Οι μύκητες των άκρων (ποδιών και δαχτύλων) χαρακτηρίζονται από την έντονη μεταδοτικότητά τους και από τον κύκλο υποτροπής με την επανεμφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Μία ολοκληρωμένη προστασία από τους μύκητες στα πόδια, μπορεί να σας βοηθήσει να εμποδίσετε την εμφάνιση της νόσου ή να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα επίμονα συμπτώματά της.

Βήμα 1: Πρόληψη

Για την αποτελεσματική προστασία από τους μύκητες στα πόδια χρειάζεται συστηματική πρόληψη από την νόσο. Συστήνεται η αποφυγή του περπατήματος με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους με υγρασία, όπως πισίνες και αποδυτήρια. Επίσης, ενδείκνυται καθημερινό πλύσιμο των άκρων και καλό στέγνωμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις κάλτσες και τα παπούτσια. Αποφυγή συνθετικών υλικών, καθημερινή αλλαγή και αερισμός παπουτσιών και αποφυγή χρήσης παπουτσιών και καλτσών, κοινών από περισσότερα του ενός άτομα.

Βήμα 2: Θεραπεία

Η έγκαιρη αναγνώριση τυχών συμπτωμάτων είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, καθώς έτσι αποτρέπεται η εξάπλωση των συμπτωμάτων από τα δάχτυλα στη ράχη των ποδιών, το πέλμα και τα νύχια. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία έχει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ανά πάσχοντα καθώς και η συμμόρφωση σε αυτήν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

Βήμα 3: Πρόληψη

Το σύνηθες πρόβλημα με τους μύκητες των ποδιών είναι ο κύκλος υποτροπής της νόσου. Οι πάσχοντες σταματούν άμεσα τη χορήγηση του φαρμάκου, μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων και δεν ακολουθούν την ενδεδειγμένη διάρκεια της θεραπείας κατά των μυκήτων. Ωστόσο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου συνιστάται η συνέχεια της χορήγησης του φαρμάκου, η τήρηση των κατάλληλων μέτρων υγιεινής, όπως στο βήμα 1, και με την αποφυγή της υγρασίας στα πόδια για το χρονικό διάστημα που έχει καθοριστεί από το γιατρό ή το φαρμακοποιό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν