Η προετοιμασία για να φέρετε ένα μωρό στον κόσμο είναι μια περίοδος υπέροχη, αλλά και γεμάτη στρες και απορίες. Θα είναι το μωρό καλά; Τρώτε τα κατάλληλα τρόφιμα; Μετά τον τοκετό, τι; Υπάρχει μπόλικο άγχος που πάει πακέτο με την εγκυμοσύνη, και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό που περνούν όλες οι μέλλουσες μητέρες. Το ζήτημα είναι να καταφέρετε να το διαχειριστείτε όσο καλύτερα μπορείτε.

Δεν βοηθούν καθόλου την όλη κατάσταση και οι ορμόνες του οργανισμού, που κατά την εγκυμοσύνη θα έλεγε κανείς ότι βγαίνουν ελαφρώς εκτός ελέγχου, προκαλώντας πολλά (συχνά αντικρουόμενα) συναισθήματα. Αν αυτά τα συναισθήματα έχουν γίνει τόσο έντονα και αφόρητα, που δεν μπορείτε να ζήσετε την καθημερινότητά σας, ούτε να βιώσετε την όμορφη και γεμάτη αισιοδοξία πλευρά της εγκυμοσύνης σας, θα ήταν καλό να ζητήσετε βοήθεια.

Το αυξημένο στρες στην εγκυμοσύνη δεν θα "χτυπήσει" μόνο τις γυναίκες που ήταν επιρρεπείς σε αγχωτικά επεισόδια παλιότερα στην ζωή τους. Μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα άγχους. Υπολογίζεται πως ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη και έντονο στρες επηρεάζουν 10% με 20% των εγκύων. Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις, μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τον τοκετό.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε είναι τα εξής, αν και ο καλύτερος κριτής για το πότε κάποιο συναίσθημα ξεπερνά το όριο του φυσιολογικού και γίνεται αρνητικό είστε μόνο εσείς:

-Δυσκολία στη συγκέντρωση

-Ευερεθιστότητα, σε έντονο βαθμό, και με ξεσπάσματα

-Προβλήματα στον ύπνο

-Συνεχής αίσθηση ανησυχίας

-Αίσθηση πως κάτι κακό θα συμβεί χωρίς λόγο

-Παράλογοι φόβοι γύρω από την εγκυμοσύνη σας, καθώς και προλήψεις

-Αίσθημα πιασίματος στους μυς, ειδικά γύρω από τον λαιμό και τους ώμους

-Σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, κρίσεις πανικού

-Ανεξήγητο τρέμουλο και εφίδρωση

-Αίσθημα ότι έχετε χάσει τον έλεγχο

-Εντονότερη ναυτία σε σχέση με τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισθάνεστε αυξημένο στρες σε αυτή την φάση της ζωής σας, και - αντικειμενικά μιλώντας - είναι λόγοι πολύ θεμιτοί. Είναι, όμως, και λόγοι που μπορείτε να τους δείτε με τη λογική σας, και να καταλάβετε πως έχετε τον έλεγχό τους, καθώς πρόκειται για τα συναισθήματά σας. Επίσης, σε ψυχολογικό επίπεδο, μην ξεχνάτε ποτέ πως κουβαλάτε και θα φέρετε στον κόσμο μία ζωή. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που χρειάζεται απίστευτο κουράγιο, και μην στερείτε από τον εαυτό σας την δύναμη που σας προσφέρει αυτό.

Οι αλλαγές είναι δύσκολες

Μαζί με τον ενθουσιασμό για αυτή την τεράστια αλλαγή, έρχονται και απορίες γύρω από αυτήν. Όπως λέει το κλισέ ρητό (που όλα τα κλισέ από μια αλήθεια πηγάζουν), δεν υπάρχει εγχειρίδιο γύρω από το πώς να είσαι γονιός. Αυτή η αβεβαιότητα, ή η αίσθηση ότι κάτι κάνετε λάθος ή ότι θα έπρεπε να ξέρετε κάποια πράγματα από φυσικού σας (που δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα)... όλα αυτά είναι συναισθήματα που δεν χρειάζεστε. Για οποιαδήποτε απορία - ναι, και για αυτές που μπορεί να σας φαίνονται χαζές - μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Οι κουβέντες με άλλες μητέρες ή εγκύους θα σας βοηθήσουν να νιώσετε λιγότερο μόνη σε αυτό. Και αν σας λένε ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα από τα άγχη που αντιμετωπίζετε εσείς, μάλλον σάς λένε ψέματα.

Η ζωή με ένα μωρό

Είναι καλά; Τι θέλει; Πεινάει; Είναι χαρούμενο; Πονάει; Γιατί είναι έτσι; Τόσες πολλές απορίες, τόσα αναπάντητα ερωτήματα. Ή, αν ρωτήσετε όντως τον γιατρό σας, έχουν απάντηση. Και τις περισσότερες φορές είναι "Θέλει να φάει" ή "Είναι εντάξει, μην ανησυχείτε". Αντί να τρελαίνεστε από την ανησυχία μπροστά σε όλες αυτές τις απορίες, αγκαλιάστε και εσείς αυτή την νέα εμπειρία ως κάποιου είδους σχολείο. Και έχετε πολλά να μάθετε, και οι καλοί μαθητές ζητούν τις περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι φόβοι γύρω από τον τοκετό

Ειδικά σε γυναίκες που είχαν στο παρελθόν εμπειρία με δύσκολο τοκετό, αυτός ο φόβος μπορεί να προκαλέσει τεράστιο στρες. Σε περίπτωση που αυτός ο φόβος δεν σας αφήνει σε ησυχία, ελέγξτε τακτικά την κατάσταση με τον γιατρό σας, μιλήστε για τις πιο ασφαλείς λύσεις για κάθε καθημερινό σας πρόβλημα.

Οι ορμονικές αλλαγές

Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη είναι ορμόνες αναγκαίες για την ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά μπορούν να έχουν έντονη αντίδραση στη διάθεσή σας. Σε περίπου 1/3 των γυναικών, η αυξημένη προγεστερόνη προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, αλλά άλλες γυναίκες μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στις ξαφνικές ορμονικές αλλαγές.

Προηγούμενες ασθένειες

Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές. Με την κατάλληλη προετοιμασία και υποστήριξη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Άγχος για το... άγχος

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα στρες κατά την εγκυμοσύνη, να φοβούνται κατά πόσο αυτό το στρες θα επηρεάσει το μωρό τους. Αυτή όμως η κυριολεκτική ανησυχία για την ανησυχία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο θα είναι πιο δύσκολο να ξεφύγετε. Αν προσέχετε τον εαυτό σας και τρέφεστε υγιεινά, το μωρό σας θα είναι εντάξει.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονο στρες κατά την εγκυμοσύνη κινδυνεύουν περισσότερο να υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη, συνεπώς είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αν νιώθετε πως δεν ελέγχετε την κατάσταση.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες αλλά και απλές συμβουλές για να ανακουφιστείτε από το στρες, και να μπορέσετε να επανέλθετε πιο εύκολα στην πραγματικότητα.

Μιλήστε σε έναν φίλο ή μία φίλη

Ξανά, είναι προτιμότερο να μιλάτε είτε με μια γυναίκα που το περνάει αυτό μαζί με εσάς, είτε με μια γυναίκα που έχει γίνει ήδη μητέρα και θα μπορούσε να καταλάβει τα πάντα - από τις σοβαρές ανησυχίες, μέχρι και τις καθημερινές γκρίνιες.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Από το να κάνετε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, μέχρι να δοκιμάσετε διαλογισμό, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να προσπαθήσετε να αδειάσετε το κεφάλι σας για λίγο και να ξεφύγετε από το στρες που σας βασανίζει, αλλά να πάρετε και δύναμη για να το αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Κοιμηθείτε καλά

Μην χάνετε τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά για να νιώθετε πάντα όσο πιο ξεκούραστη μπορείτε... επειδή η εγκυμοσύνη, αντικειμενικά, είναι κουραστική εμπειρία.

Μην παραμελείτε τη  διατροφή σας

Πέρα από τις παράξενες λιγούρες που έρχονται πού και πού, είναι σημαντικό να προσέχετε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και υγιεινή, για να λαμβάνετε εσείς και το μωρό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μάθετε πράγματα για την εγκυμοσύνη

Βιβλία, podcasts και φυσικά όσα θέλετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Αν οι περισσότερες γνώσεις γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, σας προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς, τότε ακόμα καλύτερα.

Μιλήστε με τον σύντροφό σας

Αν υπάρχει σύντροφος στην εξίσωση, αυτό δεν είναι ένα έργο που θα πρέπει να αναλάβετε μόνη. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, ακούστε τις δικές του και πάρτε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Επιπλέον, όσο περισσότερο μιλάτε για τους φόβους σας, τόσο περισσότερο τους εκλογικεύετε και τους κατακτάτε.

Μιλήστε σε έναν ειδικό

Αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αισθήματα άγχους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και σας επηρεάζουν σε βαθμό που η καθημερινή σας ζωή γίνεται δύσκολη, τότε θα ήταν ίσως ιδανικό να μιλούσατε σε έναν ειδικό, που θα σας δώσει πιο πρακτικές οδηγίες για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;