Dr.Γεώργιος Ε. Ξυδιάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Εδώ και αιώνες η εγκυμοσύνη περιβάλλεται από μύθους, δεισιδαιμονίες, παραμύθια και από πλήθος παραπλανητικών “πληροφοριών” που δυστυχώς παραμένουν ζωντανές ακόμα και στις μέρες μας, με αποτέλεσμα οι μέλλουσες μητέρες να γίνονται δέκτες πολλών λανθασμένων συμβουλών.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες μύθων που αφορούν την εγκυμοσύνη, αλλά μία και μοναδική η αλήθεια σαν απάντηση. Υπάρχουν οι μύθοι που προέρχονται από γυναίκες που έχουν ήδη γίνει μητέρες και μύθοι που αφορούν συμβουλές που περνούν από γενιά σε γενιά σαν παράδοση. Η αλήθεια όμως για την εγκυμοσύνη βρίσκεται στην επιστήμη της ιατρικής. Καιρός λοιπόν να την αποκαταστήσουμε…

1ος Μύθος: Η έγκυος δεν πρέπει να κάθεται σταυροπόδι.
Αλήθεια: Ο τρόπος που θα καθίσει μία έγκυος δεν έχει καμία σημασία, αρκεί να αισθάνεται άνετα και να μην πιέζεται.

2ος Μύθος: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να μένει στο κρεβάτι.
Αλήθεια: Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, αλλά η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μία έγκυος μπορεί άνετα να εργαστεί και γενικά να ακολουθεί τις καθημερινές της δραστηριότητες. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να απαιτηθεί η απουσία από την εργασία της για κάποιο χρονικό διάστημα.
Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια δεν αποτελούν κίνδυνο σε μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

3ος Μύθος: Η στρογγυλή κοιλιά σημαίνει ότι το έμβρυο είναι κορίτσι.
Αλήθεια: Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου δεν είναι ενδεικτικά ούτε του φύλου του μωρού ούτε του είδους τοκετού που θα έχει. Κάθε γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό και η κύηση διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

4ος Μύθος: Οι καούρες εκδηλώνονται όταν το μωρό βγάζει μαλλιά.
Αλήθεια: Οι καούρες που νιώθει κατά το τρίτο τρίμηνο μία έγκυος οφείλονται στην πίεση που ασκείται στο στομάχι της λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας, που έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στην πέψη της γυναίκας. Τα όξινα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν στον οισοφάγο και έτσι εμφανίζεται το σύμπτωμα της καούρας από γαστρίτιδα και οισοφαγίτιδα.

5ος Μύθος: Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο.
Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Η έγκυος πρέπει να τρώει μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η σύσταση του μαιευτήρα για ορισμένο βάρος σε μία έγκυο γυναίκα δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά υγείας της εγκύου και επομένως της κύησης και της καλής έκβασης αυτής.

6ος Μύθος: Αν δεν ικανοποιηθεί η λιγούρα της εγκύου, θα αποβάλει.
Αλήθεια: Η επιθυμία μιας εγκυμονούσας να φάει κάτι γευστικά ιδιαίτερο ή να συνδυάσει τροφές αντίθετων γεύσεων είναι καθαρά αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται κατά τη διάρκεια της κύησης οι οποίες επηρεάζουν τη σύνθεση του σάλιου. Η μη ικανοποίηση της λιγούρας της δεν έχει καμία επίπτωση στην κύηση και το μωρό, παρά μόνο στη διάθεση της εγκύου.

7ος Μύθος: Απαγορεύεται η επαφή με ζώα κατά την κύηση.
Αλήθεια: Τα κατοικίδια δεν αποτελούν κίνδυνο σε μία εγκυμοσύνη εφ’ όσον είναι εμβολιασμένα και η έγκυος λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

8ος Μύθος: Η έγκυος πρέπει να απέχει από το σεξ.
Αλήθεια: Οι ερωτικές επαφές με τον σύντροφο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελούν κίνδυνο για αυτήν εάν η κύηση είναι ομαλή και το επιτρέπει ο μαιευτήρας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα