Ο Bavesh Balar αιματολόγος- ογκολόγος, πρόεδρος της επιτροπής καρκίνου στο CentraState Medical Center in Freehold, στο Νιου Τζέρσευ, συνιστά κάθε άνθρωπος που μόλις έχει διαγνωστεί με καρκίνο να ρωτήσει τον ογκολόγο του ή τον γιατρό που τον αντιμετωπίζει τις ακόλουθες σημαντικές ερωτήσεις.

Είναι το είδος του καρκίνου που έχω αντιμετωπίσιμο;

Εδώ πρέπει να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για τον καρκίνο.

Τι είδος καρκίνου έχω; Πού εντοπίζεται; Έχει εξαπλωθεί;

Το πλάνο αγωγής σας θα φτιαχτεί με βάση τις πληροφορίες που θα έρθουν από την έκθεση του παθολόγου. Ο ογκολόγος θα επιβλέπει όλες τις πτυχές της αγωγής, περιλαμβανομένης της εγχείρησης, της χημειοθεραπείας και των φαρμάκων, της ακτινοβολίας και της ανάρρωσης.

Σε ποιο στάδιο είναι ο καρκίνος;

Η σταδιοποίηση του καρκίνου αποτελεί δείκτη για τον καθορισμό της έκτασης της νόσου από την οποία θα πραγματοποιηθεί στρατηγική για την αντιμετώπιση. Από το στάδιο 0-4 η σταδιοποίηση αξιολογεί το μέγεθος του όγκου, την εμπλοκή λεμφαδένων και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Το στάδιο καθορίζεται μετά την αφαίρεση και εξέταση του όγκου και των λεμφαδένων.

Πρέπει να πάρω ή να συνεχίσω να χρησιμοποιώ συμπληρώματα (βιταμίνες μέταλλα κλπ);

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του πρωτοκόλλου αγωγής που ακολουθείτε. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βιταμίνες και συμπληρώματα μετάλλων για να στηρίξουν την επιθυμητή υγεία και διατροφή αλλά πρώτα από όλα ο Balar ενθαρρύνει τους ασθενείς να καταναλώνουν τροφές υψηλής ποιότητας.

Ορισμένα συμπληρώματα με υψηλή δόση αντιοξειδωτικών μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής για τον καρκίνο, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσει ο ασθενής χρήση βιταμινών με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του.

Θα πονάω; Ποια φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη δυσφορία;

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο ήδη πονούν λόγω της νόσου. Η αγωγή και / ή η εγχείρηση μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να ανακουφίσει τον πόνο. Όταν χρειάζεται υπάρχουν γιατροί ελέγχου του πόνου που ειδικεύονται στο να βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του πόνου του ασθενούς.

Πότε πρέπει να το πω στην οικογένεια;

Ο μόνος άνθρωπος που θα πρέπει να λάβει την απόφαση είναι ο ασθενής. Πρόκειται για προσωπική προτίμηση.

Ο ειδικός συνιστά ο ασθενής και τα στενά μέλη της οικογένειας να πληροφορηθούν εκτενώς για τον καρκίνο και το πλάνο θεραπείας πριν μιλήσουν με άλλους. Αυτό θα μειώσει το άγχος για όλους τους εμπλεκόμενους όταν υπάρχει σαφής κατανόηση του είδους του καρκίνου και των ιατρικών επιλογών που είναι διαθέσιμες για να αντιμετωπιστεί.

Ο ογκολόγος θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης με την οικογένεια ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσει ερωτήσεις και ανησυχίες. Πολλοί από τους ασθενείς επιλέγουν να μη μοιραστούν τη διάγνωση με ορισμένους, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί όσο ομαλή γίνεται η ζωή τους.

Ποιο είναι το standard πρωτόκολλο αγωγής για το είδος του καρκίνου που έχω και ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Όταν καταλάβει ο ασθενής το είδος του καρκίνου το οποίο αντιμετωπίζει μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το σχέδιο του γιατρού.

Αυτό, μαζί με την ηλικία, τη γενική υγεία, την περιοχή του καρκίνου και άλλους παράγοντες θα ληφθούν υπόψη.

Ορισμένες φορές υπάρχουν επιλογές, για να κάνουν οι ασθενείς ώστε να επιτεθούν στον καρκίνο. Ορισμένα σχέδια αγωγής είναι πιο επιθετικά από άλλα. Οποιοδήποτε πρωτόκολλο θα έχει ένα μειονέκτημα. Βρείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθενός.

Μπορείτε να συστήσετε συνάδελφο για μια δεύτερη γνώμη;

Η αγωγή κατά του καρκίνου δεν είναι ποτέ εύκολη. Όταν ο ασθενής αρχίζει με την αγωγή είναι σημαντικό να πιστέψει ότι είναι η επιθυμητή στρατηγική για την τελική επιτυχία. Επομένως, είναι σημαντικό να έχει τουλάχιστον 2 ιατρικές γνώμες σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσει καλυτέρα τη νόσο.

Πώς θα επηρεάσει η αγωγή την καθημερινότητά μου;

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η αγωγή για τον καρκίνο φέρνει σε ένα βαθμό ανημπόρια. Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση στην ερώτηση αλλά είναι βοηθητικό και ανακουφιστικό για ασθενείς να δουν ότι η δουλειά, η κοινωνική ζωή, ακόμα και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να συνεχιστούν με ορισμένες ικανότητες κατά την αγωγή.

Τι υπηρεσίες στήριξης υπάρχουν;

Η στήριξη των ασθενών και της οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να βοηθήσει με τις σωματικές, συναισθηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Κάθε οικογένεια χρειάζεται να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της παρηγορητικής φροντίδας που βοηθά να ελαφρυνθούν οι ευθύνες και να μειωθεί το στρες σε όσους εμπλέκονται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς