Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για να διορθώσουμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμό) του ματιού. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Γυαλιά
  • Φακούς Επαφής
  • Θεραπεία με Laser
  • Εμφυτεύματα ενδοφακών

Παρόλο που ιστορικά οι πιο κοινές μέθοδοι διόρθωσης της μυωπίας και του αστιγματισμού της περασμένης δεκαετίας θεωρούνται τα γυαλιά και οι φακοί επαφής, η θεραπεία με Laser και τα εμφυτεύματα ενδοφακών αντιπροσωπεύουν σήμερα τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους διόρθωσης των διαθλαστικών λαθών.

Η θεραπεία με Laser, όπως το PRK και το LASIK, συνεπάγεται αφαίρεση ενός μέρους του κερατοειδικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσει ν’ ανασχηματιστεί. Ενώ οι θεραπείες αυτές είναι σε μεγάλο ποσοστό επιτυχείς, δεν είναι βέβαια αναστρέψιμες - σε περίπτωση που χρειαστεί - και δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς που έχουν μυωπία και αστιγματισμό.

Από την άλλη πλευρά, τα εμφυτεύματα ενδοφακών περιλαμβάνουν την προσθήκη φακού μέσα στο μάτι. Ο ενδοφακός τοποθετείται πάνω στην ίριδα, όπου και θα παραμείνει μόνιμα. Βέβαια, αυτή η διαδικασία είναι αναστρέψιμη και διορθώνει ένα ευρύ φάσμα διαθλαστικών λαθών.

Γι αυτό και έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρημένοι από τη μυωπία και τον αστιγματισμό επιλέγουν τη λύση των ενδοφακών.

 

 

 

 

Από τα πιο ευρέως διαδεδομένα και χρησιμοποιούμενα σήμερα από την επιστημονική κοινότητα εμφυτεύματα φακικών ενδοφακών είναι οι ενδοφακοί ARTISAN και ARTIFLEX.

Ιστορία

Από το 1986, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως βλέπουν καλύτερα και απολαμβάνουν ποιότητα ζωής σαν αποτέλεσμα της διαθλαστικής διόρθωσης με τα ανωτέρω εμφυτεύματα φακικών ενδοφακών. Ο πιο πρόσφατος τεχνολογικά ενδοφακός είναι ο αναδιπλούμενος ενδοφακός που έφερε επανάσταση στην ιατρική βιομηχανία.

Εμφυτεύματα ενδοφακών

Τα εμφυτεύματα ενδοφακών είναι μικρότερα από ένα φακό επαφής και είναι σχεδιασμένα για τοποθέτηση μέσα στο μάτι.

Θεραπεία με ενδοφακούς ιριδικής στήριξης

Κατά τη διάρκεια μίας σύντομης θεραπείας, τα εμφυτεύματα ενδοφακών τοποθετούνται μέσα στο μάτι μπροστά από την ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιού), μέσω δύο μικρών clips. Τα clips εφαρμόζουν κατάλληλα και πιστοποιούν ότι οι ενδοφακοί θα παραμείνουν τέλεια στη θέση τους.

Οι θεραπείες φακικών ενδοφακών εκτελούνται σε κλινικές μίας ημέρας από εξειδικευμένους χειρουργούς οφθαλμίατρους. Αυτό διευκολύνει πολύ τους ασθενείς, γιατί μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αμέσως μετά την επέμβαση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ καλή όραση μέσα σε λίγες μέρες. Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική και συνήθως παίρνει γύρω στα 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί, ενώ πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με την ενστάλαξη ειδικού κολλυρίου.

 

 

 

 

Είναι τα εμφυτεύματα ενδοφακών κατάλληλα για εσάς;

Για να είστε κατάλληλος υποψήφιος θα πρέπει:

  • Να είστε ηλικίας μεταξύ 18 και 60 χρονών.
  • Να έχετε σταθερή διάθλαση, η οποία να μην έχει αλλάξει για τουλάχιστον 1 χρόνο.
  • Να έχετε γενικά καλή υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο