Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις που να μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν τη διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Οι δείκτες φλεγμονής, όπως η ταχύτητα καθίζησης, δεν ανεβαίνουν απαραιτήτως σε υψηλότερα επίπεδα.

Μία ουσία γνωστή ως HLA B27, η οποία ονομάζεται αντιγόνο μεταμόσχευσης ή αντιγόνο ιστοσυμβατότητας, υπάρχει στο ανοσοποιητικό σύστημα στο 5-10% του πληθυσμού και στο 90-95% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Μιλώντας από κλινική άποψη, υπάρχουν πέντε κριτήρια τα οποία αναζητούν οι γιατροί.

Οι ασθενείς οι οποίοι πληρούν τέσσερα από τα πέντε κριτήρια έχουν ένα 80% κίνδυνο αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Κριτήρια για αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα:

  • Πόνος στο μέσο της ράχης, ο οποίος αναπτύσσεται βαθμιαία και γίνεται εντονότερος αργά τη νύχτα
  • Πρωινή δυσκαμψία
  • Δυσκαμψία μετά από παρατεταμένη ακινησία, η οποία ελαττώνεται και γίνεται λιγότερο επώδυνη με τη σωματική δραστηριότητα
  • Συμπτωματολογία που επιμένει για περισσότερο από τρεις μήνες
  • Εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων συχνά πριν την ηλικία των 40 ετών (άνδρες ασθενείς)

Οι ακτινογραφίες μερικές φορές δείχνουν ότι οι μικρές αρθρώσεις στη ράχη και μεταξύ των σπονδύλων έχουν γίνει άκαμπτες και έχουν συγκεκριμένες παθολογικές αλλοιώσεις. Εάν αυτές οι αλλοιώσεις είναι ορατές, ενισχύουν τη διάγνωση.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μία καθαρή ακτινογραφία αποκλείει την διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Στα πρώιμα στάδια της νόσου, οι γιατροί συνήθως δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν οποιεσδήποτε παθολογικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της θα πρέπει να απευθύνεστε στον προσωπικό σας ιατρό καθώς κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που μόνον ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει και να αξιολογεί.


Πηγές:
www.energitikotita.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]