Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μας πιάσει μυϊκός πόνος, και πολλές φορές είναι κάτι ακίνδυνο. Ίσως γυμναστήκαμε λίγο πιο έντονα και τώρα είμαστε "πιασμένοι" ή μπορεί να κοιμηθήκαμε σε κακή στάση. Άλλες φορές, όμως, ένας μυϊκός πόνος μπορεί να σημαίνει κάτι χειρότερο, και αυτές τις πιθανότητες θα εξετάσουμε εδώ.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως αν ο μυϊκός πόνος επιμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες, τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Σε περίπτωση που ο πόνος σας δυσκολεύει από το να κάνετε απλές, καθημερινές δουλειές, δεν πρέπει να χάνετε χρόνο.

Μπορεί να είναι ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια ρευματολογική πάθηση που προκαλεί πόνο και ευαισθησία στο σώμα, καθώς και αίσθημα κόπωσης και προβλήματα με τον ύπνο. Πιθανώς να υπήρξε μια περίοδος έντονου στρες πριν ξεκινήσει ο πόνος. Η ινομυαλγία έχει πολύ συγκεκριμένα μοτίβα πόνου, και στις δύο πλευρές του σώματος, όπως και πάνω και κάτω από την μέση.

Μπορεί να είναι αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα επηρεάζει τις... αρθρώσεις, προφανώς, αλλά ο πόνος της μπορεί να γίνει αισθητός και στους μυς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος στην περιοχή κάνει τους μυς να συσφίγγονται, ως άμυνα, με αποτέλεσμα μετά από καιρό να επιδεινώνεται ο πόνος.

Μπορεί να είναι κάποια μόλυνση

Αν η περιοχή στην οποία πονάτε είναι κόκκινη ή έχει φλεγμονή, και επίσης αν έχετε πυρετό, μάλλον υπάρχει κάποια μόλυνση. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Μπορεί να είναι ραβδομυόλυση

Η γυμναστική κάνει καλό, όταν όμως το παρακάνουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει μυϊκός ιστός, απελευθερώνοντας μια πρωτεΐνη, την μυοσφαιρίνη. Όταν η μυοσφαιρίνη απελευθερώνεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Θα το καταλάβετε αν τα ούρα σας έχουν σκούρο καφετί χρώμα. Αν παρατηρήσετε αυτή την ξαφνική αλλαγή, μαζί με μυϊκό πόνο, μιλήστε αμέσως στον γιατρό σας.

Μπορεί να είναι κάποια φλεγμονώδης πάθηση

Αν είστε άνω των 65, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να σας εξετάσει για φλεγμονώδεις παθήσεις των μυών, όπως ρευματική πολυμυαλγία. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται πολύ ξαφνικά, αλλά υπάρχουν φάρμακα για να ανακουφιστείτε.

Μπορεί να είναι γρίπη

Ο μυϊκός πόνος είναι ένα από τα συμπτώματα της γρίπης που δεν υπολογίζουμε συχνά, μιας και ο πυρετός και η συμφόρηση είναι πιο εμφανή. Αν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου από την γρίπη και τις επιπλοκές της, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Μπορεί να φταίει κάποιο φάρμακο

Δυστυχώς, ορισμένα φάρμακα έχουν ως παρενέργεια τον μυϊκό πόνο. Αν υποψιάζεστε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιστορικό σας και θα σας συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα