Αν τα πόδια σας είναι πρησμένα, το περπάτημα γίνεται άβολο, και μπορεί να αισθανθείτε πόνο. Και επειδή δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, παραθέτουμε πιθανά αίτια.

Οίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας κατακρατεί πολύ νερό. Μπορεί να κάνει τα πόδια μας να πρηστούν, όπως και τα χέρια και το πρόσωπο. Μπορεί να συμβεί μετά από αρκετές ώρες ακινησίας, όπως μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Μερικές φορές, μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου. Συνήθως εξαφανίζεται μόνο του, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος, όπως καρδιακής ανεπάρκειας ή προβλημάτων στα νεφρά ή στο συκώτι.

Τραυματισμός

Αν το πόδι σας έχει πρηστεί μετά από κάποιον τραυματισμό ή κάποιο στραμπούληγμα, τότε έχει προκληθεί βλάβη στον ιστό που συνδέει τα οστά του αστραγάλου. Αν νιώθετε έντονο πόνο, μιλήστε με τον γιατρό σας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή πρήζεται καθώς γεμίζει με αίμα, για να θεραπευτεί πιο γρήγορα.

Εγκυμοσύνη

Τα πόδια μπορούν να πρηστούν κατά την εγκυμοσύνη και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το σώμα κάνει κατακράτηση νερού. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί πρόβλημα, εκτός από το ότι μπορεί να γίνει λίγο άβολο.

Προεκλαμψία

Αν, όμως, περιμένετε παιδί και το πρήξιμο στα πόδια συνοδεύεται από πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκολίες στην αναπνοή ή πόνους στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας για να προλάβετε οποιαδήποτε πιθανή συνέπεια.

Λεμφοίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες παθαίνουν βλάβη, ή αφαιρούνται (π.χ. λόγω θεραπείας καρκίνου). Το σώμα μας αποβάλλει λιγότερο νερό, και αυτό προκαλεί πρήξιμο στα πόδια, αλλά και στα χέρια. Η γυμναστική και η θεραπεία με μασάζ μπορούν να βοηθήσουν.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Οι βαλβίδες στις φλέβες μας, που σταματούν το αίμα από το να κυλάει ανεξέλεγκτα (και να υποκύπτει στην δύναμη της βαρύτητας), μπορεί να υποστούν βλάβη και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με το πέρασμα του χρόνου, ως φυσική φθορά του οργανισμού, αλλά και αν καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αίμα, λοιπόν, δεν επιστρέφει στην καρδιά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα πόδια και να προκαλεί πρήξιμο.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Όταν η καρδιά μας δεν στέλνει το αίμα όπως πρέπει, τότε είναι πιθανό να συσσωρευτεί στα πόδια. Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δυσκολεύονται να ξαπλώσουν και η καρδιά τους μπορεί να χτυπάει με γρήγορους ή ασυνήθιστους ρυθμούς, μερικές φορές προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Νεφρική νόσος

Τα νεφρά μας φιλτράρουν τοξίνες από το αίμα και αν δεν δουλεύουν σωστά (πολλές φορές λόγω παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση), μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών.

Ηπατική νόσος

Αν πάσχετε από ηπατίτιδα ή αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι σας αναγκάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές βλάβες. Αυτό προκαλεί την κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και στα πόδια.