Οι μυκητιάσεις του δέρματος και των νυχιών προκαλούνται όταν αυτά εκτίθενται σε επιδερμόφυτους μύκητες (Dermatophyte fungi) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι δεν εμπεριέχουν Chlorophyll, οι οποίοι μπορούν να επιζήσουν μόνο όταν κάνουν χρήση ενόργανης ύλης (δέρμα ή νύχι) για τροφή.

Οι κύριες αιτίες οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυκητιάσεων είναι η αυξημένη θερμοκρασία (ζέστη), η υγρασία του δέρματος από υπερύδρωση, μη σωστό αεριζόμενο περιβάλλον και η μη σωστή διατήρηση της απαραίτητης υγιεινής των ποδιών.

Οι μύκητες επίσης μεταδίδονται, όταν περπατάμε ξυπόλητοι, όταν χρησιμοποιούμε υποδήματα και κάλτσες άλλων ατόμων και μέσω πεντικιούρ από πρακτικές μανικιουρίστριες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι περιπτώσεις μυκητιάσεων αυξάνονται την περίοδο του χειμώνα, λόγω του ότι φοράμε χειμερινά υποδήματα. Οι μυκητιάσεις συνήθως συμβαίνουν στους έφηβους. Οι κύριοι μύκητες είναι οι Trichophyton rybrum, trichophyton mentagraphytes, trichophyton interdigitale and Epidermophyton flocussum.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι φαγούρα, κοκκινίλα και σχάση στα μεσοδακτύλια διαστήματα για τους μύκητες του δέρματος. Τα μολυσμένα νύχια γίνονται χοντρά (υπερπλασία), με όχι λεία επιφάνεια, ενώ παρουσιάζουν αλλαγή στο χρώμα τους (καφέ-γκρι).

Η θεραπεία των μυκητιάσεων των νυχιών χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτική, συνεχόμενη- για μεγάλο διάστημα- θεραπεία. Η χορήγηση μυκητοκτόνων σκευασμάτων πρέπει να γίνεται από δερματολόγο μετά από τον εντοπισμό του συγκεκριμένου μύκητα παίρνοντας τα αποτελέσματα της καλλιέργειας από το εργαστήριο.

Ο ποδολόγος (Ποδίατρος) θα πρέπει να μειώνει την υπερπλασία του νυχιού όπου θα διευκολύνει τη δράση του τοπικού αντιμυκητιακού σκευάσματος. Επίσης όταν ο Ποδολόγος (ποδίατρος)  εντοπίσει την ύπαρξη μυκητίασης του δέρματος θα πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή στον δερματολόγο για περισσότερο διερεύνηση.

Χρήσιμες συμβουλές

Η υγρασία 'θρέφει' τους μύκητες. Πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα πόδια μας κι εξίσου καλά να τα στεγνώνουμε, ακόμα και αν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε σεσουάρ - αν βέβαια, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Η καθημερινή χρήση του άσπρου οινοπνεύματος βοηθάει στο να κρατηθεί το δέρμα στεγνό.

Γιατί τελικά, ενώ τα πόδια μας είναι πάντα καθαρά και καλά σκουπισμένα με πετσέτα, μπορεί να πάσχουν μονίμως από μύκητες, επειδή δεν στεγνώνουμε καλά τις πτυχές των δακτύλων.

Επίσης θα πρέπει να κρατάμε πολύ καθαρά τα πόδια, να φοράμε πάντα καθαρές κάλτσες, να καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό μέρος των υποδημάτων, και να χρησιμοποιούμε ειδικά ταλκ, τα οποία μπαίνουν ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά και μέσα στις κάλτσες και παπούτσια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]