Το πιο πρώιμο και αξιόπιστο σημάδι ότι είστε έγκυος, για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο, είναι η απουσία της περιόδου. Μερικές φορές οι γυναίκες που είναι έγκυοι έχουν πολύ ελαφριά περίοδο, με πολύ λίγο αίμα. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Τα υπόλοιπα σημάδια της εγκυμοσύνης αναφέρονται παρακάτω:

  • Ναυτία και εμετοί: μπορεί να αισθάνεσθε ναυτία και να κάνετε εμετούς, όχι απαραίτητα τις πρωινές ώρες, αλλά κάθε ώρα της ημέρας. Εάν νιώθετε ναυτία και έχετε εμετούς συνέχεια και δεν μπορείτε να το ελέγξετε, ενημερώστε τον γιατρό σας.
  • Αλλαγές στο στήθος: συχνά το στήθος μεγαλώνει και γίνεται πιο ευαίσθητο, όπως πριν από την περίοδο. Μπορεί να νιώθετε τσιμπήματα. Οι φλέβες μπορεί να φαίνονται περισσότερο και οι ρώγες να γίνουν πιο σκούρες και να πετάνε προς τα έξω.
  • Αίσθηση συχνουρίας: μπορεί να παρατηρήσετε ότι σηκώνεστε συχνότερα το βράδυ.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Αυξημένη κολπική έκκριση χωρίς πόνο ή ερεθισμό.
  • Αίσθηση κούρασης.
  • Περίεργη γεύση στο στόμα – πολλές γυναίκες την έχουν περιγράψει ως 'μεταλλική'.
  • Μπορεί να μην έχετε πια την ίδια επιθυμία για ορισμένες συνήθειές σας, όπως για παράδειγμα το τσάι ή τον καφέ, το τσιγάρο ή τα παχυντικά φαγητά.
  • Ορισμένες γυναίκες δεν χρειάζονται αυτές τις ενδείξεις. Ξέρουν απλά ότι είναι έγκυοι.

Πιθανά μικροπροβλήματα

Το σώμα σας θα είναι ιδιαίτερα απασχολημένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καμιά φορά οι αλλαγές που συμβαίνουν μπορεί να σας προκαλέσουν εκνευρισμό, ενόχληση, ακόμη και ανησυχία. Η τελευταία περίπτωση είναι σπανίως δικαιολογημένη.

Εάν ωστόσο υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί, μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας.
Εάν πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, εμπιστευτείτε την κρίση σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως.


Παρακάτω αναφέρονται οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε και οι αιτίες τους – όπου είναι γνωστές – καθώς και οι προτάσεις για το πώς θα τις αντιμετωπίσετε.

Ναυτία και πρωινή αδιαθεσία

Η ναυτία είναι πολύ συνηθισμένη κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες απλά νιώθουν ναυτία και άλλες κάνουν εμετούς. Κάποιες αισθάνονται ναυτία τα πρωινά, κάποιες άλλες διαφορετικές ώρες στη διάρκεια της ημέρας και άλλες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι λόγοι που προκαλούν τη ναυτία δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, αλλά συνήθως οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Η ναυτία υποχωρεί γύρω στη 12η-14η εβδομάδα. Είναι ένα από τα πλέον κουραστικά προβλήματα της εγκυμοσύνης.

Εμφανίζεται σε περιόδους που μπορεί να νιώθετε κουρασμένη και συναισθηματικά φορτισμένη και όταν οι γύρω σας δεν ξέρουν ότι είστε έγκυος και εσείς θέλετε να φαίνεστε φυσιολογική.

  • Εάν νιώθετε ναυτία το πρωί, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν μπορείτε, φάτε κάτι στεγνό, όπως φρυγανιά ή ένα μπισκότο, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Μια ιδέα είναι να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να σας φέρει γλυκό τσάι.
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να κοιμάστε όποτε μπορείτε. Αν νιώθετε κουρασμένη, μπορεί να επιδεινωθούν όποια συμπτώματα έχετε.
  • Προτιμάτε να τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού αντί για πλούσια γεύματα. Όμως μην σταματήσετε να τρώτε.
  • Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά.
  • Ζητήστε από τους ανθρώπους γύρω σας να σας βοηθήσουν.
  • Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε συνέχεια το ενδεχόμενο να κάνετε εμετό. Μπορεί αυτό να επιδεινώνει το αίσθημα ναυτίας.
  • Αποφύγετε φαγητά και μυρωδιές που σας ενοχλούν. Θα βοηθούσε εάν κάποιος άλλος μαγείρευε, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προτιμήστε τα άνοστα, μη λιπαρά φαγητά, όπως βραστές πατάτες, μακαρόνια, που ετοιμάζονται εύκολα.
  • Να φοράτε άνετα ρούχα. Τα ρούχα που σας σφίγγουν στη μέση θα σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα.
  • Εάν κάνετε συνέχεια εμετούς και δεν μπορείτε να σταματήσετε, τότε ενημερώστε τον γιατρό ή τη μαία σας. Ορισμένες έγκυοι υποφέρουν από σοβαρής μορφής ναυτία και εμετούς. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερέμεση της κυήσεως.

Κολπική αιμορραγία

Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι σημάδι κινδύνου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριου εγκυμοσύνης ή αποβολής, παρόλο που πολλές γυναίκες που αιμορραγούν αυτή την περίοδο έχουν φυσιολογικές και επιτυχείς εγκυμοσύνες.

Εάν έχετε αιμορραγία και πόνους, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο. Και οι δυο αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες και για εσάς και για το μωρό σας, οπότε επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας αμέσως.

Τα κύτταρα στην επιφάνεια του τράχηλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι μεγάλη η πιθανότητα αιμορραγίας, ειδικότερα κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό ονομάζεται τραχηλικό εκτρόπιο. Οι κολπικές μολύνσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ελαφριά αιμορραγία.

Ορισμένες αιτίες κολπικής αιμορραγίας είναι πιο σοβαρές από άλλες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εντοπισθεί αμέσως η αιτία. Η πιο συνηθισμένη μορφή αιμορραγίας τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι το λίγο αίμα με ουσία του βλεννογόνου.

Αυτό είναι σημάδι ότι o τράχηλος αλλάζει και αρχίζει να προετοιμάζεται για τον τοκετό. Αυτό μπορεί να συμβεί λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι συσπάσεις ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό ή τη μαία σας το συντομότερο δυνατό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει