ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού αποφασίσετε ότι η διόρθωση της οράσεως με λέιζερ είναι η καλύτερη για εσάς. Η διόρθωση με λέιζερ είναι μία χειρουργική επέμβαση και θα πρέπει να προσεγγίζεται όπως κάθε άλλη επέμβαση που μπορεί να υποστείτε.

Θα πρέπει λοιπόν να τεθούν ερωτήματα και να γίνει κατάλληλη έρευνα πριν πάρετε την απόφαση να υποβληθείτε σε αυτή.

Α. ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1. Καταλληλότητα

Σε γενικές γραμμές, για να είστε υποψήφιος για τη διόρθωση με λέιζερ, θα πρέπει:
- να είστε τουλάχιστον 18 χρονών ή μεγαλύτερος
- να έχετε σταθερή όραση για ένα χρόνο πριν την επέμβαση. Επειδή οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της θεραπείας, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θεωρούνται κατάλληλες για τη διόρθωση με λέιζερ.

Αυτό συμβαίνει για να είναι βέβαιο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς επίσης στα πλαίσια μιας προσπάθειας να μειωθούν οι διακυμάνσεις στη διαθλαστική θεραπεία που οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές.
- να μην έχετε πολύ μεγάλες κόρες σε χαμηλό φωτισμό
- να έχετε επαρκή σε πάχος κερατοειδή
- να μην έχετε συγκεκριμένα οφθαλμολογικά νοσήματα που περιλαμβάνουν τον κερατόκωνο, το γλαύκωμα, τον καταρράκτη και συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
- να μην έχετε συγκεκριμένες ιογενείς λοιμώξεις που περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρος.


- να έχετε καλή γενικά υγεία και να μην υπάρχει ανεξέλεγκτος διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή αγγειακές παθήσεις του κολλαγόνου και να μην χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον ιατρό τους για συγκεκριμένα οφθαλμολογικά προβλήματα που περιλαμβάνουν την αμβλυωπία, τον στραβισμό, την σοβαρή ξηροφθαλμία, προηγούμενες οφθαλμολογικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς ή και κάθε υποτροπιάζουσα παραμένουσα ή ενεργό κατάσταση του ματιού που μπορεί να επηρεάσει την επούλωση.

2. Αποτέλεσμα - Τί μπορείτε να περιμένετε ;

Ο στόχος της διόρθωσης της οράσεως με λέιζερ είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην όραση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την 'τέλεια' ή 10/10 όραση, οι περισσότεροι ασθενείς με λέιζερ δεν χρειάζονται πια γυαλιά ή φακούς επαφής για να οδηγήσουν, να κάνουν κάποιο άθλημα, να δουν τηλεόραση ή να συμμετέχουν σε επαγγέλματα που απαιτούν άριστη όραση όπως το αστυνομικό και το πυροσβεστικό σώμα.

Στόχος δεν είναι η πλήρης αποβολή των γυαλιών ή των φακών επαφής αλλά η εντυπωσιακή μείωση της εξάρτησης από αυτά σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής σας.

Γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ και κατά την ανάγνωση μπορεί πάντοτε να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση.

Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσαρέσκεια. Οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα μπορούν να έχουν την ίδια ποιότητα σε κοντινή και μακρινή όραση στο ίδιο μάτι χωρίς διορθωτικούς φακούς.

Ορισμένοι μυωπικοί ασθενείς βασίζονται στην μυωπία τους ( βγάζοντας τα γυαλιά ή φορώντας πιο αδύναμους από τους συνταγογραφημένους, φακούς) για να μπορούν να διαβάσουν. Ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να χρειαστεί γυαλιά κατά την ανάγνωση μετά από τη χειρουργική διόρθωση της μυωπίας.

Το πρόβλημα της 'μονόρασης' (monovision) θα πρέπει να συζητηθεί με αυτούς τους ασθενείς κατά την οποία ο επικρατής οφθαλμός διορθώνεται για τη μακρινή όραση και ο μη-επικρατής οφθαλμός διορθώνεται σε μικρότερο βαθμό για να υποστηρίξει την κοντινή όραση.

Οι συμπληρωματικές επεμβάσεις γίνονται πιο συχνά όταν ο ασθενής έχει πολύ μεγάλου βαθμού συνταγή για το διαθλαστικό του πρόβλημα. Αυτές αποτελούν ένα πολύ φυσιολογικό μέρος της θεραπείας που μπορεί να γίνει όταν η όρασή σας έχει σταθεροποιηθεί εκτός εάν δεν είναι ιατρικώς αποδεκτό ή θεωρηθεί ανασφαλές.

Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής κερατοειδικός ιστός για να προχωρήσετε σε μια συμπληρωματική επέμβαση και για αυτό το λόγο πραγματοποιείται επαναληπτική μέτρηση του εναπομείναντος κερατοειδικού πάχους.

Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδούς.

Το πλεονέκτημα της διόρθωσης οράσεως με λέιζερ είναι ότι δίνει στους περισσότερους ασθενείς την ελευθερία να απολαύσουν τις φυσιολογικές καθημερινές τους ενασχολήσεις χωρίς την εξάρτηση από διορθωτικούς φακούς. Επίσης επιτρέπει στο άτομο την επιδίωξη καριέρας για την οποία δεν θα θεωρούνταν κατάλληλοι χωρίς την άριστη διόρθωση της όρασης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς κερδίζουν κυριολεκτικά μεγαλύτερη οξύτητα στην όραση, πράγμα που σημαίνει ότι η όρασή τους μετά την επέμβαση, γίνεται καλύτερη από την καλύτερα διορθωμένη όρασή τους πριν την επέμβαση.

Θα πρέπει να είστε γνώστης των προσδοκιών σας και να προσπαθείτε να τις διατηρείτε στα πλαίσια της λογικής.

3. Κίνδυνος και ποσοστό επιπλοκών

α) Διαθλαστικές επιπλοκές

Η LASIK μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερδιόρθωση, είτε σε υποδιόρθωση που οφείλονται στην ποικιλότητα μεταξύ ασθενών όσον αφορά τον τρόπο επουλώσεως και άλλες χειρουργικές παραμέτρους, αφήνοντας τους ασθενείς με μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Αυτά ίσως να επιβάλλουν στον ασθενή ( ίσως και όχι) να φορά κρύσταλλα, φακούς ή να υποστεί συμπληρωματική επέμβαση.

Επιπολασμός υπερδιόρθωσης : 1 στους 100
Επιπολασμός υποδιόρθωσης : ποικίλει ανάλογα με τη συνταγή που είχε ο ασθενής πχ 4 στους 100 για μύωπες με 4D, 8 στους 100 για μύωπες με 8D.

β) Οπισθοδρόμηση

Αναφέρεται στην τάση του οφθαλμού να οπισθοδρομήσει μερικώς προς τον αρχικό βαθμό του διαθλαστικού προβλήματός σας ακολουθώντας τη διόρθωση με λέιζερ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η υποτροπή είναι μικρού βαθμού και λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζετε την επέμβασή σας.


Συχνά το μόνο που χρειάζεται για τους ασθενείς που εμφανίζουν προβλήματα υποτροπής είναι γυαλιά κατά την νυκτερινή οδήγηση.

Επιπολασμός : 1 στους 100

γ) Απώλεια της καλύτερα διορθωμένης οράσεως

Μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζουν μικρή απώλεια οπτικής οξύτητας μετά από την διόρθωση με λέιζερ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από την επέμβασή σας ακόμα και φορώντας γυαλιά ή φακούς, ίσως να μην μπορείτε να βλέπετε τόσο καθαρά όσο και πριν την επέμβαση.


Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξύτητα επανέρχεται μέσα σε μια περίοδο από 6 εως 12 μήνες.
Επιπολασμός : 1 στους 100

δ) Νυκτερινές αντανακλάσεις

Ακόμα και προτού υποστούν τη διόρθωση με λέιζερ, πολλά άτομα έχουν ελλειπή νυκτερινή όραση ή νυκτερινές αντανακλάσεις ( "φωτοστέφανα", "εκρήξεις αστεριών") όταν φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής.
Οι νυκτερινές αντανακλάσεις είναι συχνές αμέσως μετά την επέμβαση και συνήθως διαρκούν 3 έως 4 μήνες.

Από τη στιγμή που και τα δυο μάτια έχουν θεραπευθεί ή μετά το πέρασμα εξαμήνου από την επέμβαση, οι νυκτερινές αντανακλάσεις τείνουν να μειωθούν και η όραση θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική κατάσταση. Ωστόσο μπορεί ακόμα να χρειάζεστε γυαλιά κατά τη νυκτερινή οδήγηση.

Επιπολασμός σοβαρών νυκτερινών αντανακλάσεων: 1 στους 50

ε) Μετεγχειρητική θολερότητα

'Επουλωτικό θάμβος' καλείται η κολλαγονοειδής πρωτεϊνη που αναπτύσεται στην επιφάνεια του ματιού σας μετά από την επέμβαση. Δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Παρά το γεγονός ότι είναι δυνατό να θεραπευθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, συνήθως καθαρίζει σταδιακά μέσα σε πολλούς μήνες μετά την επέμβαση.

Επιπολασμός σοβαρών περιπτώσεων : 1 στους 1000

στ) Λοίμωξη :

Αυτός είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις πρώτες 48-72 ώρες μετά από την επέμβαση. Θα λάβετε σταγόνες αντιβιοτικού τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση για να μπορέσετε να αποφύγετε πιθανή λοίμωξη. Οι περισσότερες ελάσσονες λοιμώξεις θεραπεύονται και εξαλείφονται γρήγορα.

Επιπολασμός σοβαρής λοίμωξης : 1 στους 5000

ζ) Ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη

Παράγεται όταν τα κύτταρα της επιθηλιακής επιφανείας αυξάνονται κάτω από τον κερατοειδικό κρημνό κατά την επούλωση της κερατοειδικής τομής. Συνήθως επισυμβαίνει κατά τον πρώτο μήνα και είναι πιο πιθανό σε ασθενή με αδύναμο συγκολλητικό προστατευτικό στρώμα για το οποίο η ηλικία αποτελεί παράμετρο.

Η ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη είναι πιο συνήθης σε περιπτώσεις τραύματος ή ρήξεως του επιθηλίου. Η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα με επεμβάσεις LASIK και σε επί μακρών χρήστες φακών επαφής. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές περιοχές επιθηλιακής αναπτύξεως χρειάζονται μόνο παρακολούθηση, οι μεγάλες περιοχές απαιτούν ανασήκωση του κρημνού και καθαρισμό από τα κύτταρα.

Επιπολασμός : 1 στους 100

η) Επιπλοκές κερατοειδικού κρημνού

Τα πρωταρχικά πλεονεκτήματα της μεθόδου LASIK σχετίζονται με τη δημιουργία του προστατευτικού κερατοειδικού κρημνού. Ο κερατοειδικός κρημνός πρέπει να είναι κλινικά επαρκής σε ποσότητα, πάχος, μέγεθος για να προχωρήσετε στην θεραπεία με λέιζερ.

Το εύρος επικινδυνότητας των επιπλοκών του κερατοειδικού κρημνού κυμαίνεται από περιπτώσεις που απλώς απαιτούν αναβολή της επεμβάσεως από 3-6 μήνες, μέχρι περιπτώσεις που δημιουργούν μόνιμες κερατοειδικές ανωμαλίες με αποτέλεσμα τη θολερή όραση.

Οι επιπλοκές του κερατοειδικού κρημνού που συμβαίνουν μετά την επέμβαση LASIK κατά την περίοδο ανάρρωσης περιλαμβάνουν εκτόπισμα, πτυχώσεις του κρημνού και επιθηλιακή αύξηση.

Ενώ μόνο 1% των ασθενών παρουσιάζουν επιπλοκές με τη μέθοδο LASIK, ακόμα λιγότεροι εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κρημνό.

Επιπολασμός : 1 στους 500

4. Τεχνολογία

Τα δύο σημαντικότερα στοιχεία μιας επιτυχούς διόρθωσης της όρασης με λέιζερ είναι ένας έμπειρος και καλά εκπαιδευμένος ιατρός και η εξελιγμένη τεχνολογία του excimer λέιζερ. Ο χειρουργός σας θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα λέιζερ που έχουν αποδειχθεί ως πιο εξελιγμένα.
Το excimer λέιζερ είναι υπέρυθρο λέιζερ που χρησιμοποιεί Αργόν και αέριο φθορίου για να δημιουργήσει μια μη-θερμική ή ψυχρή ακτίνα φωτός λέιζερ που μπορεί να σπάει μοριακούς δεσμούς σε μια διαδικασία γνωστή ως "φωτεκτομή"
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του excimer λέιζερ είναι η αξιοσημείωτη ακρίβειά του.

Έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει 0,25 μικρά ιστού σε ένα μονήρη παλμό δηλ. 1/200 της ανθρώπινης τρίχας.

Τα συστήματα λέιζερ και το λογισμικό των ηλ. υπολογιστών καθορίζουν τις βασικές εκτιμήσεις της επεμβάσεως και την ποιότητα του τρόπου εκτομής. Συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα πλέον έγκυρα και εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα.

Τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιείται η τεχνολογία Wavefront για καλύτερα αποτελέσματα . Πρόκειται για μία πολύ εξειδικευμένη και τεχνολογικά πολύπλοκη διαγνωστική μονάδα που αναλύει την οπτική ποιότητα του οφθαλμού με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

5. Κόστος

Η επέμβαση με λέιζερ είναι μια χειρουργική επέμβαση που πιθανότατα θα έχετε για μια μόνο φορά στη ζωή σας, πάνω στο μεγαλύτερο "περιουσιακό σας στοιχείο", τα μάτια σας. Συχνά οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και ποιότητα της προ- και μετεγχειρητικής φροντίδας που δίδεται από τον ιατρό ή το ίδρυμα.

Αυτή η φροντίδα είναι εξίσου κρίσιμη για ένα επιτυχές αποτέλεσμα όσο και η ίδια η επέμβαση.

Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει :
- μια διεξοδική συμβουλευτική συζήτηση και εξέταση
- την επέμβαση
- όλα τα απαραίτητα φάρμακα ή τις σταγόνες
- μετεγχειρητικές εξετάσεις για έναν χρόνο μετά την επέμβαση
- δωρεάν διορθωτικές επεμβάσεις για τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά την επέμβαση που θα πρέπει να είναι επίσης διαθέσιμες

Β) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Θα πρέπει να εξασφαλίσετε το πόσο συνδεδεμένος με τη διαθλαστική χειρουργική είναι ο χειρουργός σας.

1: Προσωπική δέσμευση - πρώτη είναι η δέσμευση με τον εαυτό του από τον τρόπο που αυτός ορίζει τι μέρος της ζωής του καλύπτει η διαθλαστική χειρουργική

2: Χειρουργική δέσμευση - ορίζει τη συμπεριφορά του κατά την εκτέλεση χειρουργικών καθηκόντων προς τους ασθενείς.

3: Επαγγελματική δέσμευση - το πιο σημαντικό είναι να καθορίσει την δέσμευσή του στην υπάρχουσα πρακτική του και στο προσωπικό, πράγμα που απαιτεί χρόνο, οικονομικούς πόρους, εκπαίδευση και υποστήριξη του προσωπικού.

Όταν αρχίσετε να ψάχνετε για ένα χειρουργό διαθλαστικών επεμβάσεων με λέιζερ , υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να θέσετε ώστε να μπορέσετε να ενημερωθείτε επαρκώς προτού λάβετε την απόφασή σας.
Η απαλλαγή από γυαλιά και φακούς είναι μια πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ωστόσο είναι η διαθλαστική χειρουργική (πχ η μέθοδος LASIK) η καλύτερη επιλογή για εσάς; Τι θα πρέπει να αναμένετε από τη διαθλαστική χειρουργική; Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας; Ποιον οφθαλμίατρο-χειρουργό επιλέγετε και που απευθύνεστε; Και τελικά πρέπει να υποβληθείτε στην επέμβαση;

Το 'Συμβούλιο Επιβεβαίωσης της Ποιότητας Διαθλαστικής Χειρουργικής' (Council for Refractive Surgery Quality Assurance) με βάση τις Η.Π.Α. πρότεινε κάποιες βασικές καθοδηγητικές γραμμές και ερωτήματα που απευθύνονται σε όλον τον κόσμο.

  • Τουλάχιστον 90% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής θα πρέπει να επιτύχουν 5/10 οπτικής οξύτητας σε κάθε μάτι που χειρουργήθηκε.
  • Τουλάχιστον 50% των ασθενών του χειρουργού θα πρέπει να επιτύχουν 10/10 ή περισσότερο σε κάθε χειρουργημένο μάτι.
  • Όχι περισσότεροι από 3% των ασθενών που παρακολουθούνται να αναφέρουν εξασθενητικές επιπλοκές διαθλαστικής χειρουργικής, όπως θολερότητα και φωτοστέφανα κτλ.
  • Όχι περισσότεροι από 0,5 % των ασθενών να εμφανίσουν επιπλοκές που απειλούν την όραση μετεγχειρητικώς, όπως λοιμώξεις, επιπλοκές του κρημνού, διάχυτη κερατίτιδα, ενδοεπιθηλιακή αύξηση κτλ.

Γ) ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ

Την ημέρα της επεμβάσεως θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν ξεκούραστοι και χαλαρωμένοι και θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 2-3 ώρες για όλη τη διαδικασία.

Να είστε ντυμένοι άνετα, και να έχετε γευματίσει ελαφρά πρωτύτερα. Μερικά επιπρόσθετα μέτρα μπορεί να ληφθούν, να συζητηθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες και να απαντηθεί κάθε πρόσθετο ερώτημα.

Ορισμένοι ιατροί ζητούν την υπογραφή σε ένα 'δελτίο συγκατάθεσης', που αφαιρεί όλη την ευθύνη από τον ιατρό και το ίδρυμα, καθώς η επέμβαση αποτελεί δική σας επιλογή.

Επιλεκτικά θα σας δοθεί μια καταπραυντική ταμπλέτα και θα σας ζητηθεί να φορέσετε τη χειρουργική ρόμπα και τα καλύμματα στο κεφάλι και τα παππούτσια.
Στο χειρουργικό τραπέζι θα ξαπλώσετε σε μία πολυθρόνα και θα σας δοθούν αναισθητικά και αντιβιοτικά σε μορφή σταγόνων για τα μάτια.


Το ένα μάτι καλύπτεται ώστε μόνο το ένα μάτι να είναι εκτεθειμένο στον χειρουργό.
Ένας βλεφαροδιαστολέας θα χρησιμοποιείται για να κρατά τα βλέφαρα ανοικτά έτσι ώστε ο μικροκερατόμος - μια ειδική χειρουργική συσκευή ακριβείας που δημιουργεί τον κρημνό- να περνά πάνω από το μάτι.
Η μόνη αίσθηση που θα έχετε είναι αυτή της πίεσης.

Θα σας ζητηθεί να κοιτάξετε σε μία φωτεινή πηγή και στη συνέχεια το λέιζερ θα ακουστεί για περίπου 40 δευτερόλεπτα ανάλογα με το ποσό της διόρθωσης.
Ο χειρουργός συνήθως μιλά στον ασθενή κατά τη διάρκεια όλης της επεμβάσεως που κρατά περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι.
Το ολοκληρωμένο μάτι καλύπτεται και στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο άλλο.
Αμέσως μετά την επέμβαση, τις πρώτες ώρες θα έχετε καλύτερη όραση από αυτή που είχατε πρίν την επέμβαση χωρίς τα γυαλιά σας, αλλά θα είναι σαν να κοιτάτε μέσα από την ομίχλη.

Το μάτι επίσης θα δακρύζει και θα αισθάνεσθε σαν να υπάρχει "άμμος μέσα στα μάτια".

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Κανονικά μετά την επέμβαση, θα παραμείνετε με τα μάτια κλειστά για μισή ώρα, μετά από την οποία θα ελεγχθείτε ξανά. Τα μάτια καλύπτονται με προστατευτικά καλύμματα ή γυαλιά πριν αποχωρήσετε.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του χειρουργού σας θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά και σταγόνες στεροειδών για να χρησιμοποιήσετε σε ένα διάστημα 7-10 ημερών. Επίσης θα δοθούν λιπαντικές σταγόνες για λίγους μήνες.
Η κύρια οδηγία είναι να μην τρίβετε ή πιέζετε τα μάτια σας για μια εβδομάδα.


Συνήθως φοράτε ειδικές "ασπίδες ματιών" κατά τη διάρκεια του ύπνου για μία εβδομάδα για προστασία των ματιών.

Ο οφθαλμός μπορεί να είναι κόκκινος με στίγματα επιφανειακού αίματος (αιμορραγία επιπεφυκότα) που θα εξαφανιστεί μέσα σε δύο- τέσσερις εβδομάδες.

Θα πρέπει να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την επέμβαση, καθώς ο ύπνος βοηθά θεαματικά στην επιτάχυνση της επούλωσης .

Θα πρέπει να αποφύγετε το κολύμπι, τα ζεστά μπάνια και προσέξτε να μην πάει νερό ή σαμπουάν στα μάτια για μία εβδομάδα.

Επίσης να αποφύγετε το μακιγιάζ στα μάτια, την κηπουρική και το σκονισμένο ή βρώμικο περιβάλλον για μία εβδομάδα. Το κάπνισμα επιτρέπεται αλλά θα δείτε ότι ο καπνός ερεθίζει αρκετά τα μάτια.

Η τηλεόραση και το διάβασμα προκαλούν καταπόνηση στο μάτι. Αυτές οι ασχολίες θα πρέπει να γίνονται με σύνεση.

Να αποφύγετε την οδήγηση για λίγες ημέρες ή μέχρι να νιώσετε άνετα επειδή μπορεί να εμφανίσετε θολερότητα στην όραση και απώλεια της αντίληψης του βάθους. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας ενημερώσει για το πότε θα είστε σε θέση να οδηγήσετε με ασφάλεια.

Είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι η μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι σημαντική για το αποτέλεσμα όσο και η ίδια η επέμβαση. Σας συνιστούμε να επιστρέψετε στον οφθαλμίατρό σας για εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώσετε ότι τα μάτια σας επουλώνουν ορθώς και για να σας δοθούν απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που μπορεί να έχετε.

Μετεγχειρητικές δοκιμασίες και εξετάσεις συνήθως γίνονται :
- 1η μέρα : έλεγχος του κερατοειδικού κρημνού
- 1η εβδομάδα : έλεγχος της όρασης
- 1ος μήνας : έλεγχος για το αν χρειάζεται συμπληρωματική επέμβαση
- 3ος μήνας : συμπληρωματική επέμβαση εάν είναι απαραίτητη και δυνατή.
( ανάλογα με τον χειρουργό και την επούλωση του οφθαλμού οι συμπληρωματικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν μεταξύ τριών και δώδεκα μηνών)
- 6ος μήνας : έλεγχος οπτικής σταθερότητας του οφθαλμού
- 12ος μήνας : τελικός έλεγχος

Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έρχονται για μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση σε ετήσια βάση. Αυτό είναι προληπτικό μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας και της σωστής λειτουργίας των ματιών σας.

Το αμφιβληστροειδικό τμήμα της οφθαλμολογικής σας εξέτασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε μυωπία επειδή η υψηλή μυωπία σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό αμφιβληστροειδικών παθήσεων από το φυσιολογικό μάτι.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα καλά αποτελέσματα αρχίζουν με την καλή ενημέρωση.
Με το να θέτετε ερωτήσεις, με την προσεκτική αξιολόγηση των ιατρών σας, με την έρευνα στην αγορά και με το να κάνετε όλη την εργασία που κάνετε και τώρα, θα έχετε και θετικότερο αποτέλεσμα.

Η βασική φροντίδα του ασθενούς περιλαμβάνει την προεγχειρητική εξέταση, την εκτεταμένη ενημέρωση, τη γραπτή συγκατάθεση από τον ασθενή μετά την ενημέρωση, την επέμβαση και τη μετεγχειρητική φροντίδα και ένα πλάνο για επί μακρών παρακολούθηση.

Είναι λογικό οι ασθενείς να ψάχνουν για ένα χειρουργό ικανό όχι μόνο στη τεχνική αλλά και πρόθυμο να αναπτύξει και να διατηρήσει μια σχέση επικεντρωμένη στην εμπιστοσύνη και την επικοινωνία, κάποιον που να μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει τους φόβους τους.

Ο στόχος του ιατρού δεν είναι το να παρουσιάσει όσο το δυνατό περισσότερες επεμβάσεις αλλά το να ενημερώσει τους υποψήφιους ασθενείς και να τους συμβουλέψει για το κατά πόσο είναι καλοί υποψήφιοι, περιλαμβάνοντας και την ενημέρωση επάνω στο αναμενόμενο αποτέλεσμα και τους ενυπάρχοντες κινδύνους.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζει την ατομικότητά σας. Κάθε άτομο θα κατέχει διαφορετική θέση στην κρίση του κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για τη διαθλαστική χειρουργική.

Θα πρέπει να σεβαστείτε τους περιορισμούς της διαθλαστικής χειρουργικής. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση, και ορισμένοι είναι απρόθυμοι να δεχτούν αυτό το γεγονός. Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος δεν είναι υποψήφιος για επέμβαση.

Η χαλιναγώγηση των προσδοκιών σας και των αντιλήψεών σας είναι το κλειδί στην επιτυχή επέμβαση LASIK.Το κατά πόσο θα καταλήξετε ικανοποιημένος εξαρτάται από το εάν οι επιδιώξεις σας επιτεύχθηκαν στον επιθυμητό η σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αξίζει να προσπαθήσετε ;

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων απαντούν "ναι" και είναι ευτυχείς με την όρασή τους μετά από την διαθλαστική επέμβαση και ευχαριστημένοι με την μειωμένη ανάγκη για διορθωτικούς φακούς.
Το ποσοστό χειρουργηθέντων που είναι δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματά τους αποτελούν μια μικρή μειονότητα που όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Σε τελική ανάλυση, η απόφαση είναι δική σας και μόνο δική σας.

Πηγές:
Με την συνεργασία της Έρρικα Πάππας - Οπτομέτρης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο