Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας. Η άνοια έχει πολλές και διαφορετικές μορφές. Μια από τις πιο συνηθισμένες είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Κοινό χαρακτηριστικό των ασθενειών είναι ότι τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου δεν λειτουργούν πλέον όπως θα έπρεπε. Έτσι μπορεί να υπάρχει διαταραχή μνήμης, διαταραχή στο λόγο, στη γραφή και την ανάγνωση, διαταραχή στον προγραμματισμό, την προσοχή και την κρίση. Όλα αυτά δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ανοϊκών ασθενών.

Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Μετά την ηλικία των 60, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται ετησίως κατά 0,5%. Σε αυτούς που υποφέρουν από ήπια νοητική βλάβη, τα ποσοστά αυτά είναι διπλάσια. Τα συμπτώματα είναι απώλεια μνήμης και δυσκολίες στην ομιλία.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όλοι όσοι παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αλλά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι μισοί από αυτούς που πάσχουν από ήπια νοητική βλάβη, θα παρουσιάσουν άνοια.

Υπαίτιες για τη νόσο Αλτσχάιμερ θεωρούνται δύο πρωτεΐνες: η βήτα-αμυλοειδής και η πρωτεΐνη «Ταυ». Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν η συγκέντρωση των πρωτεϊνών αυτών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική επιφάνεια των νευρικών κυττάρων αυξάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εγκεφαλικές πλάκες, καταστρέφοντας έτσι τις νευρικές ίνες και τις νευρικές συνάψεις, οι οποίες μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων.

Η άνοια και κατά συνέπεια το Αλτσχάιμερ είναι ασθένεια μη θεραπεύσιμη. Σε ένα όμως συμφωνούν ερευνητές και γιατροί: όσον πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα μπορεί να επηρεαστεί η πορεία και η εξέλιξη της νόσου. Έτσι μπορεί να ξεκινήσει εγκαίρως και η σχετική θεραπεία.
Όπως επισημαίνουν ωστόσο ειδικοί, τα φάρμακα, η θεραπεία και η φροντίδα των ασθενών θα πρέπει να αποτελούν μέρη ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μπει «φρένο» στην εξέλιξη της νόσου ενώ οι ασθενείς μπορούν να αντεπεξέλθουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά τους χωρίς τη βοήθεια τρίτων.

 

premium.paratiritis.gr