Από τα βασικά συμπτώματα των ιώσεων ή του κρυολογήματος, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια στιγμή αισθανθεί, είναι ο πονόλαιμος.

Ο πονόλαιμος ταλαιπωρεί μέχρι το 79% του πληθυσμού, που θα υποφέρει από αυτόν 4 φορές το χρόνο, κατά μέσον όρο.

Ο ερεθισμός, ο πόνος ή η δυσκολία στην κατάποση που τον συνοδεύουν, είναι πηγή δυσφορίας και αφαιρεί απλές χαρές της ζωής, όπως φαγητό, ποτό, ομιλία, ενώ επηρεάζει και τον ύπνο.

Τα συμπτώματα του πονόλαιμου τείνουν να κορυφώνονται  το πρωί και το βράδυ.

Ο πόνος στο λαιμό εμφανίζεται πρώτος, ενώ άλλα συμπτώματα είναι:

  • Ξηρός λαιμός
  • Πρησμένοι αδένες του λαιμού
  • Τραχύτητα
  • Λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές

Ο πονόλαιμος μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε ορισμένους, όπως παιδιά, καπνιστές, ανθρώπους με αλλεργίες και ανθρώπους με εξασθένηση του ανοσοποιητικού.

Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους με άλλους ανθρώπους, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, που αρχικά μπορούν να παρουσιαστούν ως πονόλαιμος.

Αν δείτε ότι ο πονόλαιμος κρατά πάνω από μια εβδομάδα και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις ή δυσκολία στην αναπνοή συμβουλευτείτε γιατρό.

Αίτια

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο:

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν λοιμώξεις από ιούς, όπως του κρυολογήματος ή της γρίπης.

Άλλα είδη λοιμώξεων από ιούς περιλαμβάνουν:

Ανεμοβλογιά, ιλαρά, λοιμώδη μονοπυρήνωση και λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα.

Λοιμώξεις από βακτήρια

Τέτοια λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονόλαιμο.

Σε αυτού του τύπου τις λοιμώξεις περιλαμβάνονται ο στρεπτόκοκκος, η διφθερίτιδα που προκαλεί φλεγμονή στο λάρυγγα και ο κοκκύτης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Εκτός από τους ιούς και τα βακτήρια,  αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο

Αν είστε αλλεργικός στη μούχλα, στο τρίχωμα των ζώων ή σε άλλα αλλεργιογόνα η έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει οπισθορρινικές εκκρίσεις. Η συσσώρευση βλέννης μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και να προκαλέσει πόνο ή φλεγμονή.

Ο ξηρός αέρας μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση γρατζουνίσματος.

Οι εξατμίσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονόλαιμο, όπως και το να φωνάζει κάποιος δυνατά.

ΓΟΠ

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιθανό να προκαλέσει πονόλαιμο. Πρόκειται για διαταραχή του πεπτικού συστήματος, όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο.

Άλλα αίτια

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στο φάρυγγα ή λοίμωξης από τον ιό HIV.

Πρόληψη

Για να προληφθεί ο πονόλαιμος, μείνετε μακριά από αρρώστους με λοιμώδη νόσο, όπως γρίπη ή πονόλαιμο. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να αποφεύγετε τις καυτερές τροφές και να είστε μακριά από καπνό που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Αντιμετώπιση

Οι αγωγές περιλαμβάνουν γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι, παστίλιες, αντιφλεγμονώδη και άλλα φάρμακα.

Ξεκουραστείτε, εσείς και…η φωνή σας

  • Πίνετε υγρά, καθώς βοηθούν να διατηρείται υγρός ο φάρυγγας και εμποδίζουν την αφυδάτωση, Αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Δοκιμάστε τροφές και ροφήματα που ανακουφίζουν. Σούπα, τσάι χωρίς καφεΐνη ή ζεστό νερό με μέλι και γρανίτα. μπορεί να ανακουφίσουν.
  • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο.
  • Υγρός αέρας. Χρησιμοποιήστε υγραντήρα για την καταπολέμηση του ξηρού αέρα που μπορεί ενδεχομένως να ερεθίσει περαιτέρω τον πονόλαιμο ή καθίστε αρκετά λεπτά σε μπάνιο με ατμούς
  • Δοκιμάστε παστίλιες. Μπορούν να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο.
  • Αποφύγετε τις ερεθιστικές ουσίες. Να έχετε ελεύθερο από καπνό τσιγάρου το σπίτι και από οσμές προϊόντων καθαρισμού που μπορούν να ερεθίσουν το λαιμό.

Ένα προϊόν που θεραπεύει άμεσα τις φλεγμονές που προκαλούν πονόλαιμο και σταματά την επιδείνωση, είναι το Hexalen®, το οποίο κυκλοφορεί σε Spray και σε διάλυμα για γαργάρες..

Αντίθετα με τις κοινές καραμέλες λαιμού που ανακουφίζουν προσωρινά, το Hexalen®, με την ισχυρή αντισηπτική του δράση θεραπεύει τον πονόλαιμο από τις πρώτες ενοχλήσεις.

Το Hexalen® που συνιστούν και εμπιστεύονται οι γιατροί εδώ και 35 χρόνια για τη θεραπεία του πονόλαιμου, κυκλοφορεί σε διάλυμα για γαργάρες αλλά και σε πρακτική μορφή σπρέι για στοχευμένη δράση. Η ισχυρή αντισηπτική και αντιβακτηριακή τους δράση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες, το οποίο σημαίνει ότι 2 εφαρμογές την ημέρα είναι αρκετές για να αποφευχθεί η επιδείνωση.

Η σωστή του χρήση είναι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;