Η ματιά στη… λεκάνη αποτελεί καλό τρόπο διάγνωσης πιθανής νόσου από το χρώμα των κοπράνων.

Ειδικός αναφέρει ότι αν εμφανίζετε νεφρική νόσο, νόσο του Κρον, καρκίνο στο στομάχι, διαβήτη ή νόσο στη χολή, μπορεί οι νόσοι να αντικατοπτρίζονται στα κόπρανα προειδοποιώντας ότι πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό.

Το καφέ είναι το χαρακτηριστικό χρώμα που υποδεικνύει καλή υγεία. Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να δείτε άλλα χρώματα που μπορεί να οφείλονται στη διατροφή ή σε ασθένειες. Ακολουθεί μια λίστα με άλλα χρώματα που μπορείτε να δείτε και τι μπορούν να σημαίνουν για την υγεία.

Πράσινο χρώμα

Σύμφωνα με τον ειδικό, αν τα κόπρανα έχουν πράσινο χρώμα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τρώτε πολλά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι η τροφή που φάγατε πέρασε από το έντερο πολύ γρήγορα και δεν είχε χρόνο να υποστεί την κατάλληλη διαδικασία χώνευσης. Η ανησυχία είναι ότι μπορεί να έχετε νόσο του Κρον.

Η νόσος του Κρον είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει όλο το γαστρεντερικό σύστημα αλλά συνήθως εστιάζεται στο τέλος του λεπτού εντέρου και στην αρχή του παχέος. Άνθρωποι με νόσο του Κρον, συχνά υποφέρουν δια βιου από πόνο στην κοιλιά, σοβαρή διάρροια, ακόμα και φτωχή διατροφή λόγω της αποτυχίας του οργανισμού να χωνεύει κατάλληλα και να απορροφά θρεπτικές ουσίες.

Κίτρινο χρώμα

Τα κόπρανα μπορούν να λάβουν κιτρινωπό χρώμα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ψωμιού λόγω ορισμένων πρωτεϊνών που περιέχονται. Ωστόσο, το κίτρινο χρώμα μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για ηπατική νόσο, κατάσταση όπου μπορεί να επηρεαστεί και η χολή.

Άσπρο χρώμα

Άσπρα κόπρανα μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε κάτι αθώο, όπως λήψη πολλών αντιοξειδωτικών ή συμπληρωμάτων που εμποδίζουν την πέψη των λιπαρών. Ωστόσο μπορεί να υποκρύπτεται κάτι σοβαρό, όπως καρκίνος στο πάγκρεας.

Κόκκινο ή μαύρο χρώμα

Το κόκκινο χρώμα μπορεί να είναι σημάδι αιμορραγίας λόγω αιμορροΐδων ή ραγάδων στον πρωκτό, που δεν είναι καταστάσεις επείγουσες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι αιμορραγίας στο κατώτερο πεπτικό η οποία μπορεί να είναι ανησυχητική και να χρειάζεται άμεση εξέταση για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Μπορεί να υπάρχει εκκολπωματίτιδα ή καρκίνος στο παχύ έντερο.

Όταν τα κόπρανα είναι μαύρα είναι σοβαρό σημάδι. Σημαίνει ότι έχετε αιμορραγία που- σχετικά μιλώντας- στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να προέρχεται από έλκος στο στομάχι ή στον οισοφάγο και στη χειρότερη από καρκίνο. Το μαύρο χρώμα οφείλεται στην επαφή του αίματος με τα στομαχικά οξέα.

Τι να κάνετε όταν το χρώμα δεν είναι καφέ

Αν και προκαλεί άγχος οποιοδήποτε χρώμα εκτός του καφέ, ο ειδικός συμβουλεύει να μην πανικοβληθείτε αμέσως αν δείτε κάτι άλλο από το φυσιολογικό χρώμα σας.

Εξηγεί ότι πολλές φορές ένα ασυνήθιστο χρώμα θα μπορούσε να είναι προσωρινό γεγονός λόγω διατροφής ή αλλαγής στη διατροφή που μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό.

Η σύστασή του είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε δυο ημέρες ενώ προσέχετε τι τρώτε και να δείτε αν το χρώμα επανέρχεται στο φυσιολογικά. Αν όχι, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για ακριβή διάγνωση.

Ωστόσο, η μόνη εξαίρεση είναι αν τα κόπρανα είναι κόκκινα ή μαύρα. Τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό- μην περιμένετε να δείτε αν θα υποχωρήσει όπως πολλοί έχουν την τάση να κάνουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το ανησυχητικό εύρημα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management