Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες, καθώς. ένας στους δέκα ηλικίας 45-89 ετών θα αναπτύξει αυτήν την κακοήθεια. Η διάγνωση της κακοήθειας αιφνιδιάζει και σοκάρει τους ασθενείς και το περιβάλλον τους. Συχνότατα αφορά άνδρες χωρίς συμπτώματα και προβλήματα υγείας, πλήρως λειτουργικούς που επιδιώκουν την ίαση και τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής τους. 

Αυτό που τονίζουμε στους άνδρες είναι οτι σήμερα ο εντοπισμένος καρκίνος προστάτη θεραπεύεται ολοκληρωτικά και ο ασθενής αυτός ακολουθώντας τις ιατρικές οδηγίες θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του όπως και πριν, αφήνοντας τελείως πίσω την κακοήθεια στον προστάτη. Η συχνότερη θεραπευτική παρέμβαση είναι η ριζική προστατεκτομή, η ολική αφαίρεση του προστάτη αδένα και κατά συνέπεια, του κακοήθους όγκου.

Γιατί να επιλέξω τη ρομποτική χειρουργική;

Στη ρομποτική χειρουργική χρησιμιοποιούμε το σύστημα Da Vinci. Κατευθύνουμε με απόλυτη ακρίβεια μέσω της ρομποτικής κονσόλας μέσα από μικρές οπές του δέρματος τους βραχίονες με τα χειρουργικά εργαλεία (λαβίδες, ψαλίδι, διαθερμία, αναρρόφηση) και αφαιρούμε τον προστάτη αδένα με τον κακοήθη όγκο. Η πολυπλοκότητα, λεπτομέρεια και ακρίβεια χειρισμών των ειδικών ρομποτικών βραχιόνων είναι μοναδική και σε συνδυασμό με την τέλεια οπτική αντίληψη, εξαιρετική ευκρίνεια και απεριόριστη δυνατότητα μεγέθυνσης και προσέγγισης των ιστών μάς επιτρέπει να βλέπουμε από κοντά και ξεκάθαρα και να παρεμβαίνουμε με απόλυτη ακρίβεια σε στοιχεία όπως νεύρα, αγγεία, περιτονίες που παλαιότερα μπορούσαμε μόνο να πλησιάσουμε αδρά και κατά προσέγγιση. Αυτοί είναι οι λόγοι που αποφεύγονται επιπλοκές όπως η αιμορραγία και διαφυλάσσοντας τους ιστούς επιτυγχάνεται εξαιρετκό λειτουργικό αποτέλεσμα με ελάχιστη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς.

Tι να περιμένω από τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Καθώς ο προστάτης και η ουρήθρα βρίσκονται βαθειά μέσα στη στενή οστέϊνη λεκάνη μας (πύελος) με τα νεύρα και αγγεία της στύσης και της ούρησης κολλημένα πάνω τους και τον εντερικό σωλήνα σε επαφή, η καλή οπτική και πρόσβαση και η δυνατότητα λεπτών χειρισμών (αφαίρεση σπερματοδόχων κύστεων, εκτομή προστάτη, διαφύλαξη νευραγγειακού δεματίου της στύσης και του σφιγκτήρα, αναστόμωση κύστης – ουρήθρας) σε αυτόν τον περιορισμένο ανατομικό χώρο είναι σε κάθε χειρουργείο πρόκληση. Η ρομποτική μέθοδος είναι η απάντηση στην πρόκληση αυτή.

Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή στο δέρμα, μέσα από μικροσκοπικές οπές, με ελάχιστο πόνο, ασήμαντη απώλεια αίματος και ταχύτατη ανάρρωση. Ο ασθενής κινητοποιείται λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και εντός δύο ημερών επιστρέφει στο σπίτι του και στις καθημερινές δραστηριότητές του.
Ο στόχος μας είναι πρωτίστως η ογκολογική ίαση του ασθενούς αλλά και η επίτευξη καλού λειτουργικού αποτελέσματος, δηλαδή φυσιολογικής ούρησης και διατήρηση της στύσης.

Πώς να επιλέξω πού θα χειρουργηθώ;

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοπορία στη σύγχρονη χειρουργική πρακτική. Οι ρομποτικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα που διαθέτουν τον πολύπλοκο ρομποτικό εξοπλισμό, εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και από ειδικευμένους χειρουργούς. Ο ασθενής μπορεί με αντικειμενικό τρόπο, σε όποιο μέρος του κόσμου και εαν βρίσκεται, μέσω μιας «μηχανής αναζήτησης» που λέγεται Da Vinci Surgeon Locator και έχει ο οποιοσδήποτε ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, να εντοπίσει τον χειρουργό της ειδικότητας που τον ενδιαφέρει, καθώς σε αυτή τη βάση δεδομένων βρίσκονται οι πιστοποιημένοι χειρουργοί που πραγματοποιούν συστηματικά μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων.

Αποτελέσματα της επέμβασης

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούμε συστηματικά μεγάλο αριθμό ρομποτικών επεμβάσεων για καρκίνο του προστάτη και παθήσεις των νεφρών (κύστεις, όγκοι, στενώματα ουρητήρα, πυλοουρητηρικής συμβολής κ.α). Στη χειρουργικη μας ομάδα πλαισιώνομαι από δυο εξειδικευμένους και πιστοποιημένους στη Ρομποτική Χειρουργική συνεργάτες μου, εμπειρότατους αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό. Η μόνιμη συνεργασία μας εξασφαλίζει το βέλτιστο διεγχειρητικό αποτέλεσμα και μετεγχειρητική παρακολούθηση. Η πλειονότητα των ασθενών μας που έχουν υποβληθεί σε ρομποτικές επεμβάσεις είναι απόλυτα ικανοποιημένοι κυρίως για δυο λόγους: πρώτον γιατι έχουν βιώσει μια σχετικά ομαλή διεγχειρητική και μετεγχειρητική πορεία, χωρίς πόνους,ενοχλήματα από την τομή στο δέρμα, άμεση κινητοποίηση και έναρξη σίτισης, μέσο χρόνο νοσηλείας 2-3 ημέρες, μετάγγιση 0-1 μονάδες αίματος και δεύτερον γιατί οι περισσότεροι εμφάνισαν άμεσα μετεγχειρητικά πλήρη έλεγχο της ούρησης, ενώ δεν υπάρχει κανένας ασθενής με κάκωση σφικτήρα και πλήρη ακράτεια ούρων. Η πλειοψηφία διατήρησε την προυπάρχουσα στύση και σε όλες τις ιστολογικές εξετάσεις τα χειρουργικά όρια ήταν ελεύθερα νόσου, που αποδυκνύει την πλήρη αφαίρεση του όγκου και την ίαση του ασθενούς.

Η κλινική μας εμπειρία, σε συμφωνία με τα διεθνή συσσωρευμένα δεδομένα από τα κέντρα ρομποτικής χειρουργικής μάς επιτρέπουν να πιστεύουμε στο αισιόδοξο μήνυμα ότι στις μέρες μας με την έγκαιρη διάγνωση και τη ρομποτική τεχνολογία η κακοήθεια του προστατη μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά με ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους, χωρίς ανοικτά, μεγάλα και βαριά χειρουργεία, και με σεβασμό στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Νέα πυρκαγιά σε κτίριο της Novo Nordisk στην Κοπεγχάγη
Επιζώντες από καρκίνο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους και άλλους καρκίνους [μελέτη]