Όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας… γερνάει μαζί μας. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές από τις λειτουργίες του μπορεί να γίνονται πιο αργές, όπως η μνήμη. Και ενώ αυτό είναι σίγουρα μια φυσιολογική πλευρά της ηλικίας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να παραμείνει δραστήριος και δυνατός, με τις παρακάτω συμβουλές.

'Ασκηση

Ο εγκέφαλός μας δεν είναι μυς, αλλά συμπεριφέρεται ως μυς. Και αυτό σημαίνει ότι η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για αυτόν. Συνδυάστε αερόβια άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης για καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν έρευνες που ισχυρίζονται ότι η γυμναστική, μάλιστα, μπορεί να καθυστερήσει ορισμένες διαδικασίες εκφυλισμού των γνωστικών δεξιοτήτων μας.

Σωστή διατροφή

Προφανώς η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει, αλλά πώς; Μέσω των αντιοξειδωτικών, είναι η απάντηση. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τους νευρώνες του εγκεφάλου. Ευτυχώς, μπορούμε να βρούμε άφθονα αντιοξειδωτικά τρώγοντας φρούτα και λαχανικά—όσο μεγαλύτερη ποικιλία (και χρώματα), τόσο το καλύτερο.

Επιταχύνουμε

Ο εγκέφαλός μας αρχίζει να λειτουργεί πιο αργά την στιγμή που πατάμε τα… τριάντα. Ναι, τόσο νωρίς. Κι όμως, είναι πάρα πολλές οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί πιο γρήγορα και ικανοποιητικά, συνεπώς και πιο νεανικά. Αυτό θα το καταφέρουμε με το να ασκούμε τον εγκέφαλό μας. Μαθαίνουμε καινούρια πράγματα (ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούρια γλώσσα, για παράδειγμα), παίζουμε παιχνίδια λογικής (Sudoku, γρίφους κ.α.) και διατηρούμε τον εγκέφαλό μας νέο.

Ηρεμούμε

Το στρες μας σκοτώνει. Ναι, όχι άμεσα, και σίγουρα είναι μια μεγάλη, πολύπλοκη διαδικασία, αλλά το στρες μας σκοτώνει. Και το να ξέρουμε πότε πρέπει να πάρουμε μια ανάσα, να κάνουμε ένα διάλειμμα και να ξεκουράσουμε το μυαλό μας είναι σημαντικό. Δοκιμάστε τεχνικές όπως η yoga και ο διαλογισμός. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι κοιμόμαστε και αρκετές ώρες, και φροντίζουμε να κάνουμε καλό ύπνο.

Γελάμε

Το γέλιο είναι υγεία. Και αυτό δεν είναι ένα απλό γνωμικό. Το στηρίζουν και (πολλές) έρευνες. Το χιούμορ και το γέλιο δραστηριοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την έκκριση ντοπαμίνης. Υπάρχουν μελέτες που προσπαθούν να αποδείξουν ότι το γέλιο μας κάνει… εξυπνότερους, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία. Μέχρι τότε, υποθέτουμε, θα αρκεστούμε στο να γελάμε συχνά, δυνατά, και να κρατάμε τον εγκέφαλό μας πιο νέο από ποτέ!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]