Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά, όσο και η καλή διατροφή και η καθαριότητα του υπόλοιπου σώματος. Το να μάθεις στο παιδί σου να βουρτσίζει τα δόντια του, μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη αποστολή. Θέλει τρόπο. 

Πρέπει το παιδί να το δεί σαν παιχνίδι και να είναι διασκέδαση για αυτό, παρά αναγκαστική και βαρετή διαδικασία. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία να βουρτσίζει τα δόντια του έχει διπλό όφελος. Τα δόντια δεν χαλάνε και η καλή συνήθεια του καθημερινού βουρτσίσματος παραμένει και στην ενήλικη ζωή του, επειδή την απέκτησε από μικρή ηλικία.

Πώς όμως θα μάθεις εύκολα στο παιδί σου πόσο καλό είναι το βούρτσισμα, αν εσύ ο ίδιος δεν το πιστεύεις και δεν το εφαρμόζεις;
Το πρότυπο του παιδιού σου είσαι εσύ, ο γονιός του. Είσαι για αυτό ήρωας. Αντιγράφει ό,τι κάνεις, ό,τι λές, ό,τι σου αρέσει, ακόμη και τις κινήσεις σου και το περπάτημά σου. Όταν λοιπόν βουρτσίζεις τα δόντια σου, κάνε το με ενθουσιασμό, με χαρά, κάνε το να μοιάζει με παιχνίδι. Το παιδί θα κάνει το ίδιο. Άσε το να σε αντιγράψει. Αγόρασέ του οδοντόβουρτσα ίδιο χρώμα με τη δική σου.

Μερικές ιδέες για να κάνετε το βούρτσισμα παιχνίδι:

Ανταλλάξτε δόντια

Σε μικρότερη ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν έχει τόση δεξιότητα με την οδοντόβουρτσα, αλλά εσύ θές να είσαι σίγουρος ότι βουρτσίζει καλά τα δόντια του, κάνε το εξής. Άσε το να βουρτσίσει τα δόντια σου και μετά εσύ τα δικά του. Έτσι, το κάνεις να νοιώσει σημαντικό, ότι σε βοηθάει.

Πες του μια καλή ιστορία

Στα παιδιά αρέσει να παίζουν ρόλους. Πώς στα ζουζούνια της ζάχαρης τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν τρύπες για σπίτια τους και πώς η οδοντόβουρτσα είναι ο σούπερ ήρωας ή η καλή νεράιδα (αν έχεις κοριτσάκι) που πάει να τα πολεμήσει. Μπορείς να πάρεις επίσης οδοντόβουρτσα με εικόνες κάποιου αγαπημένου τους ήρωα.

Πέτα στα ζουζούνια μαγικό υγρό και κάνε τα να φαίνονται

Στα φαρμακεία ή στον οδοντίατρο μπορείς να βρείς τα λεγόμενα «δισκία αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας». Αφού το παιδί τελειώσει με το βούρτσισμα, δώσε του ένα μαγικό δισκίο να μασήσει και μετά να ξεπλύνει με νερό. Όπου δεν έχει καθαρίσει καλά θα μείνει ρόζ χρώμα. Ο σούπερ ήρωας τώρα μπορεί να δεί όλα τα κρυμμένα ζουζούνια.

Οδηγός τρένου

Οι κινήσεις της βούρτσας μοιάζουν με τρενάκι. Κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες. Μπορεί λοιπόν να οδηγήσει το τρενάκι.

Διαγωνισμός σαπουνάδας

Ενθάρρυνέ το να κάνει πολλή σαπουνάδα και φούσκες. «Όσο πιο πολλή η σαπουνάδα, τόσο πιο καλά βουρτίζει». Κάντε διαγωνισμό, ποιος θα κάνει την περισσότερη σαπουνάδα.

Βοήθα και τους φίλους του

Πάρτε τις αγαπημένες κούκλες στο μπάνιο και στείλτε τον σούπερ ήρωα να βουρτσίσει και τα δικά τους δόντια.

Νόστιμη οδοντόκρεμα

Άσε το παιδί να διαλέξει την οδοντόκρεμα που του αρέσει. Οι οδοντόκρεμες για ενήλικες είναι ενοχλητικές για τα παιδιά.

Τα ζουζούνια έχουν 2 λεπτά για να τρέξουν να σωθούν

Βάλε ένα χρονόμετρο στα 2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι αναγκαίος στον σούπερ ήρωα να καθαρίσει τα ζουζούνια. Μετά δώσε στο παιδί το μαγικό υγρό για να ανακαλύψει τι δεν είδε ο σούπερ ήρωας.

Τραγουδήστε στο μπάνιο

Αντί για χρονόμετρο, τραγουδήστε μαζί του ένα τραγουδάκι που του αρέσει. Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι τα δόντια θα είναι καθαρά.

Μπράβο! Η μαγική λέξη

Πές μπράβο στο παιδί. Ειδικά αν το κάνει με σωστές κυκλικές κινήσεις και για 2 ολόκληρα λεπτά.


Καλή τύχη!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέμπη: Ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα σε επιζώντες της τραγωδίας
Το 2025 θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας"
Ιδέες για κέτο πρωινό