Η φροντίδα ενός συγγενούς ή αγαπημένου προσώπου που πάσχει από Αlzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας μπορεί να μας γεμίσει με άγχος, ειδικά τις περιόδους των γιορτών. Μιας και απαιτείται πολλή προσοχή, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον ασθενή νιώθουν πως τα επίπεδα του στρες τους εκτινάσσονται. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν…

Πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα γιορτινά μας πλάνα τον ασθενή;

Μπορούμε να “σπάσουμε” τις δουλειές σε πολύ πιο απλά βήματα, έτσι ώστε οι ασθενείς να μην μπερδευτούν και να μην νιώσουν χαμένοι ή ανίκανοι να βοηθήσουν. Επιπλέον, οι απλές, επαναλαμβανόμενες πράξεις μπορούν να ηρεμήσουν τον ασθενή. Και μην ξεχνάτε πως λίγη χαρούμενη χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να ανεβάσει την διάθεση του καθενός!

Ποιο είναι το κατάλληλο δώρο για κάποιον που φροντίζει έναν ασθενή;

Μία πληρωμένη μέρα σε ένα κέντρο για μασάζ ή spa είναι καλός τρόπος να του δείξετε πως δεν είναι κακό να κάνει ένα διάλειμμα πού και πού. Το ίδιο ισχύει και με μια κράτηση και ένα δείπνο σε ένα ωραίο εστιατόριο. Άλλος ένας απλός, αλλά πολύ χρήσιμος τρόπος να δείξετε το ενδιαφέρον σας είναι να του μαγειρέψετε, ή να του κάνετε τα ψώνια για το σπίτι και να πληρώσετε ώστε να του παραδοθούν στο σπίτι. Τέλος, μπορείτε να προσφερθείτε να προσέχετε τον ασθενή για λίγες ώρες, ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον ασθενή να νιώθει λιγότερο αγχωμένος;

Δημιουργήστε έναν ήσυχο και ασφαλή χώρο μέσα στο σπίτι, μακριά από τη φασαρία και τον κόσμο. Δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση ή θόρυβος στο δωμάτιο. Αν υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που ο ασθενής αγαπά και βρίσκει χαλαρωτικές, φροντίστε να μπορεί να απασχοληθεί. Προσπαθήστε να μην δείχνετε το δικό σας άγχος και να μην ξεσπάτε, καθώς το άγχος είναι μεταδοτικό και μπορεί να κάνει τον ασθενή να αισθανθεί απαίσια.

Πώς μπορώ να φέρω παιδιά στο σπίτι κάποιου που πάσχει από Αlzheimer;

Μιλήστε στα παιδιά σας με συγκεκριμένα παραδείγματα, που θα τα βοηθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει σε γενικές γραμμές, καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να τους εξηγήσετε τη νόσο. Για παράδειγμα, πείτε τους πως ο ασθενής θα είναι κάπως πιο ήσυχος, και πως δεν θα μπορεί να χορέψει ή να παίξει πολύ μαζί τους. Αν τα παιδιά είναι μικρά, μια καλή ιδέα για ήσυχη ψυχαγωγία είναι να διαβάσετε ιστορίες. Τέλος, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να βγάλουν φωτογραφίες ή να τραβήξουν βίντεο από την οικογενειακή συνάντηση. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει όμορφα βλέποντάς τα μετά.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας