Το πιστεύετε ή όχι, τα πόδια μας, και συγκεκριμένα τα πέλματα είναι εκπληκτικά εργαλεία για να μάθουμε αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με την υγεία μας. Οι γιατροί πολλές φορές θα κοιτάξουν τις πατούσες μας ενώ προσπαθούν να οδηγηθούν σε διάγνωση – τα παρακάτω όμως σημάδια μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και μόνοι μας, για να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει

Αν το δέρμα γύρω από τη φτέρνα είναι ξηρό, ‘’σπασμένο’’ ή ξεφλουδίζει, μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος με τον θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό μας, την αρτηριακή πίεση, την ανάπτυξη ιστών και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πιθανά σημάδια της κακής λειτουργίας του. Φυσικά, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς υπάρχουν και πολύ λιγότερο σοβαρές παθήσεις που προκαλούν ξηροδερμία – ή ακόμα και οι αλλαγές του καιρού – αλλά αν παρατηρήσετε το δέρμα στα πέλματά σας να ξεραίνεται, και ταυτόχρονα βλέπετε πως παίρνετε κιλά, νιώθετε μούδιασμα στα χέρια ή αντιμετωπίζετε προβλήματα στην όραση, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Τριχόπτωση στα… δάχτυλα

Ενώ οι τρίχες στα δάχτυλα των ποδιών είναι πιο συνηθισμένες και ορατές στους άνδρες, είναι πολλές και οι γυναίκες που έχουν πολύ λεπτές τρίχες σε εκείνη την περιοχή. Αν παρατηρήσετε, λοιπόν, πως τα δάχτυλα των ποδιών σας χάνουν τρίχες, μπορεί να είναι δείγμα κακής κυκλοφορίας του αίματος. Μια πιθανή αιτία για την κακή κυκλοφορία μπορεί να είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια. Όταν συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες των ποδιών, η ροή του αίματος περιορίζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η περιφερική αρτηριοπάθεια μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και σε πολύ άσχημες περιπτώσεις να μας θέσει σε κίνδυνο για ακρωτηριασμό. Για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα αυτής της πάθησης, πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα, να μείνουμε πιστοί σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και να ασκούμαστε τακτικά.

Μούδιασμα στο πόδι

Όπως και με την τριχόπτωση που αναφέραμε, το μούδιασμα στα πόδια προκαλείται από την κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως όταν μένουμε ακίνητοι για πολλή ώρα, ή αν κοιμηθούμε σε μια άβολη στάση. Αν όμως συμβαίνει τακτικά, ή όταν είμαστε δραστήριοι, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Επιπλέον, το μούδιασμα στα πόδια είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2, από τον οποίο πάσχουν εκατομμύρια άτομα. Ο διαβήτης περιπλέκει την κυκλοφορία του αίματος προς τα πόδια, που σημαίνει ότι οι πληγές στην περιοχή χρειάζονται περισσότερο για να επουλωθούν – αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων. Αν λοιπόν τα πόδια σας μουδιάζουν τακτικά και οι τυχόν πληγές στα πόδια σας αργούν να γιατρευτούν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μαύρα σημάδια ή γραμμές κάτω από τα νύχια

Όταν κάποιος μας πατήσει το πόδι, ή αν πέσει πάνω του κάποιο βαρύ αντικείμενο, θα παρατηρήσουμε ότι το νύχι μας αλλάζει χρώμα. Αυτό το μαύρισμα δεν είναι τυπικά ανησυχητικό, αν ξέρουμε τι το προκάλεσε. Αν όμως παρατηρήσουμε τα νύχια μας να αλλάζουν χρώμα χωρίς κάποιον προφανή λόγο, πρέπει να το ελέγξουμε. Οι σκούρες, κάθετες γραμμές κάτω από τα νύχια μας μπορεί να είναι σημάδι κρυμμένου μελανώματος, που συχνά το αγνοούμε και δεν αντιμετωπίζουμε προτού είναι σε προχωρημένο στάδιο. Επιπλέον, οι αλλαγές χρώματος στα νύχια μπορεί να προκαλούνται από κάποια μυκητίαση. Σίγουρα, η μυκητίαση είναι πολύ λιγότερο σοβαρή σε σχέση με τον καρκίνο, αλλά δεν πρέπει επίσης να αφεθεί στην τύχη της.

Πρωινοί πόνοι

Μερικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν πόνο στα πόδια το πρωί, στα πρώτα τους βήματα μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι. Ένα πιθανό αίτιο είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που προκαλεί φλεγμονές στις αρθρώσεις και μας κάνει να αισθανόμαστε πόνο, ακόμα και στις μικρές αρθρώσεις του ποδιού. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πόνους και τα υπόλοιπα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με φαρμακευτική αγωγή και τακτική άσκηση. Είναι επίσης πιθανό οι πρωινοί πόνοι να προκαλούνται από την πελματιαία απονευρωσίτιδα, μία πάθηση που συμβαίνει λόγω φλεγμονής στον ιστό που συνδέει τη φτέρνα με τα δάχτυλα των ποδιών. Όταν κοιμόμαστε, αυτός ο ιστός είναι σε συνεσταλμένη στάση, και με τα πρώτα βήματα τεντώνεται. Αν υπάρχει φλεγμονή, θα υπάρξει και πόνος. Το να τεντώνουμε τα πόδια μας πριν σηκωθούμε και να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια είναι καλός τρόπος για να προλάβουμε την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Τέλος, αυτός ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε κάποια κράμπα – η οποία ίσως είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης ή έλλειψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, τονίζουμε την αξία της σωστής διατροφής…

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα