Η εγκυμοσύνη θεωρείται και είναι ανεπιφύλακτα μια από τις πιο ωραίες, ίσως και η καλύτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Αν και είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική και συνυφασμένη με την γυναικεία ύπαρξη, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει κάποια συμπτώματα και ενοχλήσεις, ιδιαίτερα στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ενοχλήσεις όπως: ναυτία, εμετός, καούρες, ζαλάδες, κιρσοί, εύκολη κόπωση, πόνοι στην μέση, αιμορροΐδες κτλ. κάνουν την εμφάνιση τους σε κάποιες από τις μέλλουσες μητέρες και όχι απαραίτητα σε όλες και με την ίδια ένταση. Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης τους δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου ή ένιωσαν ελάχιστα κάποια από τα παραπάνω ενοχλήματα τα οποία τελικά δεν πρέπει να σας τρομάζουν, αλλά να σας κάνουν να νιώθετε ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά.

Αν για παράδειγμα, σε μια έγκυο που ταλαιπωρείται από εμετούς στις πρώτες εβδομάδες της κύησης, οι εμετοί αυτοί σταματήσουν ξαφνικά και το πρήξιμο στο στήθος, πρέπει να το αναφέρετε για να αποκλειστεί περίπτωση αποβολής ή μιας παλίνδρομης κύησης.

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε για τα συνήθη ενοχλήματα της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να μην ανησυχήσετε αν κάνουν την εμφάνιση τους. Σχετίζονται συνήθως με το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Στις πρώτες εβδομάδες όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο εσωτερικό της μήτρας και το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται, ο οργανισμός βομβαρδίζεται στην κυριολεξία από ορμόνες και στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αντιδρά, με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση π.χ.

εμετών και ναυτίας.
Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται μια περίοδος ισορροπίας.

Στους τρεις τελευταίους μήνες όμως, αντικειμενικά, ο οργανισμός επιβαρύνεται από την αύξηση του βάρους. Το σώμα αρχίζει να προετοιμάζεται για τον τοκετό, το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στη μήτρα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εμφάνιση κόπωσης, κιρσών, πόνου στην μέση – λεκάνη κτλ.

Η επιμονή κάποιου ενοχλήματος μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας παθολογικής κατάστασης που προϋπήρχε, γι’ αυτό και είναι καλό να το αναφέρετε. Γενικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική για τον οργανισμό και κατ΄ επέκταση και οι ενοχλήσεις που την συνοδεύουν.

Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις ενοχλήσεις χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία και πάντα με τη βοήθεια του γιατρού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;