Η υστεροσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική μέθοδος με την οποία μπορούμε να διερευνήσουμε την ενδομητρική κοιλότητα, την κοιλότητα του τραχήλου της μήτρας καθώς και την κατάληξη των σαλπίγγων στη μήτρα (σαλπιγγικά στόμια), το εσωτερικό της μήτρας δηλαδή.

Με απλά λόγια, εισάγουμε από τον τράχηλο της μήτρας (μέσω του κόλπου χωρίς τομές) ένα λεπτό χειρουργικό 'τηλεσκόπιο' που ονομάζεται υστεροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάμερα που με τη σειρά της μεταφέρει την εικόνα σε μια οθόνη (monitor) και μέσω αυτής ο ιατρός πραγματοποιεί την επέμβαση.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κοιτάξουμε πλέον στο εσωτερικό της μήτρας και να διαγνώσουμε ανωμαλίες όπως πολύποδες, συμφύσεις, ινομυώματα, διαφράγματα και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η διάγνωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων είναι σημαντική γιατί μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα στην εξωσωματική, ελαττώνοντας τα ποσοστά της εγκυμοσύνης και αυξάνοντας τις αποβολές.

Ο τρόπος εξέτασης

Η υστεροσαλπιγγογραφία και το κολπικό υπερηχογράφημα δεν επαρκούν τις περισσότερες φορές για τη διάγνωση των παραπάνω ανωμαλιών και χρειάζεται συμπληρωματικός έλεγχος με υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση ως εξέταση είναι απλή και η γυναίκα δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο (φεύγει την ίδια μέρα της εξέτασης).

Η νάρκωση που χρησιμοποιούμε για την υστεροσκόπηση είναι κυρίως μέθη, τοπική ή και καθόλου αναισθησία (η ασθενής αισθάνεται πόνο σαν αυτόν της εμμήνου ρύσεως, καμιά φορά πιο έντονο). Μετά την επέμβαση μπορεί να χορηγηθεί προληπτική αντιβίωση για μερικές ημέρες.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης που είναι η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας. Δηλαδή μπορούμε την ίδια στιγμή που θα διαγνώσουμε το πρόβλημα να προχωρήσουμε στη χειρουργική θεραπεία του υστεροσκοπικά.

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια πολύ καλή μέθοδος για τον έλεγχο της ενδομητρικής κοιλότητας και από πολλούς συγγραφείς θεωρείται απαραίτητη πριν από την είσοδο σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφού η διάγνωση των ανωμαλιών της ενδομητρικής κοιλότητας και η θεραπεία τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού επιτυχίας.

Βασικό πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης είναι η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας, δηλαδή μπορούμε την ίδια στιγμή που θα διαγνώσουμε το πρόβλημα να προχωρήσουμε και στη χειρουργική θεραπεία του υστεροσκοπικά.

Πηγές:
Απόστολος Χριστοφοράτος, Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα