Επιβλέπουν, φροντίζουν, συμβουλεύουν, συμπαραστέκονται, καθοδηγούν, παρεμβαίνουν: δεν είναι υπερβολικό, λοιπόν, να ισχυριστεί κάποιος ότι οι μαίες και οι μαιευτές είναι οι φύλακες-άγγελοι για τη νέα μητέρα και το μωρό τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα σημαντικό κοινωνικό και συναισθηματικό γεγονός όχι μόνο για τη μητέρα και την οικογένεια αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Με αφορμή τον Παγκόσμιο Εορτασμό των Μαιών και των Μαιευτών, στις 5 Μαΐου, που καθιερώθηκε με απώτερο στόχο να αφυπνίσει το δημόσιο αίσθημα για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στη λοχεία, θα παρουσιάσουμε τη συμβολή της μαίας προς τη λεχωίδα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες στιγμές της παραμονής της στο μαιευτήριο.

Δύο με τρεις ώρες, λοιπόν, μετά τον τοκετό, η λεχωίδα μεταφέρεται στο δωμάτιο νοσηλείας.
Κατά την παραμονή της εκεί το καθήκον της μαίας είναι να επιβλέπει, να φροντίζει και να συμβουλεύει τη γυναίκα, όπως και να φροντίζει και το νεογέννητό της.

Με την πείρα και τις ικανότητες που διαθέτει μπορεί να διαγνώσει πιθανές ανωμαλίες στη μητέρα και στο νεογνό και να καλέσει άμεσα ιατρική βοήθεια ή ακόμα και να λάβει μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της στη σωστή ενημέρωση και βοήθεια της λεχωίδας στον μητρικό θηλασμό. Mε την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση προλαμβάνονται προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει η θηλάζουσα μητέρα, ενώ καταλυτικός είναι ακόμη ο ρόλος της στην αντιμετώπισή τους αν εμφανιστούν.

Σύμβουλος και βοηθός

Η μαία συνεργάζεται με τους γονείς, τόσο με τη μητέρα όσο και με τον πατέρα. Τους βοηθά να κατανοήσουν αυτή την καινούργια ζωή που κρατούν στα χέρια τους και να συνεργαστούν για να τη μεγαλώσουν.

Ο τρόπος αυτός με τον οποίο η μαία τους μιλάει και τους καθοδηγεί την υποχρεώνει να μην επιβάλλει 'de facto' καταστάσεις, αλλά να ενημερώνει τους γονείς με σαφήνεια, με ειλικρίνεια και τεκμηριωμένα.

Στο ΜΗΤΕΡΑ, στο πλαίσιο του σεμιναρίου λεχωίδων που διοργανώνεται δύο φορές την εβδομάδα εντός των χώρων της κλινικής, οι λεχωίδες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν τόσο από μαίες όσο και από άλλους επιστήμονες για τα παραπάνω θέματα.

Βασικό μέλημα της μαίας είναι η ψυχική ηρεμία και η σωματική υγεία της μητέρας και του μωρού της. Μόνο όταν η λεχωίδα είναι ήρεμη και χαλαρή μπορεί να βιώσει την κάθε στιγμή της λοχείας και να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες αλλά κυρίως και τις ανάγκες του μωρού της.

Εν κατακλείδι, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της μαίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της λεχωίδας στο μαιευτήριο είναι πολλά και πολυσύνθετα.

Είναι επιστήμονας, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να είναι άνθρωπος. Στο χώρο της κλινικής όπου εργάζεται χρειάζεται να έχει την ικανότητα να εφαρμόζει αποτελεσματικά τις οδηγίες που έχει λάβει από τη Νοσηλευτική Διεύθυνση για την καθημερινή φροντίδα της λεχωίδας και του μωρού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνει πάντοτε υπόψη την πείρα της και τις ανάγκες των λεχωίδων που φροντίζει.

Πηγές:
Aσημένια Μαμάκου, Μαία, Συνεργάτιδα του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;