Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) παρακολουθούν συστηματικά, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, το θέμα της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας ("Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο", ΣΟΑΣ) που ξεκίνησε από χώρες της Άπω Ανατολής.

Σε ποιες χώρες έχουν αναφερθεί περιστατικά "Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου"
Περισσότερο έχει πληγεί η Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ, αλλά κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας καθώς και σε χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Οι περιοχές στις οποίες έχει έως σήμερα τεκμηριωθεί μετάδοση και διασπορά της νόσου τοπικά, ή αλλιώς αποτελούν εστίες της επιδημίας, είναι οι περιοχές του Πίνακα.

Πίνακας. Περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας - ενημέρωση 31/3/2003
(σε αυτές έχει τεκμηριωθεί μετάδοση του ΣΟΑΣ τοπικά)

  • Χονγκ-Κονγκ
  • Κίνα (περιλαμβάνεται Πεκίνο, επαρχία Guangdong, επαρχία Shanxi)
  • Σιγκαπούρη
  • Ταϊβάν
  • Ανόϊ του Βιετνάμ
  • Τορόντο του Καναδά

Σημείωση: Είναι ενδεχόμενο οι περιοχές αυτές να αλλάξουν μελλοντικά. Ενημερωμένες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από το ΚΕΕΛ (www.keel.org.gr) ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (www.who.int/sars/en).

Ποια μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ληφθεί
Σε όλον τον κόσμο οι φορείς δημόσιας υγείας, με τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), βρίσκονται σε εγρήγορση για την επιδημιολογική επιτήρηση της αρρώστιας αυτής, τη διερεύνηση της αιτιολογίας της και τη διαμόρφωση των απαραίτητων οδηγιών για την προστασία του πληθυσμού.

Τι είναι και πώς εκδηλώνεται το "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο"
Το ΣΟΑΣ είναι νόσημα του αναπνευστικού συστήματος που η αιτιολογία είναι άγνωστη και ακόμη διευρευνάται. Κατά πάσαν πιθανότητα πρόκειται για νέα αρρώστια.
Τα αρχικά συμπτώματά του περιλαμβάνουν πυρετό >38°C που μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς, γενικό αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμο, βήχα.

Μετά από 3-7 ημέρες, ένα μέρος των ασθενών εμφανίζει επιδείνωση με ξερό βήχα, δύσπνοια, ταχύπνοια και εξέλιξη σε πνευμονία η οποία μπορεί να είναι βαριά. Στη φάση αυτή, η επιδείνωση της κατάστασης του αρρώστου μπορεί να είναι γρήγορη.
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση του ατόμου στον υπεύθυνο μικροοργανισμό έως την εκδήλωση των αρχικών συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) είναι συνήθως 2-7 ημέρες, αλλά μπορεί να φθάσει και τις 10 ημέρες.

Πώς μεταδίδεται το "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο"
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το ΣΟΑΣ μεταδίδεται μόνο με στενή επαφή. Η στενή επαφή περιλαμβάνει τη διαμονή με ασθενή που έχει ΣΟΑΣ, τη φροντίδα ασθενούς στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, τη μεγάλη ή παρατεταμένη έκθεση σε σταγονίδια που διασπείρει ο ασθενής (π.χ.

σε απόσταση περίπου 1 μέτρου όταν βήχει ή φταρνίζεται), καθώς και την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις του αρρώστου ή άλλα σωματικά υγρά.

Πώς θα υποπτευθούμε "Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο"
Κάθε ασθενής που παρουσίασε τα παρακάτω συμπτώματα μετά την 1/02/03:

  • Υψηλό πυρετό(>38°C)

ΚΑΙ (απαραίτητα)

  • Ένα ή περισσότερα από τα επόμενα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος: βήχα, πονόλαιμο, ταχύπνοια, δύσπνοια.

ΚΑΙ (απαραίτητα) τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια:

  • Πρόσφατο ταξίδι (στο 10ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων) σε περιοχή που είναι εστία της επιδημίας - βλέπε Πίνακα
  • Στενή επαφή στο 10ήμερο από την έναρξη των συμπτωμάτων, με άτομο στο οποίο έχει γίνει διάγνωση ΣΟΑΣ.
    ("Στενή επαφή" = άτομο που ανέλαβε τη φροντίδα ή έμεινε μαζί με ασθενή που διαγνώστηκε ότι έχει ΣΟΑΣ ή ήρθε σε άμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά του αρρώστου)

Πηγές:
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων
Τηλ: +30-210.8899.000
www.keel.org.gr

και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
www.who.int

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη