Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι από τις πιο επικίνδυνες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, και μία από τις πιο κοινές. Ξεκινάει με συμπτώματα που μπορεί να μην παρατηρήσουμε, όπως μικρά προβλήματα στην βραχυπρόθεσμη μνήμη, και χειροτερεύει δραματικά. Υπολογίζεται ότι 20 με 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ, και οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν πλήρως τι ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί την πάθηση. Ας δούμε, όμως, μερικές πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας

Η άνοια χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην μνήμη και την σκέψη, και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή της μορφή. Άλλα συνηθισμένα είδη άνοιας είναι η αγγειακή άνοια, η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Huntington.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Ο αριθμός γυναικών ασθενών είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών. Επιπλέον, η νόσος Αλτσχάιμερ επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς στις γυναίκες ασθενείς, όπως και η συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Το κεφάλι και η καρδιά είναι συνδεδεμένα

Η καρδιοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Άλλα προβλήματα που συνδέονται με την καρδιοπάθεια και παίζουν ρόλο είναι τα εξής: υψηλή πίεση, ανεβασμένη χοληστερίνη, διαβήτης, κακή διατροφή και καθιστική ζωή.

Η εκπαίδευση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο

Όση περισσότερη εκπαίδευση λαμβάνουμε, τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε να υποφέρουμε από την νόσο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάρουμε κυριολεκτικά το γνωμικό “Όσο ζω, μαθαίνω”, εξακολουθώντας να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας δραστήριο, σε όλες τις ηλικίες.

Είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου

Στις Η.Π.Α., η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου. Υπολογίζεται πως το 2010, η νόσος στοίχισε 83.000 ζωές, και πως ένας στους τρεις υπερήλικες πεθαίνει λόγω κάποιας μορφής άνοιας.

Επιπλέον, είναι ειδική περίπτωση αιτίας θανάτου…
…με την έννοια πως από όλες τις παθήσεις και αιτίες που βρίσκουμε στην λίστα που αναφέραμε πριν, είναι η μόνη για την οποία δεν γνωρίζουμε μεθόδους πρόληψης, θεραπείας ή καθυστέρησης της εξέλιξής της.

Κοστίζει πολλά

Το οικονομικό κόστος της ασθένειας για το 2013 ανερχόταν σε 203 δισεκατομμύρια δολάρια. Και με τους υπολογισμούς που γίνονται, ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί, ανεβάζοντας το κόστος στα 1,2 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ανακαλύφθηκε τον προηγούμενο αιώνα

Ένας Γερμανός γιατρός με το όνομα (όπως είναι προφανές) Αλτσχάιμερ, παρατήρησε πρώτος την ασθένεια το 1906, σε έναν ασθενή που εμφάνιζε απώλεια μνήμης και άλλα προβλήματα στην σκέψη. Μετά τον θάνατο του ασθενή, ανακαλύφθηκε πως ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου του είχαν συρρικνωθεί.

Μπορεί να προκαλέσει έλλειψη της όσφρησης

Πολλές μελέτες έχουν παρατηρήσει την σύνδεση της νόσου Αλτσχάιμερ με αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης, και κατά πόσο μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα προβλήματα στην όσφρηση μπορεί να είναι σημάδια κάποιας άλλης πάθησης, όπως νόσου Πάρκινσον ή εγκεφαλικής βλάβης.

Το προσδοκώμενο ζωής ποικίλλει

Ο χρόνος που θα χρειαστεί η νόσος για να εξελιχθεί δεν είναι ο ίδιος σε όλους τους ασθενείς, κι αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσο θα ζήσει κάποιος που πάσχει από την ασθένεια. Υπολογίζεται χονδρικά πως ένας υπερήλικας με την νόσο μπορεί να ζήσει μέχρι και τέσσερα χρόνια, ενώ ένας νεότερος ενήλικας μπορεί να ζήσει μέχρι και περισσότερα από 10 χρόνια.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια