O θάνατος, χθες, της γνωστής ηθοποιού της δεκαετίας του ‘70 Φάρα Φώσετ μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο ρίχνει φως σε μια σπάνια και σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό μορφή καρκίνου.

Ο καρκίνος του πρωκτού, επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και η αρρώστια διαγιγνώσκεται συνήθως σε ανθρώπους που βρίσκονται στα 60 και άνω χρόνια.

Ο τύπος αυτός καρκίνου είναι λιγότερο συνήθης σε σχέση με τον καρκίνο του ορθού και του παχέως εντέρου, ενώ η περιοχή που εμφανίζεται, καθώς και οι παράγοντες κινδύνου καθιστούν τους ανθρώπους διστακτικούς στο να μιλούν για αυτόν ανοιχτά.

Σύμφωνα με την Dr. Petr Hausner, του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έτσι, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV αποτελεί ένα μέτρο πρόληψης.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο του πρωκτού εμφανίζουν αιμορραγία ως σύμπτωμα. Άλλοι δεν έχουν συμπτώματα ή αναφέρουν συνήθεις καταστάσεις, όπως αιμορροΐδες , ρωγμές ή ακροχορδώνες.

Τα συμπτώματα επίσης περιλαμβάνουν κνησμό ή πόνο στην περιοχή, αλλαγές στη διάμετρο των κοπράνων, μη φυσιολογικές εκκρίσεις, πρησμένους λεμφαδένες στην περιοχή του πρωκτού ή της βουβωνικής χώρας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.

Η πιο κοινή αντίδραση είναι να νομίζουν οι πάσχοντες ότι έχουν αιμορροΐδες, δήλωσε η Dr. Cathy Eng, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ενώ τόνισε πως οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους. Άνθρωποι με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα από τον ιό του AIDS ή από φάρμακα που λαμβάνουν μετά από μεταμόσχευση βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν πολλές εναλλαγές συντρόφων, ιατρικό ιστορικό του ιου HPV, σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους ή γυναικολογικούς καρκίνους.

Όταν ο καρκίνος του πρωκτού διαγιγνώσκεται έγκαιρα, η χημειοθεραπεία και η ακτινιθεραπεία είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο αν ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία και εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης υποχωρεί στο 20%, δήλωσε η Eng, ενώ πρόσθεσε πως ο καρκίνος του πρωκτού είναι ιδιαίτερος.

Πολλές φορές, μπορεί να θεραπευτεί ο ασθενής αλλά αν η αρρώστια επανεμφανιστεί μπορεί ο ασθενής να καταλήξει να χάσει το σφιγκτήρα του.

Οι σφιγκτήρες είναι μυς που συγκρατούν τα ούρα και τα κόπρανα, Αν ο σφιγκτήρας αφαιρεθεί, ο ασθενής πρέπει να φέρει ειδική σακούλα για τη συλλογή των περιττωμάτων.

Η Hausner δήλωσε ότι ο καρκίνος του πρωκτού είναι πολύ σπανιότερος από τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Είναι σπάνια νόσος που αρχίζει και εμφανίζεται λίγο πιο συχνά, ενώ οι άνθρωποι δεν είναι πληροφορημένοι, καταλήγει η ειδικός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό