Συμπτώματα
Όταν νιώσετε κάποιο " τσούξιμο" την στιγμή που ουρείτε, όταν το αίσθημα για να πάτε στην τουαλέτα είναι έντονο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά (συχνοουρία), όταν, πολλές φορές, δεν μπορείτε να κρατηθείτε, όταν δείτε ότι έχετε κρυάδες ή πυρετό ή πόνο στην μέση ή ρίγη, όταν δείτε ότι τα ούρα σας είναι θολά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα είναι λοιμώξεις που γενικά παρουσιάζονται πολύ συχνά στις γυναίκες. Καθώς η γυναίκα παιρνάει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και συνεχίζει προς την ώριμη ηλικία, η συχνότητα αυξάνεται από το 2% σε περισσότερο από 20%.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφρά ή έντονα. Εάν εκτός της ουρολοιμώξεως υπάρχει και κυστίτις τότε ο ερεθισμός της κύστης μπορεί να έχει ως συνέπεια την συχνοουρία και τον πόνο στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. (πάνω από την ηβική σύμφυση).

Οι ασθενείς με κυστίτιδα τις περισσότερες φορές δέν έχουν πυρετό.

Αίτια
Συνήθως η αιτία όλων αυτών των καταστάσεων είναι ορισμένα μικρόβια.H καλή υγιεινή της περιοχής εκείνης μας βοηθάει να αποφύγουμε τις συχνές μολύνσεις. Ένας παράγων που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία μολύνσεων είναι η σεξουαλική επαφή.

Επίσης, ανωμαλίες στην ανατομία των ουροφόρων οδών όπως παλινδρόμηση των ούρων, κυστεορθοκήλη, συγγενείς ανωμαλίες ή πέτρες στα νεφρά ή στον ουρητήρα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης των ουροφόρων οδών.

Διάγνωση
Οι γυναίκες αυτές, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι μία καλλιέργεια ούρων, καθώς και μία ανάλυση ούρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα βρεθούν περισσότερα πυοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο καθώς και κάποιο μικρόβιο.

Τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν τις καταστάσεις αυτές είναι τα χλαμύδια, το κολοβακτηρίδιο, ο πρωτέας, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκκοκος, κ.α. Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα. Επίσης, στην ανάλυση ούρων μπορεί να βρεθούν κύλινδροι ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στις περιπτώσεις αυτές, η καλλιέργεια που θα μας δείξει κάποιο μικρόβιο, θα μας δείξει συγχρόνως και πιό είναι εκείνο το αντιβιοτικό το οποίο καταπολεμά καλύτερα το μικρόβιο με την βοήθεια του αντιβιογράμματος. Το αντιβιόγραμμα, ή τέστ ευαισθησίας είναι μία εξέταση με την οποία βάζουμε ορισμένα αντιβιοτικά πάνω στα μικρόβια, και βλέπουμε πιό αντιβιοτικό σκοτώνει τα περισσότερα μικρόβια.

Η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί τον ουρολόγο ή τον γυναικολόγο της και θα πρέπει πέραν της καλλιέργειας των ούρων να κάνει και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού καθώς και μία γυναικολογική εξέταση, επειδή η μετανάστευση μικροβίων από κάποια κολπίτιδα ή από την περιοχή του ορθού στον κόλπο και μετά στα ούρα, είναι πολύ συχνή.

Ο ιατρός της επίσης θα δεί εάν υπάρχει κυστεοορθοκήλη, πράγμα που προδιαθέτει σε υποτροπή των ουρολοιμώξεων και της κυστίτιδος.Θεραπεία
Για την ελαφρά κυστίτιδα που δεν έχει επιπλοκές, μπορεί να δώσουμε και αντιβιοτικά σε μία μονή δόση.

Ο ιατρός θα δώσει επίσης τις σωστές συμβουλές στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ή ουρολοιμώξεις, ή στην περίπτωση που έχει ουρολοιμώξεις ή κυστίτιδες που προέρχονται μετά από σεξουαλική επαφή. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις όπως είναι η κυστεογραφία ή η ενδοφλέβια πυελογραφία, ή το υπερηχογράφημα των νεφρών και των ουρητήρων.

Ο ιατρός επίσης είναι εκείνος που θα βοηθήσει στην ανεύρεση κάποιου πιό σπάνιου μικροοργανισμού που μπορεί να ευθύνεται για υποτροπιάζουζες κυστίδες οι οποίες δεν θεραπεύονται με τα συνήθη αντιβιοτικά, ακριβώς επειδή τα αντιβιοτικά αυτά δεν είναι τα ειδικά εκείνα αντιβιοτικά που χρειάζονται για την καταπολέμηση των ειδικών μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν σπάνια κυστίτιδα όπως είναι το μικόπλασμα, το ουρεάπλασμα, τα χλαμύδια και ο απλούς έρπης.

Ο τελευταίος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στην ουρήθρα. Ακόμη, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο δεν υποχωρεί θα πρέπει να ψάξουμε την γυναίκα για στένωση της ουρήθρας, χημικούς ή μηχανικούς ερεθισμούς, πιθανή ύπαρξη εκκολπώματος στην ουρήθρα ή και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι τα συρρίγια κ.λπ.


Χρειάζεται θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος;
Όχι, δεν χρειάζεται θεραπεία αλλά καλό είναι κατά τη διάρκεια της θερπευτικής αγωγής να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές.


Είναι αλήθεια ότι η λήψη άφθονων υγρών βελτιώνει την πάθηση;
H γυναίκα πράγματι πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, γιατί έτσι αυξάνεται η διούρηση και κατά συνέπεια η αποβολή του μικροβίου.

Σε περίπτωση, όμως, που η ουρολοίμωξη οφείλεται σε πέτρα που βρίσκεται στον ουρητήρα τότε απαγορεύεται η λήψη υγρών. Βεβαίως, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει και πάλι καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα και να πάρει το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Η λήψη άφθονων υγρών δεν αποτελεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Πρόληψη
Γενικά στην ιατρική, ισχύει το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Ετσι λοιπόν, εάν δεν αφήσουμε τα συμπτώματα να παραμένουν για πολύ καιρό, και σπεύσουμε να επισκεφτούμε τον ιατρό το συντομότερο, τότε εκείνος θα έχει στα χέρια του μία ελαφριά και πρωτοεμφανισθείσα κατάσταση, την οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει γρήγορα και οπωσδήποτε αποτελεσματικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το στρες αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου
3ος κύκλος webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. με τίτλο ''Φάκελοι Υγείας''
Σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις για τους νέους στην Ελλάδα - Τρίτη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση