Την ώρα που τα κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη αυξάνονται, η πρόληψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το 2012 πέθαναν από καρκίνο 1,75 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και 3,45 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες ήταν αυτός των πνευμόνων με περίπου 254.000 νεκρούς.

Ακολούθησαν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο καρκίνος του στήθους ήταν η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες (131.000 θύματα επίσης το 2012), με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και των πνευμόνων να έπονται.

Πολλά από αυτά τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για παράδειγμα, οι μη καπνιστές διατρέχουν κατά 90-95% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων.

Σε κατώτερη κλίμακα επικινδυνότητας τοποθετείται η εισπνοή σκόνης αμιάντου και άλλων υλικών. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινωφελούς οργάνωσης Cancer Research UK που διεξήχθη το 2010, το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο καρκίνος αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα φόβο τους, ξεπερνώντας τους φόβους για χρεοκοπία, μαχαίρωμα (που αποτελεί συχνή μορφή εγκληματικότητας στη Βρετανία), Alzheimer και απώλεια της θέσης εργασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα και να διασφαλίζεται ότι η κατοικία είναι απαλλαγμένη από καπνό. Πολύ σημαντικά θωρούνται επίσης η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα. Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με καρκινογόνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης, ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές στατιστικές, οι καρκίνοι του πνεύμονα και του παχέος εντέρου είναι οι πιο θανατηφόροι. Στους άνδρες προστίθεται και ο καρκίνος του προστάτη, ενώ στις γυναίκες την πρώτη θέση στη λίστα θνησιμότητας κατέχει ο καρκίνος του στήθους.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης