Ορισμένοι μύθοι για την εγκυμοσύνη συνοδεύονται από ανησυχία, ενώ άλλοι μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία της μητέρας και του μωρού.

Μύθος: Η καφεΐνη δεν επιτρέπεται

Αγαπάτε τον πρωινό καφέ; Πολλές έγκυες ναι, αλλά συχνά τις προειδοποιούν να αφήσουν την καφεΐνη επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή λιποβαρές μωρό.

Ωστόσο, η άποψη για την καφεΐνη δεν είναι τόσο δυνατή. Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του πρόωρου τοκετού, δήλωσε η καθηγήτρια Nancy Cheschier University of North Carolina at Chapell Hill. Επίσης, αν μια γυναίκα πίνει λιγότερο από 200 mg καφεΐνη την ημέρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή λιποβαρούς μωρού. Να είστε συνετές, δήλωσε η ειδικός. Ευχαριστηθείτε τον καφέ αλλά να παραμένετε εντός του συνιστώμενου ορίου ημερησίως.

Μύθος: Η πτήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών

Η ραδιενέργεια όταν κάποιος πετά ψηλά, τα μηχανήματα ελέγχου με ακτίνες Χ στο αεροδρόμιο μπορεί να ανησυχούν μια έγκυο και να μη θέλει να πετάξει.

Αν σχεδιάζετε να πετάξετε το τελευταίο τρίμηνο ελέγξτε με την αεροπορική εταιρεία για πιθανούς περιορισμούς. Ορισμένες εταιρείες ‘’αγχώνονται’’ αν φαίνεται ότι θα γεννήσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης, δήλωσε η ειδικός.

Ορισμένες έγκυες δεν θα πρέπει ποτέ να πετάξουν χωρίς την άδεια του γιατρού. Όσες έχουν και πρόβλημα με την καρδιά ή τους πνεύμονες μπορεί να μην αισθάνονται καλά στα 30.000 πόδια. Θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν να πετάξουν αλλά μια κατά τα άλλα φυσιολογική υγιής έγκυος μπορεί να πετά με ασφάλεια.

Η ειδικός θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί η χαμηλή ακτινοβολία που μπορείτε ενδεχομένως να συναντήσετε όταν πετάτε σε μεγάλο ύψος ή όταν περνάτε από τα μηχανήματα ελέγχου. Εκτιθέμενα όλη την ώρα σε ακτινοβολία στο έδαφος και σίγουρα η πτήση την αυξάνει λίγο. Ωστόσο, το είδος της ακτινοβολίας στην οποία εκτιθέμεθα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν εισχωρεί πολύ στον οργανισμό, επομένως δεν είναι πιθανό να εκτεθεί το έμβρυο.

Μύθος: Όχι στο ψάρι

Η κατανάλωση 2 μερίδων ψάρι την εβδομάδα μπορεί να είναι υγιεινή για μητέρα και έμβρυο. Ψάρια, ιδιαίτερα, που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά, βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και την όρασή του. Θα πρέπει να αποφεύγετε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο σολομός, η γαρίδα και ο τόνος σε κονσέρβα είναι καλύτερες επιλογές.
Αποφύγετε το ωμό ψάρι, όπως το σούσι, καθώς είναι περισσότερο πιθανό σε σχέση με το μαγειρεμένο να περιέχει παράσιτα και βακτήρια.

Μύθος: Όχι στο σεξ

Μπορείτε να κάνετε σεξ όταν είστε έγκυος. Δεν βλάπτει σωματικά το παιδί, που προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο και τους ισχυρούς μύες της μήτρας. Η πυκνή βλέννη επίσης προστατεύει τον τράχηλο. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Αν κολλήσετε έρπητα, χλαμύδα ή HIV, η νόσος θα μεταδοθεί και στο μωρό.

Ορισμένες γυναίκες αναρωτιούνται αν ο οργασμός μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Αν έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Οι συσπάσεις από τον οργασμό είναι εντελώς διαφορετικές από το είδος που συνδέεται με τον τοκετό.

Σιγουρευτείτε με τον γιατρό ότι η κύηση είναι χαμηλού κινδύνου. Μπορεί να σας ζητήσει να μην κάνετε σεξ αν υπάρχει απειλή αποβολής ή πρόωρου τοκετού ή αν υπάρχει ανεξήγητη απώλεια αίματος από τον κόλπο κατά την εγκυμοσύνη.

Μύθος: Τρώτε για δυο

Σερβίρετε στον εαυτό σας διπλή μερίδα πατατοσαλάτας ή παγωτού; Ναι, τρώτε για δυο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι 2 μεγάλες μερίδες είναι απαραίτητες.

Είναι δύσκολο να χάσετε τα επιπλέον κιλά μετά την εγκυμοσύνη. Με κάθε επόμενη κύηση μια γυναίκα μπορεί να γίνει ακόμα πιο βαριά.

Γυναίκες που κερδίζουν περισσότερα από 25 κιλά όταν κυοφορούν ένα μωρό έχουν κίνδυνο καισαρικής ή δύσκολου τοκετού από τον κόλπο. Μωρά που είναι πιο ανεπτυγμένα στον τοκετό είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα όταν γίνουν ενήλικες.
Η μέση γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη χρειάζεται μόνο περίπου 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα για την ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με το American Congress of Obstetricians and Gynecologists. Αυτό είναι περίπου ο αριθμός των θερμίδων που περιέχει ένα ποτήρι γάλα και μισό σάντουιτς. Μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους θα πρέπει να αυξήσει το βάρος της κατά 12- 17 κιλά στην εγκυμοσύνη και λιγότερα αν είναι υπέρβαρη.

Μύθος: Αποφύγετε τις βαφές μαλλιών

Οι χημικές ουσίες από τις βαφές και την περμανάντ απορροφώνται από το δέρμα σε μικρές ποσότητες που δεν είναι επιβλαβείς.

Η ειδικός δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος για το μωρό από τις βαφές. Ωστόσο, οι δυνατές μυρωδιές από προϊόντα περιποίησης μαλλιών φέρνουν ναυτία σε μερικές γυναίκες. Να τα χρησιμοποιείτε σε καλά αεριζόμενο χώρο με ανεμιστήρα.

Μπορείτε να σταματήσετε τις αγωγές στα μαλλιά μέχρι να περάσει το πρώτο τρίμηνο, αν ανησυχείτε. Επίσης μπορείτε να αποφύγετε βαφές με αμμωνία. Τα μαλλιά αλλάζουν στην εγκυμοσύνη, δήλωσε η ειδικός. Προϊόντα που είχαν καλό αποτέλεσμα πριν μπορεί να μη δίνουν πια το ίδιο αποτέλεσμα.

Μύθος: Παραλείψτε το εμβόλιο της γρίπης

Το ανάποδο συμβαίνει.Το εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό δήλωσε η ειδικός.
Ορισμένες έγκυες ανησυχούν ότι το εμβόλιο μπορεί να τους προκαλέσει γρίπη. Άλλες φοβούνται ότι τα συντηρητικά στο εμβόλιο μπορεί να βλάψουν το μωρό. Ωστόσο, το εμβόλιο γρίπης δεν τους οδηγεί σε γρίπη, δήλωσε η ειδικός ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι βλάπτει το μωρό.

Το εμβόλιο μπορεί να σώσει τη ζωή και των δυο. Η εγκυμοσύνη αλλάζει το ανοσοποιητικό μιας γυναίκας, την καρδιά και τους πνεύμονες και την καθιστά πιο ευάλωτη στο να νοσήσει σοβαρά. Γυναίκες που είναι έγκυες και αρρωσταίνουν με γρίπη δεν την ανέχονται καλά και κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, ενώ έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτήν σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, δήλωσε η ειδικός.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία