Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Κέντρου Laser Αντιμετώπισης Φλεβικών Παθήσεων ΙΑΣΩ

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι οι κιρσοί και οι φλεβικές παθήσεις προκαλούνταν μόνο από την εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος κατά τη διάρκειά της. Έτσι οι έγκυες γυναίκες έβλεπαν τα πόδια τους να παραμορφώνονται, να είναι οιδηματώδη, να πονούν συνεχώς, να μην μπορούν να σταθούν οι ασθενείς όρθιοι, να έχουν έντονη ανησυχία, κράμπες, αιμωδίες (μουδιάσματα), ή οι κιρσοί να εμφανίζονται και να κατεβαίνουν από την περιοχή του αιδοίου ή των γλουτών.
Έτσι λοιπόν θεωρείτο ότι μόνο η εγκυμοσύνη είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι η φλεβική νόσος που προκαλεί μετέπειτα τους κιρσούς, ήδη προϋπάρχει στις γυναίκες από τις ηλικίες των 20-25, αλλά δεν είναι ορατή, καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικά εμφανή σημάδια παρά μόνο ίσως ελάχιστες μικρές μπλέ ή μώβ φλέβες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και οι άνδρες εμφανίζουν φλεβική ανεπάρκεια σε νέες ηλικίες. Η γενετική γονιδιακή προδιάθεση είναι η κύρια αιτία και η κληρονομική - οικογενειακή η δεύτερη.

Το δύσκολο σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι να υποψιαστεί κάποιος ότι έχει πρόβλημα και να προστρέξει στον ειδικό. Τα συμπτώματα αρχικά είναι ασαφή, όπως ήπιο οίδημα, κόπωση, αδυναμία ορθοστασίας, και κάποιες παραισθησίες με αίσθημα μυρμηγκιάσματος από το γόνατο και κάτω.

Στην εγκυμοσύνη, η φλεβική νόσος πυροδοτείται και αποκαλύπτεται! Λόγω των ορμονών που παράγονται οι φλέβες διογκώνονται και σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους της γυναίκας, την αύξηση του συνολικού κυκλοφορούντος αίματος και την πίεση των λαγονίων φλεβών (της κοιλιάς) από το έμβρυο.

Η εξέταση που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος είναι το έγχρωμο Doppler ή Triplex φλεβών όπως συνήθως λέμε.
Κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να εμφανισθούν κιρσοί αιδιοικοί λόγω του πυελικού συνδρόμου, καθώς και της μήτρας οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για θρόμβωση ή αιμορραγία κατά τη γέννα.

Όταν διαγνωσθεί η Φλεβική ανεπάρκεια πρέπει η έγκυος να φοράει ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, να ξεκουράζει τα πόδια της συχνά σε ανάρροπη θέση, και σε περίπτωση θρόμβωσης χρήζει άμεσης χορήγησης αντιπηκτικών ενέσεων (είναι η μόνη θεραπεία που δεν περνά τον πλακούντα και δεν επηρεάζει το έμβρυο).

Μετά το τέλος της κύησης, συνήθως ένα 30-40% των διογκωμένων κιρσών υποχωρούν, καθώς και τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν. Όμως η χαλάρωση των φλεβών και των βαλβίδων τους είναι ήδη μη αναστρέψιμη.

Εάν η πάθηση είναι σε προχωρημένα στάδια 3, 4 και 5 (με βάση τον υπέρηχο) συνιστάται να αντιμετωπίζεται πριν κάποια εγκυμοσύνη, εάν είναι σε αρχικά στάδια 1 και 2, τότε μπορεί να γίνει μετά. Η καλύτερη μέθοδος (το gold standard) διεθνώς είναι το ενδοσκοπικό – ενδοαυλικό laser, όπως έχει ανακοινωθεί από το 2012 και μετά από την παγκόσμια Αγγειοχειρουργική Εταιρία, διότι είναι μέθοδος αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς τραύμα, χωρίς υποτροπές, με καλύτερο λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα. Γίνεται χωρίς βαριά αναισθησία αλλά πραγματοποιείται με τοπική χορήγηση αναισθητικού και ελαφριά μέθη, έτσι ώστε η ασθενής να εξέλθει του νοσοκομείου εντός λίγων ωρών.

Έτσι, η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετά την επέμβαση, εντός 30 λεπτών μηδενίζοντας επιπλοκές και νοσηρότητα σε αντίθεση με τις κλασικές ανοικτές και αιματηρές επεμβάσεις. Έτσι λοιπόν η Φλεβική νόσος που επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με τη χρήση ενδοαυλικού laser και το συνδυασμό του με μικροχειρουργική τεχνική, καθώς και έγχυση σκληρυντικού αφρού για τους κιρσούς του αιδοίου, της μήτρας και του πυελικού εδάφους. Η παρακολούθηση κάθε χρόνο αποτρέπει από τυχόν μελλοντικές υποτροπές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα