Το φαινόμενο της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας στην ηλικία των σαράντα και άνω ετών, είναι πολύ συνηθισμένο στη σύγχρονη κοινωνία μας. Οι στατιστικές δείχνουν, ότι μετά τη δεκαετία του 1980 οι τοκετοί από γυναίκες σε ηλικίες 40 έως 50- ετών, έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Ο απαιτητικός τρόπος ζωής, η ανάγκη για καριέρα και οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες στο να μεταθέσουν τη μητρότητα αργότερα, όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Και ενώ για μεν τους άνδρες ακόμα και στα 50-55 θεωρείται αρκετά φυσιολογικό να γίνουν μπαμπάδες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες σε μεγάλη ηλικία, δεδομένου ότι εδώ τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξει και να φροντίσει μια γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα μετά τα 40 της χρόνια.

Κατ’ αρχήν το πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγή ωαρίων. Κάθε γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων από την ώρα που θα γεννηθεί, τα οποία με την έναρξη της περιόδου της φθάνουν σε ένα μεγάλο αριθμό. Όμως μετά την ηλικία των 35 ετών, η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας μειώνεται σταδιακά και έτσι κάθε μήνα καταστρέφονται ωάρια που δεν γονιμοποιούνται. Μετά την ηλικία των 35 ετών, έχει καταστραφεί ένας μεγάλος αριθμός ωοθυλακίων, με συνέπεια τον περιορισμό της ικανότητας της γυναίκας να γονιμοποιήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί, ότι η δυνατότητα σύλληψης, αλλά και ασφαλούς έκβασης της εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40 ετών στη γυναίκα, μπορεί να φθάσει στο 10% περίπου.

Όσο πιο νωρίς λοιπόν μείνει μια γυναίκα έγκυος, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτήν. Σημειώστε ότι δεν είναι ίδιο το πρόβλημα, αν η εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι η πρώτη ή η δεύτερη. Εάν είναι η δεύτερη φορά, το επίπεδο γονιμότητάς της είναι πιο αυξημένο. Με λίγα λόγια, μια νέα γυναίκα στην εφηβεία έχει στην αποθήκη των ωοθηκών της περίπου 300.000 ωάρια, στην ηλικία των 30 περίπου 20.000 και άνω των 40 έχουν απομείνει περίπου 1.000-2.000 ωάρια, εκ των οποίων δεν θα είναι όλα γόνιμα.

Τι συνιστούν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις; Οπωσδήποτε, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός, λαμβάνοντας υπόψη του πάντα και το θέμα της ηλικίας. Η κυριότερη είναι η αμνιοκέντηση. Στην Αμερική, αυτή η εξέταση γίνεται σε γυναίκες άνω των 35 ετών, ενώ σε άλλες χώρες συστήνεται σε ηλικία άνω των 37 ετών. Επειδή η εξέταση ενέχει κινδύνους επιπλοκών κατά τη διάρκειά της, δεν γίνεται σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή σε μικρότερες των 35.

΄Οσον αφορά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης σε προχωρημένη ηλικία, υπάρχουν πιθανότητες για εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη, να αυξηθεί ο κίνδυνος αποβολής, αλλά και να χρειαστεί καισαρική τομή, η οποία είναι συχνή σε γυναίκες άνω των 35 ετών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες.

Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και αντιμετωπίζετε μια εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία, σε γενικές γραμμές να γνωρίζετε, ότι αφού ελέγχετε τακτικά, με αυξημένη φροντίδα την υγεία σας και πραγματοποιείτε όλες τις απαραίτητες αλλά και ειδικές εξετάσεις που σας συστήνει ο γιατρός που σας παρακολουθεί, θα πρέπει να τηρείτε και ορισμένα απλά και βασικά πράγματα που αφορούν ούτως ή άλλως κάθε εγκυμοσύνη ανεξαρτήτως ηλικίας.

  • Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας εάν προγραμματίζετε την εγκυμοσύνη σας και δεν σας προέκυψε ξαφνικά, συζητώντας μαζί του την κατάστασή σας, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε πριν μείνετε έγκυος.
    -Όταν είστε έγκυος, να μην αμελείτε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σας στο γιατρό. Αναφέρετε το παραμικρό που σας ενοχλεί χωρίς να διστάζετε, γιατί κάτι που σε εσάς μπορεί να φαίνεται απλό, στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μεγάλη σημασία.
  • Διατηρήστε τη φυσική σας κατάσταση σε ένα καλό επίπεδο, φροντίζοντας να ασκείστε σύμφωνα με τις προδιαγραφές για εγκύους, να ξεκουράζεστε αρκετά, αλλά και να κινείστε όσο χρειάζεται.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για εσάς και το έμβρυο, ενώ μην αμελείτε να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που σας έχει δώσει ο γιατρός.
  • Μην πάρετε πολλά κιλά, όχι μόνο γιατί θα δυσκολευτείτε στον τοκετό, αλλά και γιατί δεν θα μπορέσετε να τα ξεφορτωθείτε εύκολα μετά τη γέννα. Αν ούτως ή άλλως έχετε παραπάνω κιλά λόγω φυσικής κατάστασης, ίσως να χρειαστεί να πάρετε ακόμα λιγότερο βάρος.
  • Τέλος, αποφύγετε και καλύτερα διακόψτε εντελώς το αλκοόλ, το κάπνισμα και παντός είδους φάρμακα, εκτός από αυτά που θα σας συστήσει ο γιατρός σε ειδική περίσταση, π.χ. ένα κρυολόγημα με πυρετό και γενικά να αποφεύγετε τα ξενύχτια, τους μολυσμένους χώρους και τα πολύωρα κουραστικά ταξίδια που θα σας βγάζουν από τη ρουτίνα σας και την ηρεμία του σπιτιού σας.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου