Η υγεία των δοντιών μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ξέρουμε πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, όπως και να κανονίζουμε check-up στον οδοντίατρο μία φορά κάθε έξι μήνες. Κι όμως, τα δόντια μας δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τον σκοπό να τρώμε πιο εύκολα. Μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για αρκετές σοβαρές παθήσεις, πολλές φορές προτού αρχίσουμε να παρατηρούμε συμπτώματα στο υπόλοιπο σώμα.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα με πολλούς τρόπους. Το πιο εμφανές σημάδι, όμως, είναι πως αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ή τα ούλα σας δεν θα ανταποκρίνονται στην θεραπεία. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, καθώς ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση οξειδώνει τα δόντια της κάτω γνάθου με τον καιρό, καθώς το όξινο pH των γαστρικών υγρών καταστρέφει το σμάλτο. Συνεπώς, αν μερικές φορές έχετε αίσθηση καούρας, ένα check-up των δοντιών δεν πρόκειται να σας κάνει κακό.

Καρδιοπάθεια

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Ένας πιθανός συσχετισμός έχει να κάνει με τις φλεγμονές των ούλων, που με την σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τις φλεγμονές στο υπόλοιπο σώμα. Αν παρατηρήσετε τα ούλα σας να είναι πρησμένα, και ειδικά αν υπάρχει ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένειά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Νόσος του Κρον

Ένα σημάδι ότι μπορεί να πάσχετε από νόσο του Κρον, που μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα σας, είναι κοκκώδη έλκη μέσα του, ειδικά από την εσωτερική πλευρά των μάγουλων και πάνω στα ούλα. Ακόμα ένα συχνό σημάδι είναι το πρήξιμο των χειλιών.