Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) αποτελεί τη συνηθέστερη πεπτική διαταραχή που αντιμετωπίζουν οι γαστρεντερολόγοι1 μέσω των ασθενών τους και παρουσιάζεται με διάφορα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο, σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά πρωτοεμφανίζεται σε νεαρούς ενήλικες ή εφήβους, ενώ είναι δυο φορές συχνότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες2.

Τα συμπτώματα συχνά προκαλούνται με το στρες ή με συγκεκριμένες τροφές.

Αναφορικά με το στρες, οι μισοί περίπου άνθρωποι με ΣΕΕ συνδέουν την έναρξη των συμπτωμάτων τους με κάποιο στρεσογόνο γεγονός, όπως μετακόμιση ή αλλαγή στον εργασιακό τομέα.

Επιπλέον, ορισμένες τροφές και ποτά μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Οι συνήθεις «ένοχοι» είναι τα οινοπνευματώδη και αεριούχα ποτά, η σοκολάτα, τα ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. τσάι, καφές), οι βιομηχανοποιημένες τροφές (π.χ. μπισκότα, τσιπς), οι λιπαρές και τηγανητές τροφές. Τα συμπτώματα που προκαλούνται σε κάθε άνθρωπο με τις τροφές ποικίλλουν, για αυτό και είναι σημαντική η συμβουλή ενός ειδικού υγείας (ιατρός, φαρμακοποιός, διατροφολόγος). Ακόμα, το διατροφικό πλάνο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μπορείτε να καταγράψετε τις τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, ώστε να εντοπίσετε είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού υγείας τί σας προκαλεί πεπτικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ μπορεί να ποικίλλουν, καθώς εξαρτώνται από το τμήμα του εντέρου που επηρεάζεται. Για το λόγο αυτό, η διάγνωση του συνδρόμου δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συνδυασμό των παρακάτω συμπτωμάτων, με διάφορους βαθμούς σοβαρότητας, όπως:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Καούρες
  • Εναλλασσόμενοι παροξυσμοί δυσκοιλιότητας και διάρροιας
  • Βλέννα στα κόπρανα
  • Φούσκωμα
  • Αίσθημα ναυτίας
  • Πονοκέφαλο
  • Μειωμένη όρεξη
  • Κόπωση
  • Μυϊκούς πόνους

Για την καλή υγεία και την ομαλή λειτουργία του εντέρου, δοκιμάστε τη νέα σειρά πιστοποιημένων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων Benegast της Omega Pharma, που καταπολεμά άμεσα και με φυσικό τρόπο μια σειρά λειτουργικών και μη, διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Η σειρά περιλαμβάνει τα πιστοποιημένα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα Reduflux™ για τις καούρες και τη δυσπεψία, Regulamine™ για τη δυσκοιλιότητα, Redugas™ για τον μετεωρισμό και τα αέρια και Dimexanol™ για τη διάρροια.
Επιπλέον, μέσω του site myeupepsia.gr που υποστηρίζεται από τη Benegast, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη βελτίωση της πέψης και την ενδυνάμωση της ευεξίας σας, μέσα από απλές και χρήσιμες συμβουλές.

 

Πηγές:
Net Doctor.co.uk, Irritable Bowel Syndrome, December 2010, link: http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/irritablecolon.htm [Last visit: 4th December 2013]
Patient.co.uk, Irritable Bowel Syndrome, May 2012, link: http://www.patient.co.uk/health/irritable-bowel-syndrome-leaflet [Last visit:2nd December 2013]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο