H λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος είναι μια παθολογική κατάσταση, που προτιμά κυρίως τις γυναίκες. Πρόκειται για φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, που οφείλεται σε ένα βακτήριο, συνήθως στο E. Coli. Μια στις δυο γυναίκες θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της ουρολοίμωξη. Υποτροπή συμβαίνει στο 20-30% αυτών των γυναικών- συνήθως υποτροπιάζουσα κυστίτιδα, δηλαδή επανεμφάνιση της λοίμωξης σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών ή περισσότερες από 4 φορές ετησίως.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τα θολά ούρα, ο πόνος και ο πυρετός.

Ο οργανισμός μας, διαθέτει μηχανισμούς που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή μιας ουρολοίμωξης. Ωστόσο, το καλοκαίρι λόγω ζέστης και υγρασίας, ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος.

Η συχνή έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, ιούς και βακτήρια), για παράδειγμα στις πισίνες, στην αμμουδιά, στα αποδυτήρια, σε συνδυασμό με κακή υγιεινή, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το έντονο στρες, η κόπωση, η κακή υγιεινή, οι σεξουαλικές σχέσεις, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, τα στενά εσώρουχα, η εμμηνόπαυση, τα διαστήματα πριν και μετά την περίοδο, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, η επίσχεση ούρων, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η χρόνια κατάκλιση.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με άμεση εφαρμογή γενικών μέτρων, όπως είναι η πρόσληψη άφθονων υγρών, η ούρηση σε καθιστή θέση με την πρώτη εκδήλωση επιθυμίας, η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και ο σχολαστικός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής. Εκτός από τα γενικά μέτρα, σε πολλές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ειδική αντιμικροβιακή αγωγή βάσει αντιβιογράμματος.

Επίσης, το cranberry μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Στις γυναίκες δε, που ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, συστήνεται η χρήση χαπιών Cranberry κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα εργαστήρια της Naturactive με την εγγύηση της διαδικασίας του “Botanical Expertise Pierre Fabre”, που επιλέγει και συλλέγει συστηματικά τα καλύτερα φυτικά και φυσικά συστατικά, προσφέρουν την ολοκληρωμένη σειρά Urisanol, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Κύριο συστατικό της σειράς, είναι το Cranberry (Vaccinum Macrocarpon), το οποίο ευδοκιμεί στη Βόρειο Αμερική.

Περιέχει ουσίες που εμποδίζουν σημαντικά την ανάπτυξη μικροβίων στην ουροδόχο κύστη, με τη δράση τους να εντοπίζεται σε συγκεκριμένα φλαβονοειδή, τις προανθοκυανιδίνες τύπου Α (PAC). Η δράση των 36mg PAC είναι βακτηριοστατική, καθώς ενισχύει με φυσιολογικό τρόπο την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Το προϊόν το οποίο συστήνεται για μακροχρόνια συνεχή χορήγηση έως και 3 μήνες είναι οι κάψουλες Urisanol, με την καθεμία από τις 30 κάψουλες σε κάθε συσκευασία να περιέχει 36mg προανθοκυανιδίνες τύπου Α. Απευθύνεται σε γυναίκες για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων διαταραχών του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Εκτός από την πρόληψη για ανακούφιση των συμπτωμάτων όταν έχουν οξυνθεί, υπάρχει το Urisanol Flash, το οποίο εκτός από τα 36mg προανθοκυανιδινών τύπου Α περιέχει και 5 συγκεκριμένα αιθέρια έλαια (μέντα, γαρύφαλλο, θυμάρι, κανέλα Κεϋλάνης, λεβάντα), που εξουδετερώνουν τα βακτήρια και συντελούν στη μείωση της φλεγμονής. Το σκεύασμα μπορεί να δοθεί ταυτόχρονα με οποιαδήποτε αντιμικροβιακή αγωγή συστήσει ο γιατρός,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα