Τι είναι οι μύκητες;

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που εμφανίζουν τεράστια ποικιλομορφία. Αρκετοί μύκητες ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα και είναι αβλαβείς. Σε συνθήκες θερμότητας και υγρασίας, παθογόνοι μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν στο πόδι σας δημιουργώντας μια μόνιμη ενόχληση.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ‘‘το πόδι του αθλητή’’, λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης στους αθλητές. Είναι η πιο συχνή δερματική μυκητίαση, είναι εύκολα μεταδοτική και εμφανίζει μεγάλη συχνότητα υποτροπής.

Πώς θα τους αναγνωρίζω;

Μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες αγαπούν τα πόδια, τα πόδια μας είναι ζεστά και υγρά, και αυτό είναι το ονειρικό περιβάλλον τους. Οι μύκητες του ποδιού συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου δακτύλου. Επειδή αυτή η περιοχή είναι η πλέον κλειστή, και έχει την υψηλότερη υγρασία.

Μύκητες μεταξύ των δακτύλων

Οι μύκητες μεταξύ των δακτύλων μπορούν να αναγνωριστούν από νιφάδες, λευκό μαλάκωμα του δέρματος, σκάσιμο, ερυθρότητα ή φουσκάλες στην πάσχουσα περιοχή.

Ονυχομυκητιάσεις

Εάν δεν περιποιηθείτε τα πόδια σας, ο μύκητας μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα νύχια σας.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα μολυσμένο νύχι;

  • Έχει λευκή, κίτρινη ή καφέ απόχρωση
  • Αλλάζει σχήμα, γίνεται παχύτερο
  • Γίνεται εύθραυστο και θρυμματίζεται εύκολα
Μύκητες στο σώμα

Και άλλα μέρη του σώματος είναι ευαίσθητα σε λοιμώξεις από μύκητες. Στο δέρμα μας, υπάρχει πάντα κάποια ποσότητα μυκήτων. Κανονικά, το δέρμα σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα εναντίον αυτών των μυκήτων, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν να το διαπεράσουν και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ελέγξτε ειδικά τις θερμές και υγρές περιοχές του δέρματος, όπως τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τις πτυχώσεις κάτω από το στήθος ή τους γλουτούς.

Η φαγούρα, η ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα δείχνουν μια μυκητιασική λοίμωξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management