Το έντονο ροχαλητό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα λιγότερο εμφανή συμπτώματα άπνοιας κατά τον ύπνο, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Νιώθετε κουρασμένοι

Αν είστε κουρασμένοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, μην κατηγορείτε μόνο την πολυάσχολη ζωή σας. "Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι, αλλά δεν ξέρουν γιατί και σπεύδουν να το αποδώσουν σε έλλειψη ύπνου, μεταξύ άλλων", λέει ο Μπόρις Τσερνομπίλσκι, MD, διευθυντής στο Sinai Beth Israel της Νέας Υόρκης. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα υπνικής άπνοιας κατά τον ύπνο, αλλά οι άνδρες με υπνική άπνοια τείνουν να νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας συχνότερα από τις γυναίκες, λέει ο Δρ. Τσερνομπίλσκι. Τόσο η αποφρακτική υπνική άπνοια  (οι μύες χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας την πτώση του μαλακού ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού) όσο και η κεντρική υπνική άπνοια (ο εγκέφαλος δε δίνει σήμα στον οργανισμό σας σας να αναπνεύσει) οδηγεί σε διαταραγμένο ύπνο.

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο

Εάν ξεκινάτε τη μέρα σας με πονοκέφαλο (και δεν είχατε πιει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ), η έλλειψη ύπνου που προκαλείται από την υπνική άπνοια ίσως είναι ο υπαίτιος. Ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ ώρες, η υπνική άπνοιά σας διαταράσσει τον ύπνο. Τα άτομα με σοβαρή υπνική άπνοια μπορεί να ξυπνούν εκατοντάδες φορές κάθε βράδυ, σύμφωνα με το Κέντρο Στάνφορντ.

Επισκέπτεστε περισσότερες φορές το μπάνιο

"Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν στη μέση της νύχτας και δεν ξέρουν γιατί, έτσι σκέφτονται ότι συμβαίνει ίσως επειδή πρέπει να πάνε στο μπάνιο", λέει ο Δρ. Τσερνομπίλσκυ. Αν και αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβαίνει, πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται γιατί είναι ξύπνιοι ενώ δεν έχουν στην πραγματικότητα την επιθυμία να πάνε στην τουαλέτα, λέει.

Είστε ευερέθιστοι ή έχετε αλλαγές στη διάθεση

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι ο λόγος του εκνευρισμού, και όχι επειδή είναι απλώς μία ακόμα Δευτέρα. Οι αλλαγές στη διάθεση, καθώς και το αυξημένο άγχος και στρες, μπορεί να είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά αισθάνονται άγχος, θυμό, λύπη και ψυχική εξάντληση, σύμφωνα με το τμήμα ύπνου στο Ιατρικό τμήμα του Χάρβαρντ.

Αύξηση βάρους χωρίς προφανή λόγο

«Όταν διαταράσσεται ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός, μερικές ορμόνες δεν φτάνουν στα επίπεδα που απαιτούνται ή κάποιες φορές δεν απελευθερώνονται καθόλου» λέει ο Δρ. Τσερνομπίλσκυ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και να γίνετε ακόμη πιο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, λέει, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Προβλήματα στο σεξ

"Η ανικανότητα είναι ένα κοινό σημάδι έλλειψης ύπνου για τους άνδρες. Πολλοί θεωρούν ότι έχουν χαμηλή τεστοστερόνη ή άγχος, αλλά η υπνική άπνοια μπορεί να είναι η αιτία ", λέει ο Δρ. Τσερνομπίλσκυ. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από υπνική άπνοια σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. Ο κακός ύπνος και η έλλειψη προγράμματος στον ύπνο ίσως είναι οι υπαίτιοι.

Το παιδί σας «βρέχει» το κρεβάτι

Εάν το παιδί σας «βρέχει» το κρεβάτι, ίσως και να χρειάζεται να μιλήσετε με τον παιδίατρο, ώστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο υπνικής άπνοιας, λέει ο Δρ. Τσερνομπίλσκυ. «Όταν η αναπνοή του διαταράσσεται, τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν, πράγμα που το κάνει να χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης», λέει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας