Το περασμένο σαββατοκύριακο μια είδηση από το Μεξικό μονοπώλησε την παγκόσμια ειδησεογραφία. Η γρίπη των χοίρων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα.

Καθημερινά πια, το Global Alert and Response Network(GOARN) της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας (WHO)ενημερώνει την εξειδικευμένη κοινότητα για τα νέα περιστατικά που προσβλήθηκαν από τον νέο ιό.

Από τον Μάρτιο είχαν παρουσιαστεί στο Μεξικό πολλά περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος με συνωδά γριπώδη συμπτώματα, ο επιπολασμός τους στη συνοριακή περιοχή με τις Η.Π.Α. θορύβησε τις υγειονομικές αρχές του San-Diego, οι οποίες και πρώτες ανέλυσαν βιολογικά δείγματα από τα παραπάνω περιστατικά.

Η μοριακή ανάλυση (RT-PCR), οδήγησε στην ανίχνευση του ιού της γρίπης(Infuenza type A). Από εκεί και πέρα τα εργαστήρια του CDC ανέδειξαν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο έως σήμερα στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων. Έτσι ονομάστηκε καταρχήν Α/California/04/2009A(H1N1).

Ο ιός της γρίπης των χοίρων ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 1930. Έκτοτε γνωρίζουμε πολλά στελέχη του : H1N1, H1N2, H3N1, H3N2. To τελευταίο στέλεχος, H3N2, ανιχνεύθηκε μόλις το 1998 !

Τα σύμβολα Η περιγράφουν μια πρωτεΐνη της κάψας του ιού: H= Hemagglutinin και Ν=Neuraminidase

Υπάρχουν έως και σήμερα 16 υπότυποι Η και 9 υπότυποι Ν.

Γενετικά προέρχεται ο νέος ιός από τέσσερα διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της γης : Έναν ιό των χοίρων της βόρειας Αμερικής, έναν ιό της γρίπης των ανθρώπων, έναν ιό των χοίρων της Ευρώπης και Ασίας.

Ο νέος ιός λοιπόν προέκυψε κατόπιν ενός γενετικού ανασυνδυασμού (Reassortment).

Πότε ακριβώς συνέβη αυτή η γενετική ‘μεταμόρφωση’, δεν είναι γνωστό!

Επιδημιολογικά διαφέρει ο νέος ιός της γρίπης από τους έως τώρα γνωστούς, λόγω της ικανότητάς του να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό διότι κανείς από τους ασθενείς, που νόσησαν για παράδειγμα στις Η.Π.Α., δεν είχε έρθει σε επαφή με χοίρους.

Μικρές επιδημίες από ιό της γρίπης των χοίρων είχαν απασχολήσει την εξειδικευμένη επιστημονική κοινότητα και κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, το 1976 στο New Jersey σε ένα στρατόπεδο των Η.Π.Α. Τότε είχαν νοσήσει 230 στρατιώτες, εκ των οποίων 12 βαριά.

Εδώ και μερικά χρόνια γνωρίζουμε έναν επίσης νέο ιό της γρίπης. Τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1, o οποίος μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο, όχι όμως από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έκτοτε η παγκόσμια οργάνωση υγείας W.H.O. έθεσε παγκοσμίως όλες τις κρατικές υπηρεσίες υγείας σε Phase 3 Alert, δηλ. σε κατάσταση εγρήγορσης και καθώς τα περιστατικά που προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης των χοίρων, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο , παρουσίασαν υψηλή συχνότητα εμφάνισης (επιπολασμός), η W.H.O.

αναβάθμισε χθες την κατάσταση επαγρύπνησης σε Phase Alert 4, που σημαίνει ότι σε γεωγραφικές περιοχές με αυξημένο αριθμό τέτοιων κρουσμάτων θα υπάρξουν συγκεκριμένα και παγκοσμίως συντονισμένα επιδημιολογικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά και άτομα που έχουν επιστρέψει από χώρες με εμφάνιση κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα Μεξικό, Η.Π.Α., Καναδάς κτλ. και παρουσιάσουν εντός μιας εβδομάδας έντονα γριπώδη συμπτώματα όπως, μυαλγία, αρθραλγία, υψηλό πυρετό, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα με έντονο βήχα, θα πρέπει να λάβουν θεραπεία με το αντιϊκο φάρμακο ‘oseltamivir- Tamiflu’.

Ο ιός μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια, η κατανάλωση μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος παραμένει ακίνδυνη, διότι γνωρίζουμε ότι ο ιός εξοντώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (720 C).

Η επαγρύπνηση θα πρέπει ανεξάρτητα και ασχέτως με τα νέα κρούσματα να συνεχίζεται, η συνεργασία και ο συντονισμός της επιδημιολογικής παρατήρησης σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και η σοβαρή και η υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού σε κρατικό επίπεδο, είναι πάντοτε το κλειδί της επιτυχημένης αντιμετώπισης νέων κινδύνων της υγείας μας.