Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Γράφει ο Παναγιώτου Εμμανουήλ MD, F.A.C.S. Διευθυντής Β´ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (επιμελητές: Μαρτίνης Σπυρίδων MD, F.E.B.U., Μωκάκος Αλέξανδρος MD, F.E.B.U.)

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέλιξή του είναι βραδεία, αφού για πολλά χρόνια ο καρκίνος παραμένει εντοπισμένος στον προστάτη, χωρίς να έχει δώσει μεταστάσεις.

Έτσι, ο θεράπων ιατρός έχει περισσότερες επιλογές στον σχεδιασμό της θεραπευτικής στρατηγικής.

Στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη υπάρχουν τρεις θεραπευτικές επιλογές: η ανοικτή ριζική προστατεκτομή, η βραχυθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πρόσφατα δείχνει να κερδίζει έδαφος μια νέα μέθοδος, πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αυτή είναι η Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή.

Τι είναι η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;
Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, όπως και με την αντίστοιχη ανοικτή, επιτυγχάνεται η εξαίρεση ολόκληρου του αδένα, των σπερματοδόχων κύστεων, τμήματος των σπερματοδόχων πόρων, περιπροστατικού λίπους και των λεμφαδένων.

Σε τι διαφέρει από την ανοικτή ριζική προστατεκτομή η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;
Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.

Διά μέσου πολύ μικρών τομών (5 χιλ.) τοποθετούνται τα χειρουργικά εργαλεία και η κάμερα, μέσω της οποίας μεταφέρεται με μεγάλη μεγέθυνση η εικόνα από το χειρουργικό πεδίο. Με τη χρήση κατάλληλου φωτισμού, μοντέρνων οπτικών ινών, μεγέθυνσης και καλύτερων εργαλείων η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή διενεργείται με μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών, με λιγότερη απώλεια αίματος και λιγότερο πόνο.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής;
Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή οι απώλειες αίματος είναι πολύ μικρές,. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη μετάγγισης, η οποία δεν είναι άμοιρη κινδύνων για τον ασθενή.

Λόγω τον πολύ μικρών τομών που πραγματοποιούνται δεν υπάρχει παρά ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, με συνέπεια να μη χρησιμοποιούνται ισχυρά αναλγητικά, που η χρήση τους παρουσιάζει συχνά παρενέργειες, και να κινητοποιείται πολύ γρήγορα ο ασθενής.

Ο ασθενής σε δύο 24ωρα λαμβάνει εξιτήριο με τον ουροκαθετήρα ο οποίος αφαιρείται σε 7 ημέρες, σε αντίθεση με την ΑΡΠ που αφαιρείται σε 2-3 εβδομάδες.

Δεν χρειάζεται κοπή ραμμάτων.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε ΛΡΠ;
Οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι ίδιες με τις ενδείξεις για την ανοικτή ριζική προστατεκτομή.

Και οι δύο πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Οι κύριες μετεγχειρητικές επιπλοκές της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής είναι η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.

Οι επιπλοκές αυτές στη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή εμφανίζονται λιγότερο συχνά.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα της ΛΡΠ έναντι της ΑΡΠ είναι τα εξής:

Με το λαπαροσκόπιο, λόγω της μεγέθυνσης, διακρίνονται ευκρινέστατα τα στυτικά νεύρα και διατηρούνται κατά την επέμβαση, σε αντίθεση με την κλασική χειρουργική μέθοδο κατά την οποία τραυματίζονται. Έτσι ο ασθενής ΔΕΝ έχει στυτικό πρόβλημα μετά την προστατεκτομή.

  • Διακρίνεται ευκρινέστατα ο μηχανισμός του σφιγκτήρα, δεν τραυματίζεται και ο ασθενής ΔΕΝ παρουσιάζει ακράτεια.
  • Μετατρέπεται μια πολυήμερη σε νοσηλεία επέμβαση σε εγχείρηση μίας μέρας.
  • Επειδή η επέμβαση γίνεται με το λαπαροσκόπιο ΔΕΝ υπάρχει απώλεια αίματος, ενώ στην ανοικτή χειρουργική μέθοδο η μετάγγιση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
  • Καθώς για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση λαπαροσκοπικά γίνονται μόνο 3-4 μικρές τομές, ο ασθενής ΔΕΝ έχει κανέναν μετεγχειρητικό πόνο.
  • Συνήθως επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη του χειρουργείου.

Το ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής υπερέχει σαφώς της παλαιάς μεθόδου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες