Όλοι γνωρίζουμε τα πιο κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Σταματάει η περίοδος. Το στήθος είναι πιο ευαίσθητο. Και, φυσικά, η κούραση. Οι έγκυοι, όμως, αντιμετωπίζουν πολλά ακόμη συμπτώματα πέρα από αυτά, και μερικά είναι κάπως απρόσμενα. Δείτε ποια είναι αυτά, ώστε να είστε έτοιμες…

Περίεργες εκκρίσεις

Πολλές γυναίκες έχουν κολπικές εκκρίσεις, αλλά δεν συνδέονται συνήθως με την εγκυμοσύνη. Και όμως, οι περισσότερες γυναίκες θα εκκρίνουν μια κολλώδη, λευκή ή κιτρινωπή βλέννα νωρίς κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης. Οι αυξημένες ορμόνες και η ροή του αίματος προς τον κόλπο ευθύνονται για αυτές τις εκκρίσεις και ο σκοπός είναι να προστατεύσουν από μολύνσεις. Αν αρχίσουν να μυρίζουν, να φαγουρίζουν ή να καίνε, ή αν γίνουν πολύ πηχτές ή νερουλές, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Το σώμα σας θα ζεσταίνεται

Το επόμενο πρωί μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματός σας είναι ελαφρώς ανεβασμένη. Αν παρατηρήσετε πως η θερμοκρασία σας παραμένει ανεβασμένη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, τότε μάλλον είστε έγκυος.

Πονοκέφαλος, κράμπες και… συχνοουρία

Οι αλλαγές στις ορμόνες αλλά και στην ποσότητα του αίματος κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να βιώσουν ακόμα και κράμπες – ανάλογες με αυτές της περιόδου – χαμηλά στην κοιλιά. Και, φυσικά, όσο μεγαλώνει το μωρό σας, τόσο περισσότερο θα πιέζει την κύστη σας και θα χρειάζεστε πιο τακτικά επισκέψεις στην τουαλέτα.

Ζαλάδες;

Δεν είναι καθόλου περίεργο για τις εγκύους να αισθάνονται ζαλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο. Η εγκυμοσύνη κάνει την αρτηριακή πίεση να πέσει. Προσέξτε, όμως, τα συμπτώματά σας. Αν αισθάνεστε έντονη ζάλη και ταυτόχρονα πόνους στην κοιλιά ή αιμορραγία, ίσως είναι σημάδι έκτοπης κύησης, όταν δηλαδή το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αμέσως, καθώς η έκτοπη κύηση είναι επικίνδυνη.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να νιώθετε πρησμένη, ότι έχετε αέρια ή πως χρειάζεται να πάτε στην τουαλέτα, αλλά… απλά δεν συμβαίνει. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Το πεπτικό σύστημα δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς κατά την εγκυμοσύνη, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται καλύτερα. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται για καιρό, φροντίστε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας και να πίνετε αρκετά υγρά.

Ψευδοπερίοδος

Ένα 25-30% των εγκύων θα αιμορραγήσουν λιγάκι στις αρχές της εγκυμοσύνης. Συμβαίνει συνήθως δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Αν η αιμορραγία σας δεν σταματήσει, ή αν συνδυάζεται με έντονες κράμπες, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Κρύωμα;

Η εγκυμοσύνη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως θα είστε επιρρεπείς σε συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης νωρίς στην εγκυμοσύνη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τρόπους που μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με ασφάλεια.

Καούρες

Οι ορμόνες αλλάζουν τα πάντα στην εγκυμοσύνη, και μία από τις συνέπειες αυτού είναι να χαλαρώνει η βαλβίδα ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο, κάνοντας τα γαστρικά υγρά να εισέρχονται στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Για να το καταπολεμήσετε, αρχίστε να τρώτε μικρότερα γεύματα με μεγαλύτερη συχνότητα. Και προσπαθήστε να κόψετε τα τηγανιτά, τα πικάντικα και τα αναψυκτικά.

Αλλαγές στη διάθεση

Άλλος ένας τομέας που επηρεάζεται από τις ορμόνες είναι η διάθεση. Θα υπάρχουν μέρες που θα νιώθετε έντονα συναισθήματα χωρίς λόγο, ειδικά στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Μεταλλική γεύση

Περίεργο, αλλά συμβαίνει. Υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρήσετε αλλαγές στη γεύση σας, και συγκεκριμένα να νιώθετε μια μεταλλική γεύση. Αντιμετωπίστε το εύκολα, τρώγοντας ένα κράκερ ή μασώντας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο