Οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.ά.) δημιουργούν πολλές φορές επιπλοκές στα ούλα, οι οποίες εμφανίζονται ως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες πάσχουν από εντονότερη ουλίτιδα. Αυτό παρατηρείται γιατί το σώμα της γυναίκας και οι ορμονικές του ισορροπίες αλλάζουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η κατάσταση της στοματικής της υγείας.

Σε αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, αυξάνεται ο βαθμός ευπάθειας στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Έτσι, το 50-70% των γυναικών θα εμφανίσουν ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του 4ου και 8ου μήνα της κύησης και μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα αυξημένα επίπεδα γεννητικών ορμονών, στη μεταβολή της χλωρίδας του στόματος και στην ευαισθησία της εγκύου σε λοιμώξεις, λόγω μεταβολών που υφίσταται το ανοσολογικό της σύστημα.

Ακόμη, οι γεννητικές ορμόνες αυξάνουν τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα ευκολότερη αιμορραγία.

Οι νόσοι του περιοδοντίου παρουσιάζουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε έδαφος προϋπάρχουσας φλεγμονής των ούλων και σε περίπτωση ανεπαρκούς φροντίδας της υγείας του στόματος, αφού η μικροβιακή πλάκα αποτελεί τη βασική αιτία των νόσων του περιοδοντίου.

Παρόλα αυτά, ακόμα και γυναίκες που φροντίζουν την υγεία των δοντιών τους κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή στα ούλα τους.

Η φλεγμονή αυτή αποκαθίσταται μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα όταν υπάρξει η κατάλληλη θεραπεία από τον οδοντίατρο και η σωστή φροντίδα από την ασθενή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι πέρα από την επίδραση της εγκυμοσύνης στην ουλίτιδα, και η κατάσταση των ούλων μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Έρευνες των τελευταίων ετών παρέχουν ενδείξεις ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για τη γέννηση πρόωρων και ελλιποβαρών βρεφών.

Η έγκαιρη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Συμπερασματικά, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η σχολαστική στοματική υγιεινή από τις εγκύους καθώς και ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρό τους, για την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης, η περίοδος της εμμηνόπαυσης φαίνεται να σχετίζεται με τις νόσους του περιοδοντίου λόγω της δραματικής μείωσης των οιστρογόνων. Έτσι, σε αυτήν την περίοδο, είναι πιθανότερο να συμβεί εντονότερη καταστροφή του οστού και φλεγμονή στην περιοχή του περιοδοντίου σε προϋπάρχουσα φλεγμονή και χωρίς επαρκή στοματική υγιεινή.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι γυναίκες που ακολουθούν 'θεραπεία υποκατάστασης γεννητικών ορμονών' κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, δεν παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα στα ούλα και το οστό που στηρίζει τα δόντια, ενώ σε περίπτωση περιοδοντίτιδας η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Αυτές οι απόψεις απαιτούν περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση.

Πηγές:
Colgate-Palmolive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα