Όλοι ξέρουμε τους δύο πιο σημαντικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί μία γυναίκα που περιμένει παιδί: κομμένο το αλκοόλ και το κάπνισμα. Και όμως. Επειδή η υγεία του εμβρύου είναι ό,τι πιο σημαντικό, υπάρχουν και ορισμένοι ακόμα κανόνες που θα ήταν καλό να ακολουθείτε.

Αποφύγετε τις εξής τροφές:

  • Ωμό κρέας και όστρακα: Το σούσι, για παράδειγμα, είναι απαγορευτικό, όπως και οι μη καλομαγειρεμένες μπριζόλες. Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αλλαντικά, και θα ήταν καλό να τα κόψετε όσο είστε έγκυος.
  • Ψάρια με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο: Αυτή η ομάδα περιέχει συνήθως ψάρια που σε γενικές γραμμές δεν καταναλώνονται συχνά, όπως ο ξιφίας, αλλά φροντίστε να καταναλώνετε και τον τόνο με μέτρο. Επίσης, τα καπνιστά θαλασσινά μπορεί να είναι επικίνδυνα.
  • Ωμά αυγά: Όπως και οι τροφές που τα περιέχουν, πχ η μαγιονέζα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλα.
  • Μαλακά τυριά: Ορισμένα τυριά όπως το ροκφόρ, η φέτα, το καμαμπέρ και το μπρι μπορεί να περιέχουν βακτήρια.
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά: Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια.


Από την άλλη πλευρά, προσπαθήστε η διατροφή σας να περιέχει πηγές άλιπης πρωτεΐνης, υγιεινά λιπαρά, πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και – φυσικά – πολύ νερό.

Μην βάψετε ακόμα το παιδικό δωμάτιο

Δεν υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε την τοξικότητα της κάθε μπογιάς, συνεπώς θα ήταν καλό, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, να αποφύγετε το βάψιμο του παιδικού δωματίου.

Μην το παρακάνετε με τον καφέ

Καθώς ο καφές είναι διεγερτικός και διουρητικός, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η αρτηριακή σας πίεση. Επιπλέον, η καφεΐνη περνάει στο μωρό σας, που δεν μπορεί ακόμα να την επεξεργαστεί. Θυμηθείτε ότι η καφεΐνη, εκτός από τον καφέ, βρίσκεται στο τσάι, στη σοκολάτα και στα αναψυκτικά. Πάντως, αν διατηρήσετε την κατανάλωσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν θα έχετε πρόβλημα.

Αποφύγετε ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές

Προτού αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σας επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλή για εγκύους.

Τέρμα τα ψηλοτάκουνα…

…όσο είστε έγκυοι, τουλάχιστον. Φορέστε χαμηλότερα τακούνια. Όσο μεγαλώνει η κοιλιά σας, το κέντρο βάρους του σώματος αλλάζει, και οι αστράγαλοί σας θα είναι πρησμένοι.

Αποφύγετε την σάουνα

Μερικές φορές, είναι πάρα πολύ χαλαρωτικό να καθόμαστε στη σάουνα ή – ακόμα καλύτερα – σε ένα τζακούζι, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό σας. Εναλλακτικά, κάντε ένα χλιαρό μπάνιο.

Μην αλλάζετε την άμμο της γάτας σας

Αν έχετε γάτα στο σπίτι, μην αλλάζετε εσείς την άμμο της, καθώς τα κόπρανα της γάτας μπορεί να περιέχουν τοξόπλασμα. Άλλα πράγματα που σας θέτουν σε κίνδυνο τοξοπλάσμωσης; Το ωμό κρέας και η κηπουρική.

Μην καπνίζετε παθητικά

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι εξίσου κακό για το μωρό σας. Υπάρχουν περίπου 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, και αρκετές από αυτές είναι καρκινογόνες. Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε:

  • αποβολή
  • πρόωρο τοκετό
  • χαμηλό βάρος του βρέφους
  • μαθησιακές δυσκολίες, ή προβλήματα στην συμπεριφορά
  • σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Μην πίνετε

Αποφύγετε το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Το αλκοόλ περνάει πολύ γρήγορα από το αίμα σας στο μωρό, και μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ζωτικών του οργάνων. Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη:

  • πρόωρος τοκετός
  • εγκεφαλική βλάβη
  • γενετικές ανωμαλίες
  • αποβολή

Μην κάθεστε, αλλά μην μένετε και όρθια για πολλή ώρα

Κατά την εγκυμοσύνη, το να μένετε στην ίδια στάση για αρκετή ώρα, είτε κάθεστε, είτε στέκεστε, μπορεί να είναι κακό. Κάντε μικρά διαλείμματα για να μετακινείστε και να μην πιάνεστε, και κάντε ασφαλείς διατάσεις.

Μην εμπιστεύεστε ό,τι ακούτε ή διαβάζετε

Υπάρχουν εκατομμύρια σελίδες στο ίντερνετ που έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη, αλλά το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας, να ακούτε το σώμα σας, και να παίρνετε πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις—ακόμα και αν ώρες-ώρες φαίνεται ότι αγγίζετε τα όρια της υπερβολής. Και, στο τέλος, για κάθε πιθανή σας απορία, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο