Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και εφόσον ο γιατρός σας το επιτρέπει, μπορείτε άφοβα να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, αρκεί να προσέξετε ορισμένα πράγματα.

Αν είστε στο πρώτο τρίμηνο, οι εξετάσεις σας δείχνουν καλές και η διάθεσή σας είναι ικανοποιητική, μπορείτε άνετα να κάνετε αεροπορικό ταξίδι είτε πρόκειται για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, η κατάσταση θεωρείται πιο ασφαλής, δεδομένου ότι έχετε προσπεράσει το πρώτο δύσκολο διάστημα αλλά δεν είστε ακόμα στο τελευταίο, πράγμα που σημαίνει μικρή ακόμα κοιλιά, λιγότερο βάρος και άνεση στις κινήσεις. Το αεροπορικό σας ταξίδι θεωρείται εξίσου ασφαλές.

´Οταν έχετε πια φθάσει στην 36η εβδομάδα της κύησης, η αεροπορική εταιρεία θα σας ζητήσει ιατρικό πιστοποιητικό στο οποίο θα αναφέρεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα και ενημερωθείτε για τους κανόνες που ισχύουν στην αεροπορική σας εταιρεία, πριν αγοράσετε εισιτήρια, για να μην αναγκαστείτε να τα ακυρώσετε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας, ώστε εκείνος να σας συμβουλεύσει για το αν θα κάνετε καλά να ταξιδέψετε με αεροπλάνο και αφού τον ενημερώσετε σχετικά για τις ώρες πτήσης, τον τόπο προορισμού, τη δυνατότητα για ιατρική βοήθεια στην περιοχή ή τη χώρα που ταξιδεύετε.

Σχετικά με την επιβίβασή σας, μη φοβάστε τον ανιχνευτή μετάλλων κατά τον έλεγχο, γιατί λειτουργεί με χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ενώ μέσα στο αεροπλάνο, η πίεση της καμπίνας βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα και η οξυγόνωση είναι ικανοποιητική για την κατάστασή σας.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η άνεσή σας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας. Καθίστε εάν μπορείτε να το εξασφαλίσετε αυτό, στη μέση του αεροπλάνου, καθώς είναι ένα ιδανικό σημείο. Επίσης πάνω από τα φτερά ή στην πρώτη σειρά είναι εξίσου καλά και γενικά όποια θέση θα σας επιτρέψει να απλώνετε συχνά τα πόδια σας. Προτιμήστε το κάθισμα σε διάδρομο, ώστε να έχετε την ευκολία να σηκώνεστε όταν το έχετε ανάγκη να κινηθείτε. Φροντίστε κάθε μισή ώρα περίπου να τεντώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε.

Να θυμάστε ότι η ζώνη ασφαλείας σας πρέπει να είναι δεμένη χαμηλά στην κοιλιά, γύρω από τους γοφούς. Τα υγρά και το νερό είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ τα ρούχα που φοράτε θα πρέπει να είναι άνετα και να μη σας δυσκολεύουν ούτε να σας στενεύουν όταν κάθεστε. Για να αποφύγετε το πρήξιμο στα πόδια, φορέστε μαλακά παπούτσια, ενώ τα ριχτά παντελόνια ή άνετα κολάν και καλσόν είναι η καλύτερη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, μην αποφασίζετε χωρίς σοβαρό λόγο πολύωρα αεροπορικά ταξίδια στην περίοδο της εγκυμοσύνης σας και προτιμήστε εκείνα διάρκειας έως τέσσερεις ώρες περίπου. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας τα στοιχεία ενός γυναικολόγου που θα μπορείτε να επισκεφτείτε στον προορισμό σας εάν χρειαστεί, τις απαραίτητες διαγνώσεις και τις πιο πρόσφατες εξετάσεις σας.

premium.paratiritis