Πολλά ερωτηματικά και ανασφάλειες δημιουργούνται όταν μια γυναίκα μάθει πως είναι έγκυος. Ένα από αυτά είναι αν μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η απάντηση έχει δύο διαστάσεις. Η μια αφορά τον ψυχισμό της εγκύου, και η άλλη την ασφάλεια της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά την ασφάλεια της εγκυμοσύνης αρκεί να διευκρινίσουμε ότι το έμβρυο βρίσκεται μέσα στη μήτρα και είναι προστατευμένο και μακριά από το σημείο που γίνεται η επαφή. Αν δεν συντρέχουν άλλοι αρνητικοί παράγοντες, οργανικά η έγκυος μπορεί να έχει επαφές έως τις 36 εβδομάδες.

Κάθε περίπτωση, ωστόσο είναι ξεχωριστή, γι' αυτό συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Ο γιατρός θα σας συστήσει να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα αν υπάρχουν επιπλοκές όπως:

  • αίμα από αποκόλληση πλακούντα ή υμένων
  • πόνος στη μέση (συσπάσεις στη μήτρα)
  • περισσότερο από ένα κύημα (πολύδυμη κύηση)
  • προδρομικός πλακούντας
  • ανεπάρκεια τράχηλου
  • εξωσωματική γονιμοποίηση
  • αιμορραγία άγνωστης αιτιολογίας
  • ιστορικό αποβολής
  • ιστορικό πρόωρου τοκετού.

Ο μόνος αρμόδιος όμως, πάντα, είναι ο γιατρός που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη και ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργείται από οποιαδήποτε επιπλοκή.

Ακόμα όμως κι αν η αποχή από τη σεξουαλική πράξη είναι επιβεβλημένη, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να εκφραστεί η αγάπη και η επιθυμία. Τα χάδια, μια ζεστή αγκαλιά και το μασάζ προσφέρουν μια ξεχωριστή απόλαυση και τονώνουν την ψυχική και σωματική επαφή του ζευγαριού.



Σε φυσιολογική εγκυμοσύνη, μετά τις 36 εβδομάδες η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό εξαιτίας ουσιών (προσταγλανδίνες) που περιέχει το σπέρμα. Μπορούν να ωριμάσουν τον τράχηλο και να προκαλέσουν τη διαστολή του, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τον τοκετό Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, πριν τις 36 εβδομάδες όμως, αυτό είναι απίθανο.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει μικροσυσπάσεις. Δεν πρόκειται όμως για τις κανονικές συσπάσεις του τοκετού.

Η συνουσία κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης

Οι αλλαγές στο σώμα σας θα αλλάξουν ασφαλώς τις ερωτικές σας συνήθειες. Ορισμένες στάσεις θα είναι πιο άβολες και θα χρειαστεί να υιοθετήσετε νέες, που θα εξασφαλίζουν άνεση στις κινήσεις σας και δεν θα ασκούν πίεση στην κοιλιά.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να πειραματιστείτε με τον σύντροφό σας και να εμπλουτίσετε την ερωτική σας δραστηριότητα. Με ερωτικές στάσεις και πρακτικές που δεν είχατε δοκιμάσει πρωτύτερα, μπορείτε να ανακαλύψετε μαζί νέες πηγές απόλαυσης.

Αν, ωστόσο, η ερωτική επαφή είναι επώδυνη ή δεν έχετε σεξουαλική επιθυμία, εξηγήστε με ειλικρίνεια στον σύντροφό σας τι σας συμβαίνει για να μη νιώσει ότι τον απορρίπτετε ή ότι έχετε χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον σας γι' αυτόν.

Δεν αποκλείεται και ο ίδιος να απέχει από την ερωτική πράξη φοβούμενος ότι θα τραυματίσει εσάς ή το εύθραυστο έμβρυο. Στο τελευταίο τρίμηνο μάλιστα, επειδή το έμβρυο αντιλαμβάνεται και ακούει, μπορεί να αισθανθεί ότι σας 'παρακολουθεί' και ότι το σεξ δεν είναι πια μια ιδιωτική σας υπόθεση.



Όσον αφορά τον ψυχισμό, αυτός διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε πολλές γυναίκες η ερωτική επιθυμία ανεβαίνει κατακόρυφα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με την αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή της λεκάνης, τα χείλη του αιδοίου διογκώνονται, γίνονται υπερευαίσθητα στην αφή και διεγείρονται πολύ ευκολότερα.

Οι κολπικές εκκρίσεις επίσης είναι πλουσιότερες, με αποτέλεσμα η διείσδυση να είναι πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.

Άλλες βλέπουν την εγκυμοσύνη σαν ένα εντελώς φυσιολογικό γεγονός και έτσι έχουν τις συνήθεις επαφές που είχαν και πριν από αυτή. Άλλες από συναισθηματική φόρτιση βρίσκουν ενοχλητική τη διόγκωση των γεννητικών οργάνων τους και νιώθουν πόνο ή αίσθηση βάρους μετά τον οργασμό.

Μπορεί επίσης να αισθάνονται έντονους πόνους από τις συσπάσεις της μήτρας στη διάρκεια της συνουσίας ή μετά τον οργασμό. Τότε η ερωτική πράξη είναι λιγότερο ικανοποιητική. Τους πρώτους μήνες, επίσης, η ναυτία, το βάρος και η ευαισθησία των μαστών, καθώς και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν ορισμένες γυναίκες, μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την ερωτική επιθυμία.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα