Αν είστε άνω των 40 ετών και ανησυχείτε ότι ίσως έχετε αργήσει να κάνετε παιδί, θα χαρείτε αν ακούσετε ότι το 2015 το ποσοστό γονιμότητας στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, ξεπέρασε το ποσοστό των γυναικών ηλικίας κάτω των 20 ετών για πρώτη φορά σε 70 περίπου χρόνια .

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Μεγάλης Βρετανίας, οι άνθρωποι καθυστερούν όλο και περισσότερο την τεκνοποίηση, με αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών γονιμότητας των γυναικών μεγάλης ηλικίας. Αναφέρουν διάφορους παράγοντες, αλλά η καριέρα και το αυξανόμενο κόστος της φροντίδας των παιδιών σημαίνει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη τους για αργότερα στη ζωή τους.

Ωστόσο, όσο ο οργανισμός γερνά, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πιο προβληματική από ό,τι στις μικρότερες ηλικίες. Πολλές γυναίκες που εξετάζουν την περίπτωση εγκυμοσύνης στην ηλικία των 40 ετών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επιπλέον, υπάρχουν επιλογές τρόπου ζωής που κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάσει, εάν θέλει να βελτιώσει τη γονιμότητά της και την πιθανότητα να έχει μία υγιή εγκυμοσύνη:

Κάντε περισσότερο σεξ

Κάντε σεξ τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών σας. Η κατανόηση του δικού σας εμμηνορροϊκού κύκλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να μείνετε έγκυος εάν κάνετε σεξ την κεντρική ημέρα της ωορρηξίας. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου.

Ακολουθείτε υγιεινή τροφή

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Οι γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ είναι πάνω από 30 μπορεί να έχουν προβλήματα με τη σύλληψη, συνεπώς, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά και κόβοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα βοηθήσετε τόσο τις πιθανότητές σας να συλλάβετε όσο και την υγεία του εμβρύου. Αυτό οδηγεί επίσης στον τρίτο σημαντικό παράγοντα: τις βιταμίνες.

Ενισχύστε προγεννητικά τον οργανισμό σας με βιταμίνες

Η βιταμίνη D και το φολικό οξύ συνιστώνται  από το NHS για την ενθάρρυνση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου και ειδικότερα των νευρικών οδών του. Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο ελέγχου των επιπέδων σιδήρου και βιταμίνης Β12, καθώς μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσετε αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής σας.

Να έχετε επίγνωση των αλλαγών στο σώμα σας

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό μας και μια μη διαγνωσμένη διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Ορισμένα από τα συμπτώματα ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς περιλαμβάνουν αλλαγές βάρους και διάθεσης, ευαισθησία στο κρύο / καυτό, ξηρότητα του δέρματος, ταχυπαλμία και κόπωση. Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει κάποια από αυτές τις αλλαγές, αξίζει να επισκεφτείτε τον γιατρό για να σας γράψει μια εξέταση αίματος.

Μειώστε το αλκοόλ για να αυξήσετε τη γονιμότητα

Πολλοί από εμάς καταλαβαίνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να κόψουμε το αλκοόλ όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη -ωστόσο είναι λιγότερο γνωστό ότι το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει πραγματικά την ικανότητά σας να συλλάβετε. Πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ποτηριών κρασιού την εβδομάδα μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα στην επιτυχία της εγκυμοσύνης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Μείνετε μακρυά από το κάπνισμα

Πρόσφατες μελέτες έχουν έχουν δείξει τι προκαλεί το κάπνισμα γενικά στα ποσοστά γεννήσεων. Για τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν σε πιο μεγάλη ηλικία, αξίζει να σημειωθεί ότι όσες καπνίζουν θα φτάσουν στην εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

Αποφύγετε την υπερβολικά έντονη άσκηση

Ενώ η μέτρια άσκηση είναι χρήσιμη για τη μείωση του λίπους - η υπερβολικά έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πραγματικά προβλήματα στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο - μια αμερικανική μελέτη χορευτών μπαλέτου διαπίστωσε ότι η επίπονη σωματική άσκηση ήταν η αιτία αλλαγής στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυτό μπορεί να είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας να συλλάβει μια γυναίκα, θα πρέπει να έχει επίγνωση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν μία ενδεχόμενη σύλληψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η AstraZeneca εξαγοράζει την εξειδικευμένη στον καρκίνο Fusion Pharmaceuticals
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών