Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα κυστίτιδας;

Η κυστίτιδα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα, αλλά εάν είστε στη δουλειά γίνεται ακόμη πιο ενοχλητική. «Η κυστίτιδα μπορεί να σας εμποδίσει να καθίσετε ακίνητος και μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αρκετά άσχημα», λέει ο Τόνι Χέιζελ, γενικός ιατρός.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της κυστίτιδας είναι ο πόνος όταν ουρείτε (άλλως γνωστό ως δυσουρία). Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτηρίδια εισχωρούν στην ουρήθρα σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Άλλα συμπτώματα κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

-Χρειάζεται να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο.

-Αισθάνεστε ότι μετά από λίγο ότι πρέπει να ξαναουρήσετε.

-Μερικές φορές τα ούρα σας είναι σκούρα, θολά ή δύσοσμα.

Τα καλά νέα είναι ότι η κυστίτιδα συνήθως φεύγει μόνη της μετά από μερικές ημέρες, αλλά εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν ίσως χρειαστεί να σας δώσει ο γιατρός μια συνταγή για αντιβιοτικά για να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη. Ομοίως, εάν είστε έγκυος, ανησυχείτε ότι έχετε ένα ΣΜΝ ή παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας αντί να περιμένετε.

Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να βγάλετε την ημέρα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Πίνετε υγρά

Η κατανάλωση πολλών υγρών είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κυστίτιδας, διότι αραιώνει την οξύτητα των ούρων. Πίνετε πολύ νερό και αποφύγετε τους ζαχαρούχους ή όξινους χυμούς και τα αναψυκτικά.

«Πιθανότατα θα φτάσετε στο σημείο να πίνετε νερό όλη την ώρα, αλλά είναι λίγο λιγότερο επώδυνη η ούρηση εάν παραμείνετε ενυδατωμένοι επειδή τα ούρα είναι πιο αραιωμένα», εξηγεί ο Δρ. Χέιζελ.

Μην απορρίπτετε τα παυσίπονα

Ο Δρ Χέιζελ συστήνει επίσης στους ασθενείς να παίρνουν παυσίπονα όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για να διαχειριστούν τον πόνο.

«Για κάποιο λόγο, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν με σθένος τα παυσίπονα. Ωστόσο, τα παυσίπονα μπορούν να τους κάνουν να νιώσουν καλύτερα αυτές τις λίγες μέρες», συμβουλεύει ο Δρ. Χέιζελ.

Μην κρατάτε τα ούρα σας

Εάν έχετε κυστίτιδα, πρέπει να πάτε στην τουαλέτα αμέσως μόλις χρειαστεί να ουρήσετε και να αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη όταν πηγαίνετε.

Επιλέξτε άνετα ρούχα

Φορέστε χαλαρά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα – θα να είναι σίγουρα πιο άνετα από τα στενά ρούχα, όπως το τζιν και το καλσόν.

Σταθείτε όρθιοι

Εάν η δουλειά σας περιλαμβάνει μακρές περιόδους μπροστά από το γραφείο και αισθάνεστε άβολα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να σηκωθείτε και να περπατήσετε μπορεί να ανακουφίσει την ταλαιπωρία.

Δοκιμάστε το ζεστό νερό

Τοποθετήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό στο στομάχι ή τους μηρούς σας για να μειώσετε τον πόνο.

💡 Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν μύκητες όταν παίρνουν αντιβιοτικά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται πριν βελτιωθούν- για αυτό αναζητήστε σχετική θεραπεία.

Αφήστε το κράνμπερι

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο χυμός κράνμπερι βοηθά στη θεραπεία της κυστίτιδας, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός. Ο χυμός κράνμπερι μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Αποφύγετε το σεξ

Προφανώς, αυτή η τελευταία συμβουλή αφορά τις ώρες που ακολουθούν μετά τη δουλειά και δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα στο γραφείο, αλλά η κυστίτιδα μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί μετά το σεξ, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως τα συμπτώματά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα