Η υπερπληροφόρηση με τα εκατοντάδες έντυπα και τις αμέτρητες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές θα περίμενε κανείς να επιδρά ευεργετικά και κατευναστικά στον κόσμο. Όμως, εάν κρίνω από τα τηλεφωνήματα και τα γράμματα που παίρνω, φοβούμαι ότι οδηγούν πολύ κόσμο στη φοβία και την ανασφάλεια.



Είναι χαρακτηριστικό ένα γράμμα νεαρής εγκύου κυρίας, η οποία μου ζητούσε να την εξετάσω επειγόντως, αφού προηγουμένως είχε εξετασθεί από τρεις άλλους ιατρούς. Το πρόβλημά της ήταν ένα φύσημα.

Ο γυναικολόγος της ζήτησε να εξεταστεί προληπτικά από κάποιον Καρδιολόγο.

Ο πρώτος ιατρός που την εξέτασε της είπε ότι είχε ανεπάρκεια όλων των βαλβίδων, ο δεύτερος ότι μόνο οι δύο βαλβίδες είχαν κάποιο μικρό πρόβλημα και ο τρίτος ότι δεν είχε τίποτα. Η κυρία κατέφυγε σε διάφορα περιοδικά και στο Internet, αναζητώντας να καταλάβει τι σημαίνει ανεπάρκεια βαλβίδων και τι μπορεί να πάθει μια έγκυος που πάσχει από αυτήν.

Αντιλαμβάνεσθε σε τι αδιέξοδο και πανικό είχε οδηγηθεί.

Οι παλαιοί ιατροί έλεγαν ότι «η έγκυος γυναίκα έχει το ένα πόδι στον τάφο». Τότε που δεν υπήρχαν τα αντιβιοτικά, τότε που δεν υπήρχαν τα σύγχρονα φάρμακα και οι σύγχρονες θεραπείες, τότε που δεν υπήρχαν ούτε καν διαγνωστικά μηχανήματα για να βάλουν μια ακριβή διάγνωση.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει σήμερα.

Σήμερα κάθε έγκυος γυναίκα μπορεί να γεννήσει με ασφάλεια και οι τυχόν σοβαρές επιπλοκές γίνονται κατά κανόνα από ιατρικό σφάλμα. Σήμερα κάθε καρδιοπαθής γυναίκα μπορεί να φέρει σε πέρας μια εγκυμοσύνη όταν παρακολουθείται συνεχώς από έναν έμπειρο Καρδιολόγο και έναν έμπειρο γυναικολόγο, οι οποίοι θα συναποφασίσουν τη διακοπή της εγκυμοσύνης εάν αναπτυχθούν επιπλοκές που ενδεχόμενα θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου.



Οι κυριότερες καρδιοπάθειες που, ανάλογα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσουν στη διακοπή της είναι:

  • Η καρδιακή ανεπάρκεια, σε προχωρημένο και μη ανατασσόμενο στάδιο.
  • Η πνευμονική υπέρταση, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από συμπτώματα και παραμένει υψηλή.
  • Το σύνδρομο Marfan, όταν συνοδεύεται από σοβαρές ανεπάρκειες των καρδιακών βαλβίδων.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες, που εκδηλώνονται με έντονη κυάνωση και σοβαρό αποκορεσμό του οξυγόνου.
Όλες οι άλλες καρδιοπάθειες, όταν οι έγκυες γυναίκες παρακολουθούνται σωστά, κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνες. Είναι αντιμετωπίσιμες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγωνιούσα κυρία που υπήρξε η αιτία της επιλογής του θέματος, δε θα πρέπει να ανησυχεί, γιατί:

  1. Ο όγκος του αίματος κάθε εγκύου φυσιολογικά αυξάνεται κατά 40 – 50% μεταξύ 3ου και 5ου μήνα. Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται υπερδυναμική. Αποτέλεσμα της υπερδυναμικής κυκλοφορίας είναι να δημιουργούνται λειτουργικές στενώσεις και να ακούγονται συστολικά φυσήματα.
  2. Η ταχύτητα του αίματος που ρέει μέσα στις αρτηρίες αυξάνεται, εφόσον αυξάνεται και το ποσό του αίματος που στέλνει η καρδιά στα όργανα για να τους παρέχει οξυγόνο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών είναι η δημιουργία εικόνας λειτουργικής στενώσεως, ή και ανεπάρκειας, των καρδιακών βαλβίδων, μικρού προς μετρίου βαθμού. Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπήρχε βλάβη στην καρδιά της εγκύου πριν την εγκυμοσύνη, τα φυσήματα που ακούγονται είναι αθώα.

Όμως, γενικότερα, κάθε έγκυος γυναίκα θα πρέπει να εξετάζεται καρδιολογικά με την έναρξη της εγκυμοσύνης της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο