Με πρωτοπορία εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από το 2006 η νέα μέθοδος Intralase για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού.

Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι, στους περισσότερους ασθενείς επιτυγχάνεται όραση 10/10 ή καλύτερη όταν η διαδικασία LASIK πραγματοποιείται μαζί με την μέθοδο Intralase. Οι ασθενείς αναφέρουν καλύτερη ποιότητα όρασης, ειδικά βελτίωση της ικανότητάς τους να βλέπουν σε χαμηλό φωτισμό, όπως το απόβραδο ή τη νύχτα.


Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πιο δημοφιλή διεθνώς χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού με την μέθοδο LASIK ακολουθούνται δύο βασικά βήματα:

Κατά το πρώτο βήμα της επέμβασης προετοιμασίας για το laser o χειρουργός-οφθαλμίατρος με την χρήση ενός λεπτού μαχαιριδίου (λεπίδας), δημιουργεί ένα κρημνό (flap) στον κερατοειδή με χειρουργική τομή.

Κατά το δεύτερο βήμα της επέμβασης ο χειρουργός με ένα excimer laser προχωρεί στην πλήρη διόρθωση της διάθλασης και έτσι αποκαθίσταται η όραση.

Με τη νέα τεχνολογία Intralase, εφαρμόζεται μόνο laser για να πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα, έτσι ώστε και τα δύο βήματα στη διαδικασία LASIK(διόρθωση μυωπίας με laser) να γίνονται χωρίς νυστέρι.
Συγκεκριμένα, για τη μέθοδο Intralase χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί Laser, οι οποίοι δημιουργούν ένα διαχωρισμό στον κερατοειδή- χωρίς την χρήση λεπίδας- κατά την διάρκεια αυτού του πρώτου βήματος με LASIK.

Κάθε παλμός του φωτός περνά μέσα από το πάνω διάφανο μέρος του στρώματος του κερατοειδούς χιτώνα και διαμορφώνει μια μικροσκοπική κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο βάθος και θέση, τα οποία καθορίζονται από το γιατρό πριν την επέμβαση.

Ακριβώς πριν από την εφαρμογή του laser, ο γιατρός δημιουργεί τον κρημνό (flap), χωρίζοντας τον ιστό του κερατοειδή στο σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί ‘φυσαλίδες’ από τους σφυγμούς του φωτός. Στη συνέχεια ο κρημνός διπλώνεται προς τα πίσω και ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει το δεύτερο βήμα της επέμβασης.


Η δημιουργία κρημνού διαρκεί μόνο 15 δευτερόλεπτα ανά μάτι. Περιλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, η όλη επέμβαση LASIK διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Η διαδικασία αυτή δεν είναι επώδυνη για τους ασθενείς, νιώθουν μόνο μία ελαφριά πίεση.

Πρόκειται λοιπόν για μια τομή χωρίς νυστέρι.

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του κρημνού με τη μέθοδο Intralase και του παραδοσιακού μικροκερατόμου είναι ότι ο μικροκερατόμος περιέχει μία λεπίδα η οποία με την κίνησή της δημιουργεί μια ομοιόμορφη τομή στην επιφάνεια του κερατοειδή.

Επειδή όμως η λεπίδα ταλαντεύεται μπορεί να αφήσει μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια που κόβει, οι οποίες μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της μετεγχειρητικής οπτικής οξύτητας.

Αντίθετα, η μέθοδος Intralase δημιουργεί ένα επίπεδο κοιλοτήτων σε πιο ακριβές σημείο κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί ο κρημνός, δημιουργείται μια ‘λεία επιφάνεια’ στον κερατοειδή, χωρίς ανωμαλίες που μπορεί (σπάνια μεν) να προκύψουν με μικροκερατόμο και τις μετεγχειρητικές επιπτώσεις τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 1.500.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο έχουν εκτελεστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τη μέθοδο Intralase. Στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον την πλειοψηφία των επεμβάσεων μυωπίας,υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Οι επιπλοκές με την χρήση μηχανικών μικροκερατόμων είναι μεν αρκετά σπάνιες (1-3%). Εάν όμως αναλογιστούμε ότι οι διαθλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε υγιή μάτια, κανένα ποσοστό δεν είναι μικρό. Το Intralase μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό.

Μία ακόμα συναρπαστική εφαρμογή της τεχνολογίας Intralase είναι η χρήση της στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Παραδοσιακά, στις μεταμοσχεύσεις γίνεται προετοιμασία του κερατοειδή με ειδικά μαχαιρίδια (τρύπανα). Με την νέα τεχνολογία η τρυπάνωση του κερατοειδή γίνεται με το laser χωρίς την χρήση μαχαιριδίων.

Η εφαρμογή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για πιο επιτυχείς μεταμοσχεύσεις κερατοειδή με περιορισμό των επιπλοκών, όπως ο υψηλός μετεγχειρητικός αστιγματισμός.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για το πώς θα μπορούσε αυτή η τεχνική να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από γυαλιά ή και φακούς επαφής με το καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο