Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική διαταραχή της κίνησης και την αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Η νόσος ξεκινά όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση αρχίζουν να πεθαίνουν, ρίχνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η έλλειψη της ντοπαμίνης οδηγεί στα συμπτώματα της ασθένειας, και το πώς επηρεάζουν τον τρόπο που κινούμαστε. Τα πρώτα συμπτώματα μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητα, ειδικά αν εμφανίζονται σποραδικά. Ποια είναι αυτά;

Κάνετε μικρότερα γράμματα

Αν παρατηρήσετε ξαφνικά τον γραφικό σας χαρακτήρα να αλλάζει, και συγκεκριμένα τα γράμματά σας να γίνονται μικρότερα, ίσως μα είναι ένα πρόωρο σημάδι Πάρκινσον. Πολλές φορές, μπορεί να ξεκινήσετε να γράφετε φυσιολογικά, και όσο συνεχίζετε τα γράμματά σας να γίνονται μικρότερα και τα κενά ανάμεσα στις λέξεις όλο και πιο στενά.

Τρεμούλιασμα

Το τρεμούλιασμα ίσως είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα αυτής της νόσου. Και συνήθως ξεκινά αρκετά διακριτικά, με ελαφρύ τρεμούλιασμα σε κάποιο δάχτυλο, στο χέρι ή στο πόδι. Στο πρώτο στάδιο της ασθένειας, θα είστε οι μόνοι που θα μπορούν να το καταλάβουν, αλλά όσο εξελίσσεται η νόσος θα γίνεται πιο εμφανές.

Προβλήματα στον ύπνο

Δεν είναι αφύσικο να αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο – οι περισσότεροι άνθρωποι θα τα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή, και υπάρχουν πολλές αιτίες – αλλά όταν σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, τα πράγματα αλλάζουν: μπορεί να παρατηρήσετε ανεξέλεγκτες κινήσεις, όπως μικρές κλωτσιές ή τινάγματα των χεριών.

Νιώθετε σφιγμένοι και αργοκίνητοι

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, μεγαλύτερους των 60 ετών. Και είναι αρκετά φυσιολογικό να νιώθετε το σώμα σας σφιγμένο και αργοκίνητο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, αλλά αν υποφέρετε από τη νόσο, αυτό το αίσθημα θα παραμείνει. Είναι από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται, οπότε μιλήστε άμεσα στον γιατρό σας αν δείτε πως συμβαίνει επαναλαμβανόμενα.

Αλλαγές στη φωνή

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να αλλάξουν εξαιτίας της νόσου είναι και ο τρόπος που μιλάτε. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου δυσκολεύονται να μιλήσουν, αλλά πολύ πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στην ομιλία μπορούν να συμβούν και από νωρίς. Ίσως αρχίσετε να μιλάτε πιο σιωπηλά.

Το πρόσωπό σας γίνεται ανέκφραστο

Πολλές φορές, η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει και τις εκφράσεις του προσώπου των ασθενών, και συγκεκριμένα τους κάνει να μοιάζουν πιο ανέκφραστοι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο έλεγχος των μικρών μυών του προσώπου γίνεται δύσκολος. Δεν είναι, επίσης, σπάνιο φαινόμενο για τους ασθενείς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους λιγότερο.

Αλλαγές στη στάση του σώματος

Η στάση του σώματός σας θα αρχίσει να αλλάζει σταδιακά και θα χειροτερεύει με τον καιρό. Αν νιώθετε πως το σώμα σας αρχίζει – έστω και πολύ λίγο – να γέρνει προς τα εμπρός, ίσως είναι σημάδι της ασθένειας και συμβαίνει επειδή έχετε ξεκινήσει να δυσκολεύεστε με την ισορροπία σας.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι ιδιαίτερα σοβαρή, και πρέπει – αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα – να μιλήσετε αμέσως στον γιατρό σας. Όσο νωρίτερα διαπιστώσετε πως πάσχετε από την ασθένεια, τόσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε καλύτερα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes