Την εμμηνόπαυση την ξέρουμε. Τα συμπτώματά της τα ξέρουμε. Και, επίσης, ξέρουμε πως είναι υπόθεση αυστηρά γυναικεία. Και όμως, υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει πως και οι άνδρες περνούν την δική τους εμμηνόπαυση. Υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό; Και αν ναι, ποια είναι τα συμπτώματα;

Δεν είναι απίθανο ορισμένοι άνδρες άνω των 40 να αισθάνονται πιο έντονα τα συμπτώματα της ηλικίας, όπως η έλλειψη τεστοστερόνης, και προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν όπως κόπωση και στυτική δυσλειτουργία. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που βιώνουν απότομη πτώση των ορμονών, στους άνδρες συμβαίνει πιο σταδιακά. Βέβαια, η ακραία πτώση της τεστοστερόνης συνήθως υποδηλώνει ένα άλλο πρόβλημα, καθώς για τους περισσότερους άνδρες τα επίπεδα παραμένουν σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα.

Η τεστοστερόνη φτάνει στα ύψη της στους άνδρες γύρω στην ηλικία των 20. Ανάλογα με την γενικότερη κατάσταση της υγείας, την διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορούν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα εκείνη την δεκαεία, αλλά από τα 30 και μετά πέφτουν περίπου κατά 1% κάθε χρόνο.

Το στρες, το κάπνισμα, ο κακός ύπνος και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, η έλλειψη γυμναστικής, η κατάχρηση αλκοόλ, καθώς και ορισμένα φάρμακα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, η αυξημένη χοληστερόλη και η παχυσαρκία.

Πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι αυτό είναι κάποιου είδους εμμηνόπαυση στους άνδρες, και πως τα επίπεδα τεστοστερόνης καθορίζονται περισσότερο από τον τρόπο ζωής του άνδρα και από την γενικότερη καλή υγεία του.

Αυτά που αναφέρονται πιο συχνά ως συμπτώματα, είναι τα εξής:

-Χαμηλά αποθέματα ενέργειας

-Μειωμένη όρεξη για σεξ

-Στυτική δυσλειτουργία

-Αυξημένο σωματικό λίπος

-Μειωμένη μυϊκή μάζα

-Σωματική αδυναμία

-Προβλήματα στον ύπνο

-Προβλήματα στη μνήμη

-Δυσκολία στην συγκέντρωση

-Μειωμένη αυτοπεποίθηση

-Λιγότερη τριχοφυΐα στο σώμα

-Κατάθλιψη.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]