Το να κοιμηθούμε μερικές ώρες παραπάνω μπορεί να μας φαίνεται ιδανικό—ειδικά τις καθημερινές, που γυρίζουμε στο σπίτι εξαντλημένοι από τη δουλειά. Και όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Υπολογίζεται ότι οι ενήλικες χρειάζονται περίπου επτά με εννέα ώρες ύπνου κάθε νύχτα, αλλά δεν είναι λίγα τα άτομα που ξεπερνούν αυτό το όριο. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα. Ποια είναι αυτά;

Κατάθλιψη

Μια μελέτη του 2014 στην οποία συμμετείχαν δίδυμα αδέρφια αποκάλυψε ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για συμπτώματα κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες που κοιμόνταν 7-9 ώρες είχαν 27% κληρονομικό κίνδυνο για κατάθλιψη, ενώ όσοι κοιμόνταν πάνω από 9 ώρες, είχαν 49% κληρονομικό κίνδυνο.

Εγκεφαλική βλάβη

Μια μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε πως ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να ελαττώσει την λειτουργία του εγκεφάλου σε περίοδο έξι χρόνων. Οι γυναίκες που κοιμόνταν περισσότερες από 9 ώρες την ημέρα εμφάνιζαν συχνά αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου, παρόμοιες με όσες θα έφερναν δύο χρόνια γήρατος.

Προβλήματα στη σύλληψη

Μια κορεατική έρευνα στην οποία μελετήθηκαν οι συνήθειες του ύπνου 650 γυναικών που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που κοιμόνταν 7-9 ώρες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με όσες κοιμούνταν 9-11 ώρες.

Διαβήτης

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Κεμπέκ του Καναδά αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που κοιμόνταν περισσότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Προβλήματα στην καρδιά

Έχει αποδειχθεί πως παραπάνω από 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Στην μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου – μεταξύ άλλων παθήσεων – αυξανόταν ραγδαία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα