Αν είστε ενήλικας και βλέπετε τα χρόνια να περνούν, λίγο-πολύ θα έχετε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι χάνετε τα μαλλιά σας. Αν, όμως, είστε στην εφηβεία, τότε τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι θέμα ορμονικό ή υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη μέση; Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στις αιτίες.

Ορμόνες

Περνώντας από την παιδική στην εφηβική ηλικία, τα κορίτσια βιώνουν πολλές σωματικές αλλαγές και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με τις ορμόνες τους. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τα πάντα, από τα αισθήματά τους, τις συνήθειες του φαγητού, μέχρι και την ανάπτυξη των μαλλιών. Η ορμόνη DHT, που ευθύνεται για την τριχόπτωση, μικραίνει τους θύλακες, κάνοντας τις τρίχες να πέφτουν. Αυτού του είδους η τριχόπτωση θα σταματήσει μόλις εξισορροπηθούν οι ορμόνες.

Φάρμακα

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση σε εφήβους και ενήλικες, ειδικά αν μιλάμε για φάρμακα που απορρυθμίζουν τις ορμονικές ισορροπίες. Τα αντισυλληπτικά μπορεί να αδυνατίσουν την τρίχα, για παράδειγμα.

Κακή διατροφή

Δεν σκεφτόμαστε συχνά ότι η διατροφή μας παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη των μαλλιών μας, αλλά αυτός ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Αν η διατροφή μας περιέχει κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, και όχι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε έλλειψη βιταμινών, που με την σειρά της στερεί θρεπτικά συστατικά από τα μαλλιά.

Υπερβολικό στυλιζάρισμα

Προσοχή στα εξαρτήματα που δίνουν στυλ στα μαλλιά χρησιμοποιώντας θερμότητα. Η καθημερινή τους χρήση ξηραίνει τα μαλλιά, κάνοντάς τα να σπάνε. Το ίδιο συμβαίνει και με στυλ μαλλιών που ασκούν πίεση, όπως μια πολύ ψηλή αλογοουρά, και πολύ σφιχτές κοτσίδες.

Παθήσεις που δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί

Μερικές φορές, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα, όπως κάποια μόλυνση, διαβήτη, υπο- ή υπερθυρεοειδισμό, δερματοπάθειες, ή και ψυχαναγκαστικό τράβηγμα των μαλλιών (τριχοτιλλομανία). Προσέξτε για επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, και μιλήστε στον γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω;

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση είναι να ανακαλύψετε την ρίζα του προβλήματος. Είναι όμως σημαντικό να κάνετε βελτιώσεις στη διατροφή σας, όπως και να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Πρέπει να λούζετε και να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας με προσοχή, και δοκιμάστε έλαια που θα τα θρέψουν, όπως το λάδι καρύδας. Περιορίστε το στυλιζάρισμα με θερμότητα. Κάντε εξετάσεις για ορμονικά προβλήματα, αλλά και για έλλειψη σιδήρου, που είναι πολύ κοινός παράγοντας στις περιπτώσεις γυναικείας τριχόπτωσης. Τέλος, προσπαθήστε να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες της καθημερινής ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας